Hirdetés

György Botond: fontos a pozitív példák bemutatása

György Botond számára mindig fontos volt a közösségépítés és az ehhez köthető politikai szerepvállalás: ifjúsági szervezetekben való aktív munkáját követően megyei tanácsosi munkát vállalt négy évvel ezelőtt. A fiatalok érdekképviselete mellett fontosnak tartja a településéért, Gyer­gyó­al­fa­lu­ért végzett munkát és a térség kulturális életének támogatását, előtérbe helyezését.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
György Botond: fontos a pozitív példák bemutatása
Fotó: György Botond arhívumából

– Miért döntött úgy négy évvel ezelőtt, hogy jelölteti magát a megyei tanácsosi listán?

– A MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) azt kérte, hogy minden területi vagy megyei listán kapjon helyet legalább egy fiatal az önkormányzati választásokon. Ekkor döntöttem úgy, hogy fogok kérni egy helyet a megyei tanácsosi listán a 2020-as választásokon. Mivel a Gyergyói-medence meglehetősen kicsi, négy biztos bejutó helye van a megyei tanácsban, ami egyfajta térségi koncepciót követ, így én nem kaptam bejutó helyet, hiszen ötödik voltam. Ahogy az RMDSZ kormányra került, többen a tanácsosi listáról Bukarestben kezdtek el tevékenykedni, és felszabadult egy mandátum. Így kerültem legfiatalabbként a megyei tanácsba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Magától értetődő, hogy az ifjúság érdekeit kívánta képviselni. Emellett milyen más területeken tűzött ki célokat? 

– Már kisgyermekként érdekelt a közösségépítés, később a politika is: kezdetben diáktanácselnökként dolgoztam, majd ifjúsági szervezetekben tevékenykedtem, hiszen úgy gondoltam, és gondolom a mai napig, hogy ezáltal segíthetek egy-egy közösségi elképzelés megvalósításában. Három fő területen tűztem ki célokat, az első és legfontosabb az ifjúsággal kapcsolatos tevékenység. Ebben az időszakban fogadta el a megyei önkormányzat Hargita megye ifjúsági stratégiáját, ők delegáltak, adtak bizalmat nekem az évek során. A második fontos cél, hogy a szülőfalumba, Gyer­gyó­al­fa­luba a lehető legtöbb támogatás érkezzen. Ez meg is valósult: a visszaosztásokon túl – ami közel hárommillió lej volt – a körforgalom kétharmadát finanszírozta a megyei tanács, akárcsak a csomafalvi úton lévő járda építését, jelenleg pedig kivitelezés alatt van a bucsini villanyhálózat, amelyre az év elején a megyei költségvetésbe másfél millió lejt foglaltunk bele. Meglehetősen sok támogatást kaptunk a négy év alatt, emellett civil szervezeteknek, önkéntes tűzoltóknak szóló programokkal is igyekeztünk a lehető legtöbb forrást hazahozni. A harmadik terület a kultúra volt, hiszen jómagam is a kulturális szférában dolgozom. Ezért vállaltam el, hogy a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnál, Hargita Megye Tanácsának alintézményénél vezetőtanácsi tag leszek. Fontosnak tartom, hogy a kulturális programokat különböző településekre eljuttassuk, egyfajta kínálatot biztosítsunk az ott élőknek. Emellett a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló programok kapcsán is sikerült több támogatást a térségbe hozni. Itt kiemelném a borzonti közösségi ház építésében nyújtott anyagi támogatást: tavaly a belső munkálatok elvégzéséhez közel hetvenezer lejt kapott az egyház a megyei önkormányzattól. Az önkéntes tűzoltók munkáját is segítettük: a pályázati támogatásokon túl több mint harmincezer lej értékben kaptak eszközöket, ami egy civil szerveződés számára nagy segítség és előrelépés. 

– A gyergyószéki ifjúsági kezdeményezések, fiatal tehetségek is figyelmet kaptak az elmúlt időszakban…

– A Csík és Udvarhely területi ifjúsági szervezetekkel közösen dolgoztunk, a gyergyói térségben is igyekeztünk minél több teret biztosítani a fiataloknak koncertek, slam poetry estek alkalmával. Díjakat is kiosztottunk, hiszen ez is egyfajta üzenet, hogy figyelünk rájuk: Hargita Megyéért Díjjal tüntettük ki a gyergyóalfalvi Ilyés Krisztinkát első verseskötete megjelenésekor, valamint Borsos András világhírű közgazdászt is, ugyanakkor Szent Imre-díjjal jutalmaztuk a gyergyószentmiklósi Monokultúra Egyesületet, az Egy popfesztivál és A dzsungel könyve című musicalek létrehozóját. Ifjúsági megyei tanácsosként fontosnak tartom a pozitív példák megmutatását.

– Mi az, amit nem sikerült megvalósítani, és az elkövetkező időszak feladata lesz?

– A megyei intézmény mindig tud hatékonyabban dolgozni, vannak olyan kez­de­mé­nye­zé­sek, amelyek jól hangzanak, de nehéz ki­vi­te­lez­ni őket. Szeretnénk olyan jellegű kezdeményezéseket tá­mo­gat­ni, amellyel tudjuk segíteni a fiatalokat, fontos, hogy konkrétan nekik szánt programok valósuljanak meg, és lehetőségeket biztosítsunk számukra. A mi elsődleges feladatunk a partnerség, hiszen a közösség zászlóvivői elsősorban a polgármesterek. Az ő megvalósításaikat tudjuk segíteni, hiszen az elkövetkező időszakban iskolabővítésben gondolkodnak Gyer­gyó­al­fa­lu­ban, aminek jelentős önrésze van. Az elmúlt négy évben a járvány, a gazdasági nehézségek, háborús helyzet ellenére a település fejlődése nem állt meg, úgy gondolom, hogy ehhez jelentősen hozzá tudott járulni a megyei önkormányzat.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!