PCOS: a diagnózist ne Google-doktor állítsa fel!

A közösségi médiában időszakosan „felkapottá” válik egy-egy betegség, az intenzív tematizálás pedig társadalmi szinten kimutatható folyamatokat indít el. Ennek szerepe lehet az informálásban és tudatosításban, de az „online kórisme” könnyen vezet tévutakra is. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) köré épült médiajelenség is hasonlóan működik. Arra, hogy mit hihetünk el és mit nem a betegségről, tünetekről és a kezelésről olvasottakból, nőgyógyászt kérdeztünk.

Kurta Andrea
Becsült olvasási idő: 9 perc
PCOS: a diagnózist ne Google-doktor állítsa fel!
Fotó: Jánosy Krisztina

–  Milyen betegség a PCOS?

– A policisztás ovárium szindróma egy női endokrin, vagyis hormonrendszert érintő betegség. Elnevezéséből csak a petefészek megbetegedésére következtethetünk, de a PCOS összetett, rövid és hosszú távú szövődményekkel járó anyagcserezavar. Rövid távú szövődménye lehet az elhízás, a meddőség, a rendszertelen menstruáció, a zsíranyagcsere-zavar, a pattanásos, zsíros bőr, a foltokban történő hajhullás, az inzulinrezisztencia. Hosszú távú szövődménye pedig 2-es típusú cukorbetegség, az endometriális karcinóma, valamint szív- és érrendszeri problémák.

– A diagnosztikai számok mit mutatnak?

– A diagnosztizált esetek megnövekedett száma az életmódunk megváltozásának következménye. Jelenleg megközelítőleg 8–15 százalék között van a termékeny nők körében az elterjedése. Ha szétnézünk a 18–45 év közötti nők csoportjában, minden tizedikből egynek vagy többnek policisztás ovárium szindrómája lehet.

– Ha fáj, ha változik, ha elmarad… Sokféle szimptóma utalhat a betegségre, ráadásul ezek nem mindenkire egyformán jellemzők. Mitől PCOS-tünet egy tünet?

– Nos, a PCOS esetében nem beszélünk fájdalomról. Amivel leggyakrabban jelentkeznek a hölgyek, az, hogy nem rendszeres a menstruációjuk. Rendszeres alatt azt értjük, hogy 21 és 35 nap közötti ciklussal rendelkeznek, az egy-két nappal hamarabb vagy később megjövő ciklus megengedett. Minden nőnek javaslom egy telefonos applikáció letöltését, amiben a saját menstruációs ciklusait követheti, és így az éves rutin nőgyógyászati ellenőrzéskor mi is átfogó képet kaphatunk. Ezeknek a nőknek általában egy évben tíznél kevesebb menstruációjuk van, valamint erősen pattanásosodnak, illetve szőrösödnek olyan területeken, ami tipikusan férfiakra jellemző. Ezek mellett vannak ritkábban előforduló tünetek is, mint a nagyon erős menstruációs vérzés vagy a foltokban jelentkező hajhullás. Az erős vérzés veszélye, hogy könnyen vérszegénnyé teheti. Továbbá hasi tájékra jellemző, ún. alma típusú elhízás is jelentkezhet. Amit a későbbiekben laborvizsgálatokkal gyakran ki szoktak mutatni, az az inzulinrezisztencia és magas androgén hormonszint – ezeknél a nőknél magasabb a tesztoszteron szintje a szervezetben. A legfőbb tünet a menstruáció szabálytalansága, rendszertelensége, és ha van is, akkor anovolatorikus, ami azt jelenti, hogy az illető hölgyeknek nincs vagy ritkán van peteérésük. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– PCOS-em van, tehát meddő vagyok?

– A meddőség következménye lehet a PCOS-nak, de nem jelenti, hogy minden abban szenvedő nő meddő. Kezelés még nincs rá, a tüneteket lehet kezelni, ovulációt ki tudunk váltani, esetleg mesterséges megtermékenyítéssel is teherbe lehet esni. Policisztás petefészekről beszélhetünk anélkül is, hogy valakinek policisztás petefészek szindrómája lenne. A szindrómához az kell, hogy több tünet egyszerre legyen jelen. Vizsgálat során megállapíthatjuk, hogy egy hölgynek mikropolicisztás petefészke van, de amennyiben más tünetek nem jelentkeznek az említettek közül, akkor nem beszélünk PCOS-ről. A betegség kialakulása mögött részben genetikai hajlam áll, családi halmozódás mutatható ki. A másik tényező, ami kiváltó ok lehet, az életmód: ahogyan élünk, ahogyan táplálkozunk. A fast food, az üdítőitalok és szénsavas italok, az ülő munkavégzés, a sport kimaradása az életünkből idővel a szindróma kialakulásához vezethet.

– Szorongás, depresszió: tünet, ok vagy következmény?
– A szorongás és a depresszió a szindróma következménye. A legtöbb tünetnek külső jelei vannak, amik a nőiség teljes megélésében gátolják a betegeket, ez pedig szorongáshoz és depresszióra való hajlamhoz vezethet. Egy ördöginek mondható kör, amibe bele tudnak kerülni, hiszen a depresszió meggátolja a személyt, hogy például kimozduljon és elkezdjen mozogni, sportolni, ami nagyon fontos lenne a tünetek kezelésében

– Azt könnyen megtudjuk, hogy az internet mit tanácsol. De mit javasol a nőgyógyász?

– A beteggel való konzultáció és vizsgálatok után, ha megállapítottuk a PCOS-t, akkor heti négy alkalommal, legalább harminc perc közepesen intenzív sportot szoktam javasolni, ami percenként 120 fölé emeli a pulzust. Ez lehet szaladás, úszás, ugrókötelezés, olyan mozgásforma, ami a személynek megfelelő. Emellett étrendváltoztatás is javallott, a gyorsan felszívódó szénhidrátok, az üdítőitalok és édességek mellőzése. Megfelelő e célból az inzulinrezisztencia esetén is ajánlott diéta, alacsony glikémiás indexű táplálékok, többszöri kisebb étkezések. Vitaminok szedését is szorgalmazom, az Omega-3 csökkenti a tri­gliceridszintet és a 2-es típusú diabétesz kialakulását, a D-vitamin a súlycsökkenésben, a szorongás csökkentésében, valamint a termékenység növelésében van a segítségünkre, a magnézium és B6-vitamin csökkenti a gyulladást a szervezetben, javítja az inzulinrezisztenciát és segít a stressz kezelésében. Ezt az életmódváltást három hónapig tanácsolom, utána végzünk egy újabb vizsgálatot és konzultációt, ahol felmérjük a változásokat. Azt mondhatom, hogy az esetek 80 százalékában az életmódváltással a páciensek úgy térnek vissza, hogy rendszereződött a menstruációjuk, kevésbé pattanásosak és sok esetben súlycsökkenés is fellép. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy ezt az életmódot kell folytatni, amíg rendszeresek a menstruációk, addig a beteg tudja, hogy úgymond jó úton halad. 

– És ha az életmódváltás nem hoz változást?

– Abban az esetben, ha valaki a fenti életmódot három hónapig következetesen tartotta, de nem jelentkezett változás, teljes vérkép- és hormnális kivizsgálást végzünk. Azoknál a hölgyeknél, akiknél még nem merül fel a családalapítás, gyermekvállalás, a PCOS tüneteinek csökkentésére fogamzásgátló tablettát szoktam javasolni. A policisztás ovárium szindróma véglegesen nem gyógyítható, csak tünetmentessé tehető gyógyszerekkel és az életmódra való odafigyeléssel.    

– Mit gondol arról, hogy az online térben jelenleg nagyon hangsúlyosan van jelen a PCOS?

– Azt godolom, jó, hogy a média felhívja a figyelmet a betegségre és a tünetekre, amikről felismerhetjük, hogy esetleg probléma lehet. Viszont semmiképp ne diagnosztizáljuk magunkat az interneten olvasottak, látottak, tanácsoltak alapján. Fontos megérteni, hogy a PCOS kezelése egyéni és multidiszciplináris, vagyis nőgyógyászati, endo­krinológiai és bőrgyógyászati megközelítést igényel. Az étrend, az életmód és a kezelési módszerek kombinációja lehet hatékony a tünetek enyhítésében és a hormonális egyensúly helyreállításában. Éppen ezért tanácsolom, hogy mindenképp orvoshoz forduljanak a tünetekkel, és ne az öndiagnózist és az öngyógyítást válasszák. A tájékozódás fontos és sokat segít, de a diagnózist ne Google-doktor állítsa fel!
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!