Érdekképviselet és közösségi munka

A faipari vállalkozók érdekvédelmi szövetségeként jött létre 1993-ban, mára a térség egyik legjelentősebb, civil szervezeteket és vállalkozókat egyaránt segítő, támogató szereplőjévé vált. Közösségi projektek, jótékonyság, tanácsadás, innovatív szolgáltatások vállalkozók számára – ezek a kulcsszavak jellemzik az Arbor tevékenységeit. A szövetség jelenlegi vezetőjével, Farkas Tihamérral beszélgettünk.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 9 perc
Érdekképviselet és közösségi munka
Fotó: Arbor Vállalkozók Szövetsége

– Húsz évet töltött az Arbor Vállalkozók Szövetsége: hogyan tekint vissza az elmúlt időszakra, annak fényében, hogy a kezdeti célokhoz képest sokat bővült, szélesedett a szövetség tevékenységi köre? 

– Az Arbor, visszatekintve az elmúlt húsz évre, büszkén állapítja meg, hogy kezdeti céljait sikeresen teljesítette, sőt, tevékenységi köre jelentősen bővült. Kezdetben a szövetség célja elsősorban a gyergyószentmiklósi vállalkozók érdekképviselete volt. Az évek során azonban regionális szinten is jelentős szereplővé vált, különféle szolgáltatásokat nyújtva a tagok számára, mint például ingyenes pályázati tanácsadás, napi gazdasági hírlevél vagy üzemanyag-kedvezmények. Emellett különböző projektek megvalósításával a szövetség közösségi szerepvállalása is erősödött, mint például a Szent István tér felújítása és a Csíky-kert arborétum kitakarítása. Az elmúlt húsz év eredményei azt mutatják, hogy az Arbor nemcsak a vállalkozások érdekeit képviseli, hanem a közösségi életre is pozitív hatással van. 

– Idéntől egy sor újabb szigorítás lépett életbe a vállalkozói szférában, amely megnehezíti a cégek működését, gondolok itt például a digitális átállásra, a növekvő adóterhekre. Hogyan tud segíteni a kihívások kezelésében a szövetség? Mit ad a vállalkozóknak az Arbor-tagság?

– Az Arbor szövetség a kihívások kezelésében többféle módon is támogatja a vállalkozókat. Az egyik legfontosabb eszköz a rendszeres információszolgáltatás, amely révén a tagok naprakész gazdasági híreket és konkrét, hasznosítható tanácsokat kapnak, különösen a digitális átállás és az adóterhek kapcsán. Ezenkívül a szövetség szakértői tanácsadást nyújt a pályázatok és digitális megoldások terén, ezzel segítve a vállalkozásokat a szükséges technológiai és adminisztratív lépések megtételében. A MOL töltőállomásainál biztosított üzemanyag-kedvezmények és a különböző vásárlói kedvezmények pedig közvetlen anyagi előnyöket jelentenek a tagok számára. Emellett a szövetség olyan közösségi platformot biztosít, amely megkönnyíti a kapcsolatépítést és az együttműködést a vállalkozók között, elősegítve a tapasztalatcserét és a közös problémamegoldást.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– A szövetségnek ma már nemcsak vállalkozások tagjai, hanem civil szervezetek is. Miben nyilvánul meg a közös munka? 

– Az együttműködés révén olyan közösségi projektek valósulnak meg, amelyek mind a vállalkozók, mind a civil szervezetek, illetve maga a közösség érdekeit szolgálják. Ilyen például a Szent István tér felújítása és a Csíky-kert arborétum kitakarítása, amelyek közös erőfeszítéseket igényeltek. Emellett másik jó példa a közösségi tettekre a jótékonysági rendezvények, mint a Székelyföldi Jótékonysági Bál, ahol az összegyűlt adományokkal különböző civil kezdeményezéseket támogatnak, például a gyergyói Esély Alapítványt és a marosvásárhelyi Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesületet. Az ilyen közös tevékenységek erősítik a közösségi összefogást és támogatják a szociális célokat. 

– Milyen tervek, célok fogalmazódnak meg az elkövetkező időszakra, túl a húszéves mérföldkövön? 

– A következő időszakra az Arbor szövetség ambició­zus terveket fogalmazott meg, amelyek célja a szervezet további fejlődése és a tagok számára nyújtott szolgáltatások bővítése. A szövetség szeretné tovább erősíteni a vállalkozók közötti kapcsolatépítést és együttműködést, valamint fokozni a digitális átállás támogatását a tagok körében. Emellett célunk, hogy növeljük a közösségi projektek számát és hatékonyságát, ezzel is hozzájárulva a régió fejlődéséhez. Továbbra is fontos szerepet szánunk a jótékonysági tevékenységeknek, és célunk, hogy a civil szervezetekkel való együttműködést még szorosabbra fűzzük. 
Az Arbor emellett tervezi új, innovatív szolgáltatások bevezetését is, amelyek még jobban segíthetik a vállalkozók mindennapi működését és versenyképességük növelését. Külön örömmel jelentjük be, hogy létrejött az Arbor Közösségi Ház, amely új központként szolgál a szövetség tevékenységeinek. Itt folytatni fogjuk az elkezdett projekteket, találkozókat, előadásokat, és közösségi eseményeket szervezünk, ezzel is erősítve a közösségi összefogást és a tagok közötti kapcsolatokat. Az új közösségi ház jelentős lépés a szövetség életében, amely még inkább elősegíti céljaink elérését és a helyi vállalkozói közösség támogatását.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!