Mesterterv készül

Számos kerékpárúttal és gyalogúttal bővül Hargita megye infrastruktúrája, ha gyakorlatba ültetik a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás mestertervét, amelyet szerdán, sajtótájékoztatón mutattak be. Ismertették a Madarasi-Hargita fejlesztési stratégiáját is.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Mesterterv készül
Csák Lászlót mutatta be a mestertervet Fotó: László F. Csaba

Madár Zsolt, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója elmondta: a mestertervre azért van szükség, hogy átfogóan, egységesen lehessen fejleszteni a térséget. Mint részletezte, átfogó stratégiára van szükség, többek között a villany-, szennyvíz-, ivóvízhálózat korszerűsítése terén is, valamint az erdei turizmus és a legvonzóbb turisztikai központok fejlesztését illetően is.

László F. Csaba
– A mindenki számára igazodási pontot jelentő jövőkép felvázolásához közös gondolkodásra van szükség, amire közösségeink, polgármestereink nélkül nincs lehetőség – ezt már Hargita Megye Tanácsának elnöke jelentette ki a projektbemutatón. Borboly Csaba úgy vélte: ilyen magas nívójú társulási forma az országban jelenleg nem ismert, ezáltal olyan programok megvalósítása lehetséges, ami által Hargita megye turisztikai desztinációként megerősödhet.

A mesterterv megvalósításához a megyei tanács fog forrásokat biztosítani.

A megyeelnök megjegyezte, a terv megvalósítása lassan halad, de ennek a rendszer túlzott bürokratizáltsága az oka.

– Keressük az erősségeket, a kompromisszumokat, valamint hogy az EU-s forrásokat célzottan le lehessen hívni egy közös jövőkép megvalósítása érdekében – mondta Borboly Csaba.

Csák László tervező, a mesterterv készítője elmondta, hogy a mesterterv végleges arculatának kialakításához várják a lakosság észrevételeit, véleményüket a világhálón elérhető formanyomtatvány kitöltésével mondhatják el. A tervező kifejtette: a térséget egységes egészként szeretnék kezelni: családbarát, természetbarát turizmust javasolnak, számos kerékpárúttal és gyalogúttal, a fellendülőben lévő hétvégi turizmus kihasználását, a vendégéjszakák növelését. A mesterterv hangsúlyozottan nem a síturizmus fejlesztéséről szól – bár lesznek ilyen elemek is benne –, a térséget úgy fejlesztenék, hogy minden évszak idegenforgalmi lehetőségeit kihasználják. Csák emlékeztetett:

a 2000 méter alatti hegyek jövőjét nem a sízés jelenti, mert a hómennyiség évről évre csökken,

a hóágyúzás pedig elég drága, és tartós hideg kell hozzá, kevés a hó, egyre ritkább, és az átlaghőmérséklet is növekszik.

A mesterterv bemutatását követően az érintett községek – Parajd, Csíkcsicsó, Székelyvarság, Zetelaka, Szentegyháza –jelen lévő polgármesterei is felszólaltak, elmondták meglátásaikat, javaslataikat. Mindannyian üdvözölték a kezdeményezést, támogatásukról biztosították, és hangsúlyozták az együttműködés fontosságát. Egyetértettek abban, hogy bár a telek egyre gyengébbek, azért nem kell lemondani a téli turizmusról, viszont szükséges a többi évszakot is kihasználni. A medveprobléma is szóba került, ugyanis a turistákra is veszélyt jelent a nagyvad.

– Nem biztos, hogy előnnyel jár, ha tele vagyunk macival – jegyezte meg egyikük.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!