Hirdetés

Merjünk nevetni saját magunkon (is)

Végzettsége szerint szociológus, ám jelenleg rendezvényszervezéssel foglalkozik főállásban. Lakodalmas gazdaként szintén találkozhatunk vele, mindeközben humorista is. A gyergyóalfalvi György Botonddal beszélgettünk.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Merjünk nevetni saját magunkon (is)
Fotó: György Botond archívuma

– Szociológus végzettséged ellenére elsősorban rendezvényszervezéssel foglalkozol, emellett lakodalmas gazdaként és humoristaként is találkozhatunk veled. Hogyan egyensúlyozol az elfoglaltságaid között, hogyan érnek össze benned ezek a minőségek, szerepek?

– Nehéz megteremteni az egyensúlyt, nemcsak számomra, hanem a közönségnek is, amely különböző szerepekben lát. Amikor politikai pályára léptem, főként akkor merült fel sokakban, hogy lehet egy politikus humorista is, vagy fordítva, mennyire tud hiteles lenni a különböző szerepekben. Akkor is azt mondtam, és most is, hogy mindenhol igyekszem őszintén beszélni, a humorban a stand up is egy őszinte műfaj. Hosszú távon pedig keresem a helyem, még nem tudom pontosan, hogy mit akarok csinálni az elkövetkező évtizedekben. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy öt évnél hosszabb ideig sehol nem voltam. Bár nagyon szeretem a jelenlegi munkámat, jók a visszajelzések, nekem folyamatosan szükségem van a változásra. Az új estem is a változásról szól, de emellett nagyon őszintén osztom meg a gondolataimat a közönséggel. Eddig, amikor itthon felléptem, mindig volt valamilyen következménye, most is biztosan lesz, de ezt is vállalom.

– Bizonyára azokra a tabutémákra gondolsz, amelyeket érinteni fogsz a humor által…

– Azokra is, igen. Nagyon szerencsés vagyok, hogy itthon élhetek, nem hazajövök egy előadást megtartani, s aztán továbbállok, hanem mindennap látom az itteni emberek problémáit, nehézségeit; látom, mi az, amit ki mernek mondani, és mi az, amit nem, ezért mélyebben beleásom magam ezekbe a kérdésekbe, nem csak a felszínt érintem. Román–magyar kapcsolatok, család, gyermeknevelés, párkapcsolat, vallás, halál – mind-mind olyan témák, amelyekről máshogyan, mélyebben, őszintén lehet és kell beszélni a humor segítségével.

– A székely ember nagyon szeret viccelődni, de hogyha vele viccelnek, nem biztos, hogy érti, vagy hogy tud nevetni saját magán. Hogyan segít ebben az erdélyi humorista, aki szinte-szinte nem is létezik, vagy legalábbis nagyon ritka?

– Az elmúlt évben a humor különböző értelmezési formáit láthatták-hallhatták, akik eljöttek az alfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házba, hiszen a Székely Góbéktól Kovács András Péterig sokan megfordultak nálunk. Abban viszont egyetértek, hogy mi nem szeretünk magunkon nevetni, ezért jó görbe tükröt tartani magunk elé, ezt próbálom megtenni most. 

György Botond archívuma

– A bemutatásból kifelejtettem, hogy közéleti szerepet is vállalsz. voltál már helyi tanácsos, jelenleg Hargita Megye Tanácsának vagy tagja. El tudnak-e a nézők – és te – vonatkoztatni ettől, amikor színpadon vagy humoristaként?

– Úgy gondolom, nehéz elvonatkoztatniuk, és nekem is nehéz itthon fellépni, idegen környezetben sokkal könnyebb, hiszen nem ismernek. Itthon, ha már a családomról is beszélek, a nézők többsége ismeri őket, és a nézők között ott van a fogorvos, a fodrász, a kántor és a szomszéd néni is. De remélem, átjön a lényeg, hogy én abban az órában, onnan a színpadról üzenek valamit, ami a kikapcsolódáson túl el is gondolkodtat, hiszen a stand up műfaj olyan, mintha saját magunkat látnánk-hallanánk, általános történetek révén. 

– A családod hogyan viseli, ha magára ismer egy-egy poénban?

– Az elején nehéz volt ez is, főként édesanyám ellenezte, majd a feleségem, de szép lassan hozzászoktak. Már ők is hozzánevelődtek ehhez a műfajhoz, tudják, hogy nem egyedi példát ragadok ki az életünkből.

– Lakodalmas gazdaként is láthatunk Erdély-szerte, ez is a humorhoz közeli, de talán kötöttebb műfaj…

– Gyergyószéken nincsenek régi hagyományai a vőfélykedésnek, a lakodalom levezetését néhány évvel ezelőtt még a násznagy, vendéghívó végezte, viszont a megye más részein régi szokása van ennek. Nemrég a lakodalomhoz köthető szokások is fellazultak, átalakultak, más térségből hívnak zenészeket a fiatalok, s mivel kevés volt a fiatal vőfély, nagyon népszerű lettem. Bár mostanában sokkal kevesebbet vállalok, igyekszem minél több időt a családommal tölteni.

– Művelődésszervezőként dolgozol főállásban, az alfalvi művelődési házban, és az épület megújulásával mintha a kínálat is sokrétűbb, változatosabb lenne, hetente többször is nyitva az ajtó. Hogyan bírja a tempót a helyi közönség?

– Jó évet zártunk 2022-ben, nemcsak a statisztikai adatok tükrében, hiszen a számokon túl üzenetek is vannak. Örülök, hogy bár sok esetben kicsinek mutatkozik a színházterem, máskor pedig nagynak, összességében a folyamat elindult, velünk van átlagosan százötven néző, aki szinte az előadásoktól függetlenül igyekszik bekapcsolódni, részt venni. Széles volt a választék műfajok tekintetében is, bérletrendszerünk van diákoknak, gyermekeknek, felnőtteknek. 87 színházi előadással, tíz gyermekelőadással és hét kiállítással vártuk a nézőket idén.

– A számos, kreativitást igénylő munkád mellett hogyan kapcsolódsz ki? 

– Vannak hullámvölgyeim, amikor úgy érzem, nincs, miről beszéljek, mert mások már mindent elmondtak, de most úgy érzem, egy sikeres időszak után vagyok, s új humortémákhoz tudok nyúlni. Megnősültem, gyermekem született, így megváltozott az egész életem, a nézőpontom, de nyilván kell a feltöltődés, a pihenés, ami a családommal töltött időt jelenti. Ők nagyon sok erőt adnak, bármilyen nehézségen átlendítenek. Emellett hokimeccs­re járok, focizom – ezek is előnyei az itthonlétnek, máshol bizonyára csak a munkámnak élnék.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!