Irodalmi és zenei csemegék

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Irodalmi és zenei csemegék
Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Feltöltő kulturális találkozóhelynek számított idén is az Egyfeszt összművészeti fesztivál színház- és könyv­udvara, ahol négy napon át pezsgett az élet, élénk érdeklődés mutatkozott a programok iránt. Színházi előadások, zenés irodalmi összeállítások, koncertszínházi előadások, könyvbemutatók, filmvetítések által merülhettünk el egy olyan világban, amely a hétköznapokban háttérbe szorul.
A Nest szlemmerjei kreatív írásműhely-foglalkozásra várták azokat, akik a slam poetry műfajában szerették volna fejleszteni magukat, de azok is jelentkezhettek, akik néha elakadnak az írás folyamatában. Mindazok a látogatók, akik töltekezni jöttek, számtalan lehetőség közül választhattak ezen a négy napon: a Gutenberg Kiadó könyvudvara igazi mennyországnak számított az irodalomkedvelők számára; kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak olvasnivalót a bőséges kínálatban, a kényelmes fotelekben pedig remek alkalom adódott az olvasásra.
A fesztiválozók neves alkotókkal is találkozhattak, akiknek legújabb könyveit ismerhették meg: itt volt többek között Láng Zsolt, Visky András, Kollár-Klemencz László, Zsidó Ferenc és László Noémi is. Kollár-Klemencz László Anyám tenyere című könyvének bemutatója mellett az alkotó ötödik, A folyó című albumát is megismerhette a gyergyói közönség, a jelenlévők betekintést kaptak abba a lenyűgöző világba, ahonnan minden folyó ered.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Für Anikó és Hrutka Róbert Kitalált világ című irodalmi koncertjén ihletadó versekkel találkozhattunk. A zenés előadásban Für Anikó Jászai Mari-díjas, érdemes művész Nőstény álom című lemezéről is hallhattunk dalokat. Juhász Anna irodalmár és meghívott vendégei ez esetben sem okoztak csalódást a közönségnek: a zenés előadásban Für Anikó a művésznő számos arcát mutatta meg, a dalok szövegét Bereményi Géza írta és Hrutka Róbert zenésítette meg. Ugyancsak a Petőfi Kulturális Ügynökség programjaként Sárik Péter népszerű zongoraművész és Zalán Tibor József Attila-díjas költő Bartók Béla, Pilinszky János és József Attila műveiből kiindulva hívták sokrétű utazásra a jelenlévőket.
Szabó Magda költészete a magyar népzene ölelésében – hogyan is lehetett volna ellenállni egy ilyen címmel ellátott programnak? A Vissza az emberig című koncertszínházi előadás az írónő szellemi és kulturális hagyatéka előtt tisztelegve vezetett be Szabó Magda verseinek különös világába, ahol az Istenbe, az emberségbe, a nemzeti értékekbe vetett hit, a hagyományok tisztelete kapott hangsúlyt.
Edelényi Vivien színésznő, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze, az előadás megálmodója Szabó Magda Szüret című kötetéből válogatott össze verseket, egy hegedűszólammal kiegészítve. Alkotótársa, a gyergyószárhegyi Danguly Tünde hegedűművész volt, aki a népzenében való jártassága által kapcsolódott az anyaghoz.
A tematikus udvarból azok is magukkal vihettek egy-egy gondolatot, érzést, szép emléket, akik csak rövid ideig tartózkodtak itt, hiszen az irodalom, a zene, a színház mindent átható szellemisége elkísérte őket.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!