A népszerű svédmasszázs

Egy jó masszázs sok problémára gyógyír lehet. Nyugtat vagy felpezsdít, igénytől függően. Hogy melyik a legkedveltebb masszázsfajta vidékünkön, és hogy milyennek kell lennie egy igazán jó masszázsnak, arról szakembert kérdeztünk.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
A népszerű svédmasszázs
Fotó: freepik.com

Talán nincs is jobb érzés annál, mint amikor egy fárasztó nap után masszázzsal kényeztetjük elfáradt testünket. A pörgősebb nyári hónapokban valamivel kevesebben tartanak igényt rá, ám az ősz beköszöntével ismét megnő a kereslet a frissítő, élénkítő vagy akár kényeztető kezelések iránt.
A relaxáló masszázs célja, hogy élvezője kicsit kiszakadjon a napi rutinból és magára összpontosítson. Miklós Ildikó szakoktató, aki akkreditált masszőrképzéseket szervez, elmondta: képzéseik során tanulóik a hagyományos svédmasszázs és a reflexológia rejtelmeit sajátíthatják el. Hozzátette, vidékünkön általában a klasszikus svédmasszázst részesítik előnyben a vendégek, amely az egész testet igénybe veszi, átmozgatja. 

Ellazít és felpezsdíti a testet
Egy jó masszázsnak számos jótékony hatása van, éppen ezért fontos, hogy azt szakszerűen végezzék. 

– Egy masszőrnek elengedhetetlen a test anatómiai ismerete, ismernie kell a csontozatot, az izomzatot, és tudnia kell, hogy hol milyen irányú masszázs alkalmazható

– ismertette. 
Elmondta továbbá azt is, hogy a svédmasszázs során általában gyúró, hosszanti nyomó, mély és körkörös, valamint a passzív ízületi mozgásokat célzó kezelési technikákat alkalmazzák, de a kezelés megkezdése előtt jelezhetik a vendégek, hogy a könnyű, közepes vagy határozott mozdulatokat várják el a masszőrtől. 
Miklós Ildikó szerint a svédmasszázs az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés, amit egyes területeken klasszikus masszázsként emlegetnek. A technika célja a relaxáció támogatása az izmok feszültségének megszüntetésével. 

– A mozdulatsorok során az izmok ellazítása a cél, de az idegvégződések serkentése, a véráramlás és a nyirokelvezetés fokozása is

– tette hozzá.

freepik.com

Fő célja a feszültségoldás
A svédmasszázs gyengédebb a mozgásszervi problémák, sportsérülések csillapítására alkalmazott mélyszöveti kezelésnél, azaz gyógy­masszázsnál, és leginkább azoknak ajánlott, akik a pihenést és a feszültség enyhítését összhangban szeretnék megvalósítani. 

– Számos jótékony hatással bír a masszázs, vérbőséget kelt, elősegíti az elhalt hámréteg leválását, fájdalomcsillapító és stresszoldó hatása van, mindezek mellett pedig nyugtatja az idegrendszert, elősegíti a jó közérzet kialakulását

– részletezte a szakember.
A svédmasszázs tökéletesen alkalmas azoknak az izmoknak a fellazítására is, amelyek a hétköznapi tevékenységek hatására megfeszülnek, letapadnak vagy meghúzódnak. A relaxáció élményét olajok és aromaolajok alkalmazásával lehet még kellemesebbé tenni, ugyanis ezek bőrbe masszírozva és belélegezve is jótékonyan hatnak a szervezetre.

– Elsősorban a bőr simulékonyságához járulnak hozzá, ezenkívül pedig minden olajnak megvan a maga jótékony hatása, és azt alkalmazzák, amire épp akkor szüksége van a vendégnek

– mondta Miklós Ildikó.
Az oldott, feszültségmentes környezet és állapot megteremtése érdekében számos masszőr használ lágy zenei aláfestést is.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!