Az ezerarcú aloe vera

Vitaminok, enzimek és ásványi anyagok egyaránt megtalálhatók az aloe vera leveleiben megbújó zselés anyagban. A lédús, kocsonyás gél külsőleg alkalmazva gyorsítja a bőrfelszíni sérülések regenerációját, lerövidíti az égési sérülések és a napégés gyógyulási idejét is, mely nyáron igen hasznos lehet.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Az ezerarcú aloe vera
Fotó: freepic.com

Az aloe vera jótékony hatásai már évezredek óta ismertek, manapság is igen közkedvelt gyógynövény, számtalan kozmetikai termék összetevői között szerepel, emellett frissítő folyadékok alapanyagaként is ismert. Külsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, gombaölő, bőrregeneráló hatású, de számos más problémára is megoldást kínál: jótékony hatással van az ízületekre, segít megszüntetni a reumatikus fájdalmakat, az allergiás panaszokat, serkenti az égési és fagyási sebek gyógyulását is.
A mutatós növényt egyre többen tartják kertben vagy a lakásban cserépben, nagy előnye, hogy otthoni körülmények között is könnyen nevelhető. Gondozásához és otthoni felhasználásához hoztunk tippeket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Otthoni nevelgetés
Az aloe vera egyszerre nagyszerű dísz- és gyógynövény. Otthon is könnyedén nevelhető, légtisztító hatása van, és dekoratív, emellett sokrétűen felhasználható. Kertben és lakásban egyaránt jól megél, gondozása egyszerű, ugyanis általános szükségletű növény, csupán egy-két dologra kell jobban figyelni.
A világos, napos helyeket kedveli, de a tűző naptól kímélni kell, ugyanis levelei könnyen bebarnulhatnak, sőt akár meg is éghetnek, és a nyári, 35-40 fokos hőmérsékletet sem bírja, így nem ajánlott közvetlen napsugárzásnak kitenni. Nyáron a szobahőmérsékletet kedveli, télen viszont hűvösebb helyre vágyik, így érdemes előtérbe vagy folyosóra földre helyezni. Tápoldatra nincs szüksége, az átültetések során megkapja a szükséges tápanyagokat.
Ha kinőtte a cserepét, a megfelelő és egészséges fejlődés érdekében évente vagy kétévente egyszer, ősszel érdemes átültetni, ehhez használjunk általános virágföldet és homokot fele-fele arányban összekeverve.
Ha szaporítani szeretnénk, az új, zsenge, világosabb zöld színű hajtásokra lesz szükség. A növényt ki kell emelni a földből, majd óvatosan leválasztani róla a kis hajtásokat. A nagy növényt visszaültethetjük az eredeti földjébe, a leválasztottakat kis, lyukas aljú cserépbe, tőzegben gazdag földbe, nagyjából két centiméter mélyre érdemes helyezni, bő vízzel megöntözni, majd szobahőmérsékleten, világos helyen tartani. Ha a leválasztás során megsértettük a friss hajtásokat, ne ültessük ki egyből, hagyjuk néhány napig regenerálódni.
Az aloe vera mérete a fajtájától függően eltérő lehet: a legkisebb aloék levelei 2-3 centiméter hosszúak, míg a nagyobbak a 100-120 centimétert is elérik. Ha nem csak dísznövényként szeretnénk tartani, vásárláskor válasszunk legalább harminc centiméter magas növényt.

Az ezerarcú aloe vera

Sokrétűen felhasználható
Az aloe vera leveleiben található gélt évezredek óta alkalmazzák a gyógyászatban és a szépségápolásban. A zselé kinyeréséhez két-három éves, hosszú, húsos levelekre lesz szükségünk. Ezeket vágjuk le a tövüknél, mossuk meg, itassuk le papírtörlővel, majd fordítsuk a vágott felülettel lefelé, hogy a sárgás folyadék – úgynevezett latex – kifolyhasson belőle. A legtöbb latexet a növény felső, csúcsos fele tartalmazza, így azt érdemes eltávolítani. Késsel vágjuk le a levél két fogazott oldalát, majd fejtsük le a külső, vastag, zöld réteget, így megkapjuk a levelek belsejében található áttetsző zselét. Ha még marad a zselén a sárgás latexből, mossuk le hideg vízben.
A zselét konyhai aprítóban vagy botmixerrel pépesíthetjük, úgy könnyebb dolgozni vele. Kenhetjük bőrünkre, keverhetjük arcpakolásba, nyáron kiválóan frissíti, hűti a bőrt, közben nem tömíti el a pórusokat. Napvédő hatása is van, csökkenti a napégette bőr gyulladását, de más égési sérüléseket is elláthatunk vele, és segít megelőzni az égési hegek kialakulását. Legjobb, ha frissen használjuk, és csak annyi zselét tisztítunk meg, amennyire éppen szükségünk van, de önthetjük jégkockatartóba, majd kiolvasztás után ugyanúgy használhatjuk, mint frissen.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!