Hirdetés

Vitaminkisokos

A vitaminpótlás nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást – olvashatjuk az étrend-kiegészítők dobozán. De tudjuk-e, miből mennyi az ajánlott napi adag, és mi a teendő, ha netán túladagoltuk valamelyiket? A témában szakembert kérdeztünk

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 9 perc
Vitaminkisokos
Fotó: pexels.com

Kutatások szerint az emberek csaknem fele fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt, ám sokan sincsenek tisztában azzal, hogy miből mennyit szabad és mennyi a túlzás. A legelterjedtebb vitaminok napi optimális bevitt mennyiségéről, a vitamintúladagolás tüneteiről és következményeiről szakembert kérdeztünk. Kérdéseinkre dr. Német Ágota székelyudvarhelyi születésű gyógyszerész válaszolt.
A szakember érdeklődésünkre elmondta: az emberek saját ötlettől vezérelve leggyakrabban B-, C-, D-vitaminokat, az ásványi anyagok és nyomelemek közül magnéziumot, kalciumot, cinket, szelént és vasat szednek. Megkülönböztetünk zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K), melyek felhalmozódhatnak a szervezetben, így nem szükséges a mindennapi pótlásuk, sőt ezek esetében lehet számolni túladagolással is. Ezekkel ellentétben a vízben oldódó vitaminok (B, C) nem halmozódnak fel, a megfelelő mennyiség felszívódik és hasznosul, a többit pedig kiüríti a szervezet, így a túladagolás veszélye igen csekély. Utóbbi nem tűnik fenyegetőnek, mivel azonban az indokolatlanul nagy hatóanyag-tartalom terheli a kiválasztószerveket (legtöbbször főként a vesét), a vízoldékony vitaminok mennyiségére is fontos figyelni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A napi ajánlott adag
A D-vitamin előanyaga a bőrben UV-sugárzás hatására alakul át D-vitaminná, és a legtöbb esetben ez a mennyiség elegendő is szerepe betöltéséhez (kalcium- és foszfátionok vérbeli koncentrációinak megtartása, ezek beépülése, a csontok felépítése). D-vitamin hiányában nem lesz megfelelő a csontképzés, felnőttkorban csontritkulás alakulhat ki, így törékenyebbé válik a csontállomány. Alacsony vitaminszint esetén fokozódik a fertőzésekre való hajlam, ez az immunműködésben való szerepének tulajdonítható. Szedése indokolt lehet a téli hónapokban, amikor kevés időt töltünk a napon (azt is tetőtől talpig ruhában), időskorban, amikor csökken a képződése, és kiegészítőként van jelen a csontritkulás kezelésében is.
Téli időszakban az ajánlott mennyiség csecsemők számára 400-1000 NE; gyermekeknek 600-1000; serdülőknek 800-1000; felnőtteknek és várandósoknak 1500-2000; túlsúlyosaknak 3000-4000 NE. A D-vitamin megtalálható a májban, tojásban, halmájolajakban.
A B-vitaminok komplexben is szedhetők, általában a hiány megelőzésére vagy a már kialakult hiány kezelésére alkalmazhatók. A B1-vitamin (tiamin) hiánya okozhatja a beriberi betegséget, amely a fejlett országokban leginkább súlyos alkoholizmus esetén alakulhat ki, és kezdetben memóriazavarral, étvágytalansággal, gyengeséggel, zavartsággal jár, később idegrendszeri károsodáshoz, izomsorvadáshoz és -bénuláshoz vezet. B1-vitaminból a napi ajánlott mennyiség csecsemőknél 0,5 mg, gyermekeknél 1, nőknél 1,3, férfiaknál és várandós nőknél 1,4, szoptató édesanyáknál 1,6 mg.
A B3-vitamint (niacin) legtöbben a koleszterinszint-csökkentő hatása miatt alkalmazzák, értágító hatása is van. Hiányában pellagra alakulhat ki: dermatitisz, hasmenés, demencia, vörös, duzzadt nyelv, nyálfolyás, hányás, ám hosszan tartó alkalmazás esetén fekélyt okozhat. A B3-vitamin napi ajánlott bevitele csecsemőknél 3 mg, gyermekeknél 8, nőknél 14, férfiaknál 16, várandósoknál 18, szoptató édesanyáknál 17 mg.

Vitaminkisokos
A B6-vitamin (piridoxin) fokozza a magnézium felszívódását, alkalmazható terhességi hányás csillapítására is, valamint hiánytünetek enyhítésére (például bőrgyulladás, vérszegénység, idegrendszeri zavar). B6-vitaminból csecsemők esetében 0,3 mg, gyermekeknél 0,5, férfiaknál 1,3, nőknél és várandósoknál 1,9, szoptató édesanyáknál pedig 2 mg a napi ajánlott adag.
A B₉-vitaminnak (folsav) szerepe van a vérképzésben, az aminosav-, nukleinsav-anyagcserében, terhesség alatt történő alkalmazásával pedig megelőzhetők a velőcsőzáródási rendellenességek. B₉-vitaminból a napi ajánlott mennyiség csecsemőknél 80 mg, gyermekeknél 200, nőknél és férfiaknál 400, várandósoknál 600, szoptatós édesanyáknál pedig 500 mg.
A B12-vitamin (cianokobalamin) hiánya DNS-szintézis-zavart, vészes vérszegénységet, perifériás neuropátiát (idegi eredetű zsibbadás, viszketés, fájdalom), időseknél akár pszichózist okozhat. A B12- pótlás indokolt lehet például kizárólag vegetáriánus étrendet folytatóknak vagy egyes műtéti beavatkozások után, amik bélnyálkahártya-károsodás miatt csökkentik a vitamin felszívódását. A B12-vitamin napi ajánlott bevitele csecsemőknél 0,5 mg, gyermekeknél 1,5, nőknél és férfiaknál 2,4, várandósok esetében 2,6, szoptatós édesanyáknál pedig 2,8 mg.
A C-vitamin antioxidáns révén védi a sejteket a károsodástól, támogatja az immunrendszert, mivel elősegíti a fehérvérsejtek termelődését és működését. A vas felszívódásában is szerepet játszik, illetve a kollagéntermelés fokozásával segíti a sebgyógyulást. Szedése indokolt lehet fokozott stressz vagy fizikai megterhelés esetén (például sportolók, nehéz fizikai munkát végzők), megfázás esetén csökkentheti az állapot időtartamát, sebek, bőrgyulladások vagy műtétek után gyorsíthatja a gyógyulást. Vashiányos állapotokban, illetve dohányzóknak szintén C-vitamin-pótlásra lehet szükségük. Fontos tudni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozással általában elegendő C-vitamint lehet bejuttatni a szervezetbe. C-vitaminból a napi ajánlott mennyiség csecsemőknél 52 mg, gyermekeknél 25, nőknél 75, férfiaknál 90, várandósoknál 85, szoptatós édesanyáknál pedig 120 mg.

A túladagolás tünetei
D-vitamin-túladagolás következtében megnövekedett vér-kalcium szinttel kell számolni, ami veseelégtelenséghez vezethet, izomgyengeséggel, kimerültséggel, fejfájással és hányással is járhat. Bár a szervezet a felesleges C-vitamin-mennyiséget kiválasztja, a nagyon magas dózis (napi 2000 mg-nál több) vesekövességet okozhat, hasmenéssel, gyomorégéssel, puffadással járhat.
A szakember szerint, ha valaki túladagolja magát valamely vitaminból, az első lépés az azonnali orvosi segítségkérés. Ha még nemrégiben történt a tabletták bevétele, az aktív széntabletta csökkentheti a felszívódást, melyből akár 4-10 darab is bevehető egyszerre a hatékonyság fokozása érdekében. Adott esetben akár gyomormosást is alkalmazhatnak. Vízoldékony vitaminok esetében hasznos lehet a folyadékbevitel növelése.
Kiemelten fontos, hogy kerüljük a napi ajánlott beviteli mennyiséget tartalmazó készítményeket, ugyanis számolnunk kell a táplálkozással bevitt mennyiségekkel is, természetesen, ha az orvos indokoltnak tartja, lehet ezektől a mennyiségektől eltérő dózist is szedni, ám fontos, hogy tartsuk be az ajánlásokat – mutatott rá a szakember. Kiemelte: ha lehet, gyógyszerminőségű készítmény mellett döntsünk, ezek ugyanis ellenőrzött körülmények között készülnek, az összetevők és a végtermék egyaránt be van vizsgálva, de még a készítés menete és helyszíne is szigorú szabályoknak kell megfeleljen – ezzel lehet biztosítani a minőséget és a megbízhatóságot. A csak interneten rendelhető készítmények jelentik a legnagyobb veszélyt, ezektől mindenképp óvakodjunk, és mint azt minden étrend-kiegészítőn olvashatjuk: a vitaminpótlás nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást – hangsúlyozta dr. Német Ágota.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!