A szeretet kifejezésének útjai

Szeret, csak a maga módján. Gyakran hallani ezt a mondatot, és van is benne igazság. Több mint harminc éve jelent meg egy amerikai pszichológus egyéni szeretetnyelvekről szóló könyve, elmélete ma is népszerű. Gary Chapman szerint mindenkinek megvan a maga sajátos módja, ahogy kifejezi a szeretetét a másik iránt.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
A szeretet kifejezésének útjai
Fotó: Freepik

Chapman Az 5 szeretetnyelv: a tartós sze­­relem titka című könyve 1992-ben jelent meg, hamar népszerű lett, félszáz nyelvre is lefordították, és több mint húszmillió példányt adtak el belőle. A párkapcsolati szakember szerint ötféle módon lehet a szeretetet kifejezni – elismerő szavakkal, minőségi idővel, ajándékozással, szívességekkel és testi érintéssel –, és azt is állítja, hogy az azonos szeretetnyelvet használók kapcsolata harmonikusabb, tartósabb lesz.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Szavak, tettek, gesztusok
Aki az elismerő szavak nyelvén beszél, az szívesen dicséri a társát, könnyedén tud szépeket mondani a másikról. Vannak, akik a verbális megerősítésen, a személyiségükre, külsejükre, tevékenységükre tett pozitív visszajelzéseken át tudják igazán kifejezni a szeretetüket, és ők maguk is általában erre vágynak. Másokat közös programokkal lehet leginkább megörvendeztetni, arra van igényük, hogy a párjuk figyeljen rájuk, szenteljen nekik elegendő időt, amit egymásra hangolódva tölthetnek el. Chapman felhívja a figyelmet, hogy a közös tévénézés nem együtt töltött minőségi idő, és hozzátehetjük, hogy az sem, amikor beülünk ebédelni együtt valahová, és telefonozunk a párunk jelenlétében.
Vannak emberek, akik imádnak ajándékot kapni, esetükben szarvashiba, ha elfelejtjük a jeles napokat. Könnyen boldoggá tehetők apró figyelmességekkel is, hiszen ez számukra arról szól, hogy társuk ráérez arra, hogy mire vágynak, gondol rájuk akkor is, ha nincsenek együtt. Akik a szívességeken át tudják kifejezni a szeretetüket, állandóan a társuk kedvében akarnak járni, átveszik tőle a tennivalókat, segítenek, ahol csak lehet és ahol csak tudnak. Akiket a szívességekkel lehet szeretni, azok sokkal inkább a tettekkel, mintsem a szavakkal hódíthatók meg.
Aztán vannak, akiknek testi érintés nélkül nem is szeretet a szeretet. Nekik elemi igényük, hogy a partnerük hozzájuk érjen, simogassa, ölelje gyakran őket. Egyébként számtalan kutatás bizonyítja, hogy a kisgyermek fejlődésében milyen elementáris fontosságú az anya, apa részéről érkező szeretetteljes testi érintés, és hogy később is mekkora erő rejlik a testi közelségben.
Tehát a szeretetnyelv az a mód, ahogyan az ember kifejezi és megéli a szeretetet. Gary Chapman szerint mindenkinek van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyen keresztül át tudja adni, meg tudja mutatni párjának az iránta való érzelmét, és általában neki magának is arra van igénye. Bár a szeretetnyelv elméletét többen is cáfolták, mondván, hogy nincs bizonyíték arra, hogy valóban boldogabbak azok a párok, amelyeknél mindkét fél azonos „nyelven szeret”, illetve azt is mondták, hogy azért ötnél több kifejezési módja is lehet a szeretetnek, Chapman teóriája a család- és párterápiák módszerei közé is beszivárgott.

Ön melyik csoportba tartozik?
Terápián innen és túl, jó kis önismereti móka, ha megvizsgáljuk magunkat és megpróbáljuk behatárolni, hogy mi magunk hogyan fejezzük ki a másik iránt érzett szeretetünket, és azt is, hogy nekünk mire lenne igényünk. Továbblépve: vajon a társunknak mire lenne igénye? A másik szeretetnyelvét úgy a legkönnyebb felfedni, ha megfigyeljük, hogy ő hogyan mutatja ki a szeretetét mások irányába. De a világhálón elérhetők könnyen kitölthető tesztek is, amelyek segítenek ebben az önismereti munkában, külön gyerekeknek, pároknak is. Az eredmények megbeszélése jó kis alap lehet az igények, hiányok megfogalmazásában, de az egymás felé való közeledéshez és a jobb megértéshez is.

Meg lehet tanulni!
Én azt gondolom, hogy ha ismerjük saját magunk és szeretteink igényeit, szükségleteit, és azokra megfelelően válaszolni is tudunk, akkor mindenképpen hozzájárulunk ahhoz, hogy magasabb minőséget érjen el a kapcsolatunk. Nagyon nem mindegy, hogyha tudjuk, hogy a társ szeret(ne) ajándékot kapni, eközben évek telnek el, hogy soha nem viszünk neki virágot, vagy elismerő szavakra vágyik, de ezek egyszerűen hiányoznak az eszköztárunkból, elképzelni sem tudjuk, hogy megdicsérjük, hogy milyen jól néz ki.
Természetesen, ha nagyon eltérő a pár két tagjának a szeretetnyelve, de a kapcsolat fontos, akkor el kell indulni a változás útján. Meg lehet tanulni dicsérni, ölelni a mindennapokban és a hálószobán kívül is, megosztani a feladatokat, megtalálni a módját a közös kedvtelésnek, és ajándékozni is, hogy ne rutin, hanem valóban odaadó figyelem tükröződjék benne.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!