A Brassói Ítélőtábla Nagypatak kétnyelvű helységnévtábláinak eltávolítására kötelezte Kovászna Megye Tanácsát

A Brassói Ítélőtábla jogerős ítéletben Nagypatak (Valea Mare) község kétnyelvű – román és magyar – helységnévtábláinak eltávolítására kötelezte Kovászna Megye Tanácsát.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
A Brassói Ítélőtábla Nagypatak kétnyelvű helységnévtábláinak eltávolítására kötelezte Kovászna Megye Tanácsát
Fotó: A Kovászna, a Hargita és a Maros megyei románok civil fórumának a Facebook-oldala

A bíróságok honlapján közzétett hétfői határozat szerint a bíróság részben helyt adott annak a fellebbezésnek, amelyet a Kovászna megyei prefektúra nyújtott be a sepsiszentgyörgyi törvényszék februári ítélete ellen, és kötelezte a megyei tanácsot arra, hogy csak az állam hivatalos nyelvén tüntesse fel a település nevét a helységnévtáblákon – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma kedden üdvözölte a bíróság döntését, amelyet a „törvény és a nemzeti egység fontos győzelmének” nevezett.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A Calea Neamului Egyesület kovásznai szervezetének vezetősége 2022 augusztusában tett panaszt a prefektúrán Nagypatak kétnyelvű helységnévtáblái miatt. Arra hivatkoztak, hogy a közigazgatási törvény csak azokon a településeken teszi lehetővé kétnyelvű táblák kihelyezését, amelyeken a nemzeti kisebbséghez tartozó lakosok aránya legalább 20 százalék, ezzel szemben a népszámlálási adatok szerint a településen egy százalék alatt van a magyarok aránya.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!