Hirdetés

Hidat épít magyar és magyar között a Csíki Versünnep

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Csíki Versünnepet pénteken Csíkpálfalván. A szavalóversenyre Udvarhelyszékről, Csíkszékről és a gyergyói térségből több mint hatvan általános és középiskolás diák érkezett.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Hidat épít magyar és magyar között a Csíki Versünnep
Szabadságról, szerelemről szavaltak Fotó: Bíró István

A rendezvényt a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola és a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület szervezte, a Székesfehérvári Médiacentrum és az Országos Széchényi Könyvtár támogatásával. A szavalóverseny témája a Szabadság, szerelem volt, a szervezők ezzel is kapcsolódtak a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján szervezett rendezvények sorához. Ennek ellenére nemcsak Petőfi-verseket lehetett szavalni.

Bíró István
– A magyar nyelv ünnepének tartjuk ezt a napot, amikor ideözönlenek Csíkpálfalvára a versenyzők. Férjemnek volt a mondása, hogy hidat építünk magyar és magyar között. A szavalóversenyt 2019 után most szerveztük meg először, és gondolkodtunk, hogy legyen-e bátorságunk újraindítani, de most örülünk és elégedettek vagyunk – mondta Mihályi Magdolna szervező.

Az első Csíki Versünnepet tizenegy évvel ezelőtt a néhai Varga Sándor kezdeményezte azzal a céllal, hogy minél több fiatal megismerje és megkedvelje a verseket. A Csíki Versünnepen a zsűri által legjobbnak vélt szavalókat kategóriánként díjazták. A nyertesek július 21. és 30. között a nemzetközi Székelyföldi Varga Sándor Verstáborban is részt vehetnek. A versünnep online kiadásán április 11. és 30. több mint száz Kárpát-medencei diák vett részt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!