Hirdetés

Hamarosan landolhatnak a mentőhelikopterek

Megkapta az engedélyt, így nemsokára átadják a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház helikopter-leszállópályáját. A beruházást teljes mértékben a kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsa finanszírozta.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hamarosan landolhatnak a mentőhelikopterek
Hamarosan fogadhatnak helikoptereket a kórháznál Fotó: HMT

Ezentúl éjjel-nappal tud helikopterrel szállított betegeket fogadni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, miután megkapta az engedélyt a helikopter-leszállópálya. A beruházásnak köszönhetően a súlyos és kritikus állapotban levő betegek szállítási ideje jelentősen csökken.

– A közel kétéves kitartó munkának megvan az eredménye! Több mint 1,1 millió lej kellett ahhoz, hogy a Csíkszereda Megyei Sürgősségi Kórház helikopter-leszállópályája elkészüljön. Sajnos az előző mandátum felületes koordinációja miatt nem sikerült európai uniós támogatásból megvalósítani a beruházást. Erre a leszállópályára azonban nagy szükség volt, ezért saját forrásból, valamint kölcsönből is, de Hargita Megye Tanácsa megvalósította a beruházást – nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke hozzátette, nem túlzás azt állítani, hogy ez egy életmentő beruházás. 
Szeptemberben tartottak próbarepülést, most megkapta a kórház a szükséges engedélyt, így hamarosan hivatalosan is átadják a heliportot. A kórháznak már van egy saját, kiképzett önkéntes tűzoltóegysége is, amely állandó készenlétben áll.
A helikopter-leszállópálya révén betegeket fogadhatnak vagy szállíthatnak el, valamint szerveket is. A gyorsaságnak köszönhetően a képzett orvosok még több emberi életet tudnak majd megmenteni.

– Egyre fejlettebb és felszereltebb a csíkszeredai sürgősségi kórház, a működéshez folyamatosan új orvosokra, szakemberekre van szükség, akiknek az idevonzásához igyekszünk minél kedvezőbb feltételeket biztosítani, rövidesen újabb orvoslakásokat adunk át. Nem állunk le, továbbra is mindent megteszünk, hogy Hargita megye betegellátási rendszere hatékony, gyors és minőségi legye
– jelentette ki a megyeelnök.

Kövessen a Facebookon!