Hirdetés

Ősztől birtokba vehetik a diákok

Felújított épületbe, modern körülmények közé várják ősztől a pálpataki diákokat. Az elmúlt közel két évben teljesen megújult az oktatási intézmény, a korondi önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Ősztől birtokba vehetik a diákok
Korszerű épület, a legmodernebb körülmények Fotó: Tófalvi György Rozália

Irigylésre méltó körülmények között tanulhatnak a Korond községbeli diákok. Az elmúlt években ugyanis sorra újultak meg az iskolák a községhez tartozó településeken, de új napközi­épülettel is gazdagodtak, és a jövőben bölcsődét is építenek a községközpontban. A helyi önkormányzat igyekszik minden pályázati lehetőséget kihasználni, amelyek a község fejlődését szolgálják. A Regionális Operatív Program keretében több forrást is sikerült lehívniuk az elmúlt években, így EU-s pénzekből újulhatott meg az általános iskola Pálpatakán. Az egyszintes L alakú épületet az elmúlt közel két évben teljesen felújították, a tetőtől egészen a padlóig, és bővítették.
Katona Mihály, Korond község polgármestere azt vallja: minden gyermeknek meg kell teremteni a tanuláshoz szükséges modern körülményeket, függetlenül attól, hogy városon, falun vagy tanyavilágban él.

– Célunk, hogy a vidéki, viszonylag eldugott településen élő gyermekek is megfelelő, modern körülmények között tanulhassanak

– fogalmazott Katona Mihály.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A pályázat összértéke meg­közelítette a 2 millió 130 ezer lejt, ebből 706 ezer lej terhelte a helyi költségvetést, önrészként. A pályázatot 2018-ban nyújtották be, 2021 áprilisában pedig megkötötték a szerződést. Ezt a tervezés és a közbeszerzés procedúrája követte, a munkálatok végül 2022 májusában kezdődtek el és 2023 novemberében fejeződtek be. Zökkenőmentesen zajlott a munka, és időre be is fejezték a beruházást.

– A felújításra szükség volt, hiszen már olyan állapotban volt az iskola, hogy a tanítást is veszélyeztette, és mosdó sem volt bent mindeddig

– ismertette az elöljáró.

Ősztől birtokba vehetik a diákok
A munkálatok során felszámolták az addigi pincehelyiséget, kijavították a terméskő alapot, eltávolították az épület külső és belső vakolatát, hőszigetelték a falakat, kicserélték a nyílászárókat, mozgássérült-feljárót építettek, és bővítették az épületet mosdókkal. Teljesen kicserélték a tetőszerkezetet, és új kazánházat is építettek. A pályázat ugyanakkor magában foglalta a külső tereprendezést és az osztálytermek digitális eszközökkel való felszerelését is.

– Most már olyan körülmények vannak az iskolában, amit bárki megirigyelhet. A legmodernebb körülmények között tanulhatnak ősztől a diákok

– mondta Tófalvi György Rozália, a Korondi Szakközépiskola igazgatója, amelynek az alárendeltségébe tartozik a pálpataki általános iskola is.
Az épületben nemcsak az általános iskola, hanem az elemi osztályok és az óvodai csoport is működik majd, akárcsak eddig. Az épület felújítása ideje alatt a gyermekek az egykori – néhány éve még működő – gyermekotthon épületében tanultak, megfelelő körülmények között, ősztől pedig birtokukba vehetik az új iskolát.

– Pálpatakán szerencsére nem okozott akkora gondot az iskola elköltöztetése a felújítás során, mint Korondon az elemi iskolában, csupán más helyszínen, de ugyanazzal a programmal zajlott az oktatás

– részletezte az igazgató.
Nemcsak a feltételek, hanem a szakemberek is adottak, hiszen ugyanazok a tanárok tanítanak többségben Pálpatakán is, mint Korondon. Az új oktatási intézménynek közel 60 diák lesz a haszonélvezője a következő tanévben. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!