Hirdetés

Közösségi terek minden generációnak

Élettel, tevékenységekkel telt meg a nemrég felújított gyergyóalfalvi Mikó-kúria. A közösségi célokat szolgáló épületben civil szervezetek, egyesületek, jótékonysági intézmények végzik munkájukat; a hozzá tartozó udvaron pedig a sport és a játék kap főszerepet.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 7 perc
Közösségi terek minden generációnak
A Mikó-kúria. Megújult belső terekkel a közösség szolgálatában Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A LEADER-pályázati alapokból felújított gyer­gyó­alfalvi Mikó-kúriát 2023-ban adták át rendeltetésének. A település egyik meghatározó épületét felújították és közösségi tevékenységek, események számára alakították ki, úgy, hogy idősek-fiatalok egyaránt használhassák és a magukénak érezzék. 
Bár az épület tatarozása nemrég fejeződött be, a településen található számos civil szervezet közül többen már otthonra találtak benne: a teljes bútorzattal és felszereléssel ellátott közösségi házban minden megtalálható, ami az itt működő szervezetek munkájához szükséges.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az alsó szinten a Vámszer Géza Művészeti Népiskola gyergyószentmiklósi kirendeltségének zene és rajz tagozata kapott helyet egy-egy teremben. A zeneteremben ugyanakkor hangszeres oktatás is zajlik, valamint itt próbálnak heti rendszerességgel a helyi Nagy Imre Népi Zenekar tagjai is. Ugyancsak a földszinten gyermek- és ifjúsági terem van, itt zajlanak a gyulafehérvári Caritas foglalkozásai, a tágas közösségi térben pedig nagyobb események, foglalkozások tarthatók – vezetett körbe a régi-új épületben György Botond kulturális referens. A felső szinten csapatépítő foglalkozásokra, ifjúsági szervezetek, illetve az idősklub találkozóinak megtartására alkalmas tér van –, és több vendégszoba fürdőszobával, ahol testvérvárosi küldöttségeket, előadókat szállásolnak el, de gondolkodnak azon is, hogy kisebb gyermektáborok számára biztosítanak szálláslehetőséget itt

– tudtuk meg György Botondtól. 

Közösségi terek minden generációnak
A település színes kulturális és közösségi életében jelentős szerepet töltenek be a civil szervezetek: bár külön termeket nem tudtak biztosítani számukra a közösségi házban, találkozóiknak, eseményeiknek helyet ad a Mikó-kúria.

– Nagyon sok volt az igénylés, több civil szervezet jelezte, hogy szeretne termet kapni az épületben, de mivel korlátozottak a lehetőségek – több mint tíz szervezet igényelt termet –, nem tudtunk senkinek különá lló teret adni, ezért igyekeztünk tematikusan berendezni a termeket, és mindenkinek helyet biztosítani

– mondta György Botond. Hozzátette: a nagyobb létszámmal működő egyesületeknek, mint a Sövér Elek Cserkészcsapat és a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület – a kultúrházban biztosítottak termet. 

Közösségi terek minden generációnak
Több civil szervezet helyet kapott az épületben


Az épület Mikó Mihály Csíkszék egykori országgyűlési képviselője és kormánybiztosának szülőhelye: a róla készült portréfestmény az épület bejáratánál jelzi az ide érkezőnek, hogy történelmi helyszínre, a település egyik meghatározó épületéhez érkezett. 
Az egykori kúria körüli térrendezést nemrég fejezték be az önkormányzat munkatársai: az épület mögött nemrég sportpályát és nagy méretű játszóteret is létrehoztak, kiegészítve a házban zajló tevékenységeket. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!