Hirdetés

Hamarosan több beruházást befejeznek

Öt beruházás van jelenleg folyamatban Balán­bá­nyán, amelyek kivitelezését európai uniós pályázati támogatásokból biztosítják. A bányaváros alpolgármestere szerint a pályázatok megírása nehézségekkel jár, de a lehívott összegek nélkül nem tudnák bővíteni a település infrastruktúráját.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hamarosan több beruházást befejeznek
Tatarozzák a város épületeit Fotó: Balánbánya Polgármesteri Hivatala

A Balánbányán folyamatban lévő valamennyi beruházás kivitelezését európai uniós pályázatokból biztosítja a helyi önkormányzat. 2013-ig a város tulajdonában lévő egyik épületben óvoda működött, ám miután csökkent a gyermeklétszám, a létesítmény üresen maradt. A bányaváros vezetősége és a megyei önkormányzat közösen pályázott európai uniós támogatásra. A kedvezően elbírált pályázat forráskeretét az egykori óvodaépület vállalkozói inkubátorházzá alakítására fordították.
– Az inkubátorház létesítésének munkálatai a végükhöz közelednek, mintegy 80-90 százalékát már befejezte a kivitelező cég. Ha továbbra is minden jól megy, hamarosan átadjuk – mondta érdeklődésünkre Orbán Loránd Levente, Ba­lán­bánya alpolgármestere.
A bányavárosban az úgynevezett 13-as AXAN integrált – ugyancsak EU-s – pályázatból újítják fel a Geo Bogza román tannyelvű általános iskola épületét.

Hamarosan több beruházást befejeznek
– A kivitelező cég már ott is elvégezte a munkálat 50-60 százalékát – jegyezte meg az elöljáró.
Az említett pályázatból lé­tesítenek helyi múzeumot Ba­lánbányán. A beruházást várhatóan az év végén átadják, illetve szintén az említett uniós forrásból biztosítják két útszakasz aszfaltozását és négy, ezer négyzetméteres leromlott terület parkosítását.
– A múzeum felé vezető utat és az egyik parkot a főúttal összekötő utcát már térkövezték, aszfaltozták. A parkosítási munkálatból sincs sok hátra – részletezte az elöljáró. Hozzátette: az iskola­felújítás értéke mintegy tíz-, a múzeum hat-, a parkosítás és az utcák aszfaltozása két-két millió lej.
– A pályázatok megírása egyértelműen nehézségekkel jár, mi magunk próbáljuk megoldani, megterhelő a sok papírmunka, ugyanakkor hálásak vagyunk, mert Balánbányán az uniós pályázatok nélkül nem tudnánk infrastruktúrát javítani, bővíteni. A szóban forgó összegeket nem tudnánk biztosítani a helyi költségvetésből vagy támogatásokból, ezért próbálunk folyamatosan uniós forrásokat bevonzani, hogy azok segítségével tudjunk haladni – hangsúlyozta Orbán Loránd Levente, Balánbánya alpolgármestere.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!