Felmérés: az ország hatvan százaléka követi az orosz-ukrán háborút

Illusztráció

Tízből hat román állampolgár még mindig figyelemmel kíséri az ukrajnai fejleményeket, hat hónappal a szomszédos országban kitört háború után is – derül ki az IRES felmérésének szerdán közzétett adataiból.

A közvélemény-kutatás szerint a háború fejleményeit követő romániaiak aránya márciushoz képest közel 20 százalékponttal, februárhoz képest pedig 12 százalékponttal csökkent.

Az ukrajnai eseményeket figyelemmel kísérő személyek több mint negyede (28 százaléka) naponta többször tájékozódik a fejleményekről, legfeljebb naponta egyszer 33 százalékuk, hetente 2-3 alkalommal 24 százalékuk, hetente egyszer 12 százalékuk. Mintegy 80 százalékuk említette információforrásként a hazai tévécsatornákat és a honlapjukat, 10 százalékuk elsősorban a külföldi tévéadókon követi az ukrajnai híreket. A közösségi oldalakról a válaszadók 27 százaléka tájékozódik.

A megkérdezettek romániaiak 21 százaléka a baráti köréből, 18 százaléka a családtagjaitól szerzi az információkat az ukrajnai eseményeről. Egynegyedük azt állítja, hogy nem követi a háború fejleményeit.

Majdnem minden harmadik megkérdezettben (30 százalék) félelmet ébreszt a szomszédos országban zajló fegyveres konfliktus. A megkérdezettek 13 százaléka aggodalmat és a szorongást, 8 százaléka szomorúságot, 14 százaléka együttérzést, szánalmat vagy a szolidaritást társít az ukrajnai háborúhoz.

A háború első napjaihoz képest kissé csökkent a lakosság félelme attól, hogy a konfliktus átterjed Romániára. A februári IRES-felmérés válaszadóinak 70 százaléka tartott Románia orosz megszállásától. Augusztusban még mindig 61 százalék osztotta ezt a félelmet. A megkérdezettek közele egynegyede (23 százalék) úgy véli, hogy ez meg fog történni – derül ki a felmérésből.

A közvélemény-kutatás szerint a romániak továbbra is bíznak abban, hogy a NATO képes lesz megvédeni a keleti szárny tagországait egy orosz támadással szemben, a válaszadók háromnegyede (75 százaléka) bízik az észak-atlanti katonai szervezetben. Minden ötödik romániai azonban ennek ellenkezőjét gondolja.

Hat hónappal a háború kezdete után a romániaiak közel fele (47 százaléka) úgy véli, hogy az ukrajnai katonai konfliktus még egy évig tart, míg 17 százalék szerint legalább 5 évig fog tartani. Optimistább a válaszadók több mint negyede (29 százaléka), akik még mindig úgy vélik, hogy a háborúnak az év végére vége lesz.

Míg a románok 65 százaléka szerint az Ukrajna elleni orosz támadás igazolhatatlan, addig 31 százalékuk ennek ellenkezőjét gondolja. Az IRES kérdőíves felmérése augusztus 17-23. között készült 1155 fős mintán, 2,9 százalékos hibahatárral.

Agerpres

: an accessible web community