Hirdetés

Falugyűlés Gyergyószárhegyen

Közösségi gyűlésre hívta a lakókat pénteken este a gyergyószárhegyi önkormányzat: a kultúrház nagytermében tartott lakossági fórumon a 2022-es év megvalósításairól, az idei tervekről, elkezdett és jövőbeli beruházásokról tájékoztatták a helyieket, lehetőséget kínálva a kérdések, felmerülő problémák megvitatására is.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 1 perc
Falugyűlés Gyergyószárhegyen
Falugyűlés Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az elmúlt év megvalósításai, valamint a hivatal osztályai tevékenységének bemutatása mellett a gyűlés fő célja az volt, hogy ismertessék a lakókkal a folyamatban lévő és tervezett munkálatokat a községben. Danguly Ervin polgármester elmondta: a közvilágítás modernizálása, a DC 13-as, Güdüc felé vezető, közel öt kilométeres útszakasz javítása, az alsó orvosi rendelő, valamint a felszegi iskola energiahatékonyságának növelése az idei évre tervezett főbb projektek, amelyeket pályázati alapokból valósítanak meg. Emellett a község általános rendezési tervének frissítése és digitalizálása, valamint a szennyvízhálózat és a villanyhálózat bővítése is a tervek között szerepel.

– Hamarosan sor kerül az elkészült modern napköziépület átadására, ugyanakkor folyamatban van a güdüci iskola felújítása, amely új rendeltetést kap, közösségi házként fog működni, most tartunk a belső felszereléséhez szükséges eszközök megvásárlásánál – számolt be a község elöljárója. Danguly Ervin kitért a településen visszatérő problémákra is, többek között az avartüzek kialakulásának megelőzésére. Ha a gazdák nem kaszálják le, hanem égetik a sáncokat, patakok partját, az avartüzek kialakulásának veszélye fokozódik. A jelenség kapcsán, tanácshatározat alapján büntetéseket tudunk alkalmazni – hangsúlyozta az elöljáró.

Györffy Gábor alpolgármester beszámolójában kitért a legeltetés kapcsán kialakuló problémákra, szabálysértésekre is. Hangsúlyozta: március végéig kérelmet kell benyújtaniuk mindazoknak, akik legeltetni szeretnének ebben az évben, akkor is, ha saját területükön tennék azt.

– A lefedettség miatt fontos azoknak is kérelmet benyújtaniuk, akik saját területeiken legeltetnek, de vadkárigénylésnél is szempont, hogy van-e engedélye az illető gazdának – pontosított Györffy Gábor.

A szemétgazdálkodás helyzetét ismertetve az alpolgármester elmondta: sokkal több kommunális szemetet termel a település, mint szelektívet, az arányokon fontos lenne változtatni, de ezt nem büntetéssel, hanem rávezetéssel és tudatosítással igyekeznek megtenni. Hozzátette: április elsején szemétszedési akciót szerveznek, amelyre várják a lakókat.

Kövessen a Facebookon!