Épülhet a csíkszeredai új kórházrészleg és a borszéki sportpálya

A tüdő- és fertőzőosztály látványterve

Kezdhetik építeni a csíkszeredai új tüdőkórház és járványkórház épületét, a kézdivásárhelyi bölcsődét, és indulhat Borszéken a sportpálya felújítási és bővítési munkálata – közölte az RMDSZ szerdán.

„Minden kórházzal, sportbázissal és bölcsődével, amelyet felépítünk Erdélyben, Romániában, családjaink jövőjét tesszük tervezhetőbbé és élhetőbbé. Nem lehet fontosabb feladata egy kormánynak vagy önkormányzatnak, válság idején különösen” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

„Mindhárom beruházásra az RMDSZ kormányzati szerepvállalása óta és annak köszönhetően szereztünk finanszírozást, most a három építkezési munkálat elindítását hagytuk jóvá” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati és járványosztályának a jelenlegi ingatlana mintegy kétszáz éves, nem felel meg a mai követelményeknek. Hiányzik a szellőzési rendszere, és a fűtésrendszer is elavult, ezért van szükség az új épületszárnyra, amely a jelenleginél több betegágyat és új laboratóriumokat is tartalmaz majd. A beruházást 58 millió lejjel támogatja a fejlesztési minisztérium, és 36 hónap múlva készül el.

A borszéki sportbázison focipálya lesz, de kialakítanak majd egy másik pályát is, ahol kézilabdázni, röplabdázni, teniszezni és kosarazni is lehet. A sportbázison ezerfős lelátót is építenek. A fejlesztési minisztérium 15 millió lejes támogatást nyújt a beruházásra.

A kézdivásárhelyi bölcsőde 40 gyermek befogadására lesz alkalmas, a játszó- és hálószobák mellett saját konyhával és mosókonyhával szerelik fel. A korszerű bölcsőde környezetbarát lesz, az épület részben zöldenergiával működik majd. A fejlesztési minisztérium több mint 10 millió lejes finanszírozást biztosít rá.

HN-információ

: an accessible web community