Hirdetés

Elkezdődött a Filmtettfeszt

19 település, 26 helyszín, 10 új nagyjátékfilm, 4 klasszikus remekmű, 3 egész estés dokumentumfilm, válogatott rövidfilmek két csokorban, plusz a Filmgalopp 10 erdélyi versenyfilmje, és egy 22-es, ami az idei kiadás száma – így néz ki számokban a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc

Október 5. és 9. között, illetve az október 15–16-i hétvégén zajlanak a Filmtettfeszt idei vetítései, végre hagyományos módon, mozikban és művelődési házakban, könyvtárakban vagy iskolákban, Erdély-szerte, Nagyváradtól Kovásznáig, Nagybányától Szebenig, Temesvártól Csíkszeredáig. Az események központja Kolozsvár.
A műsor gerince a szokásokhoz híven az elmúlt egy-két év legjobb magyar nagyjátékfilmjeiből állt össze: nem hiányozhat a Szelíd című, sokszorosan díjazott filmdráma, A legjobb dolgokon bőgni kell és a Kilakoltatás című vígjáték, A játszma című csavaros besúgótörténet, a Szarajevóban debütált Hat hét és a Karlovy Varyban bemutatott Külön falka, a Toxikoma brutális drogos története, a Magyar passió című dráma és Pálfi György legújabb függetlenfilmje, a posztapokaliptikus Mindörökké sem. A válogatás sajátos színfoltja a felvidéki Kerekes Péter szlovák–cseh–ukrán koprodukcióban készült dokumentum-játékfilmje, a Cenzor.
A gyerekeket az El a kezekkel a papámtól! című, a klasszikus ifjúsági film műfajába illeszkedő vígjáték, valamint A kuflik és az Akármi című animációs film várja; ezekhez Kolozsváron az NFI Filmarchívum interaktív műhelye és a Tóth Viktor által szaxofonnal kísért Magyar népmesék társulnak.
Gyerekek ezrei nőttek fel a dalain, de ezúttal nem őket fogja megénekeltetni: Kolozsvárra várják Halász Juditot, aki ma ünnepli 80. születésnapját. Két filmet (Pókfoci, Szerelmesfilm) vetítenek a tiszteletére, nem csak Kolozsváron. A magyar filmtörténet nagyjai közül Kolozsvárra várják az említett Pókfoci rendezőjét, Rózsa Jánost, és Gazdag Gyulát, aki A sípoló macskakő című szatíráját kíséri el a Kincses Városba, és mesterkurzust tart nem csak filmszakos diákok számára. Szintén minden érdeklődő számára nyitott mesterkurzust tart Csupó Gábor, a Simpson család és a Fecsegő tipegők Amerikában élő producere, akiről portrékötet is megjelent az elmúlt hetekben – a könyv erdélyi bemutatója Kolozsváron lesz. Egy másik, a legendás kolozsvári némafilm-producer és rendező Janovics Jenő életét és munkásságát összefoglaló tanulmánykötet is érkezik a Filmtettfesztre, mondhatni egyenesen a nyomdából: Janovics Jenő pályaképe. Egy élet a magyar kultúra szolgálatában: a színpadtól a mozivászonig bemutatója a Janovics Jenő 150 Emlékkonferencia keretében lesz, amelyet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete szervez, társszervezője a Filmtett Egyesület.
Az idei rövidfilmes válogatás kiemelkedően erős, partnere Magyarország legjobb nemzetközi rövidfilmes rendezvénye, a Friss Hús filmfesztivál. A válogatás a budapesti fesztivál idei kiadásának legjobb filmjeit tartalmazza, amelyek között van olyan is, amelynek a nemzetközi premierje Szarajevóban vagy az „animációsok Mekkájában”, Annecyban volt. A fesztivál igazgatója, Deák Dániel a Filmgalopp egyik zsűritagja lesz Kerékgyártó Yvonne filmrendezővel (Free Entry, Együtt kezdtük) és Pernecker Dávid filmkritikussal együtt. Tíz fiatal erdélyi rendező filmjét kell megnézniük és értekelniük: a sokszínű Filmgalopp-mezőnyben idén van humorosan újraértelmezett meseklasszikus, sci-fi, horrorfilm-paródia, kísérleti dráma és önreflexív alkotás, a vásznakon látni fogunk pályakezdő rendező által nagyszerűen instruált, befutott színészeket és tehetséges új arcokat is. A Filmgalopp közönségszavazása ma éjfélig zajlik, online.
A Filmtettfeszten idén három egész estés dokumentumfilmet lehet megnézni: Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című kreatív portréfilmjét több szál is Erdélyhez kapcsolja, a Csibi László rendezte A szocializmus hátsó bejárata a rendszerváltás előtti sajtó működését leltározza fel, Szabó Attila Erdők nélkül nincs Erdély című riportfilmje pedig napjaink egyik legégetőbb környezetvédelmi tragédiáját járja körül.
Minden filmet román nyelvű felirattal vetítenek, a műhelymunkák magyar nyelven zajlanak.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!