Hirdetés

Egy kamarás asztal felújításának története

Hogyan tudunk felújítani egy napszítta, esőverte, közel százéves kamarás asztalt, mire figyeljünk, milyen lépéseket kell követni, hogy a felújított darab minél jobban visszakapja eredeti pompáját? Asztalunk esetében a szín, a textúra, a pórusok sokat változtak az idő múlásával, ezért mélyreható felújítási munkálatokra volt szükség.Segítségünkre ezúttal is Puskai Melinda, az Allmaycrafts tulajdonosa, az Annie Sloan Románia munkatársa volt.

D. Balázs Ildikó
Becsült olvasási idő: 7 perc
Egy kamarás asztal felújításának története
Fotó: Kosza Róbert

Régen a bútorokat a funkcionalitásuk határozta meg, a kamarás asztal pedig tulajdonképpen egy nagyfiókos asztalt jelent, a tágas fiókban pedig egy napra elegendő eledelt tudtak tárolni – magyarázza Melinda. Ugyan a funkción túl a díszítés másodlagos volt, de nem elhanyagolandó tényező, így jelen asztalunk is jellegzetes felcsíki motívumokban pompázott.– A hagyományos népi bútorfestés a 18–19. században honosodott meg Székelyföldön, a festett bútorok igazából a reformáció térhódításával kerültek be először a templomokba, és innen terjedtek át a háztartásokba. Alapszín volt a kék, illetve a barna, nagyon ritkán használtak zöldet, s azt is csak a tehetősebbek, akik megengedhették maguknak, ugyanis nem volt egyszerű e festékek előállítása

– mutat rá Melinda.

Kosza Róbert

Mint meséli, a szóban forgó asztal alapszíne eredetileg kék volt, amikor műhelyükbe került, fotók készültek róla, dokumentálták állapotát, ellenőrizték állagát.

– Ha olyan javításokra van szükség, amelyeket mi nem tudunk elvégezni, az adott bútordarab egy hozzáértő asztaloshoz kerül, majd miután kijavítjuk a szerkezeti hibákat, újrafestjük. Az asztal lapja nagyon rossz állapotban volt, valószínűleg kint tartották, a napsütés, az eső miatt nagyon megkopott. Le kellett csiszolni, a repedéseket, karcolásokat kijavítottuk, és utána következett az alapozás. Természetesen előtte lefotóztuk, hogy a későbbiekben a mintákat tudjuk visszafesteni, lehetőleg eredeti formában. Mielőtt újraalapoztuk az asztalt, pauszpapírra kirajzoltuk a mintát. Mivel az asztallap mintázatában voltak erősen kopott részletek, szakkönyveket lapoztam fel, hogy kiderítsem, milyen motívumokat használhattak

– jegyzi meg. A legnagyobb kihívást az eredeti motívumok, szimbólumok minél autentikusabb felrajzolása, festése jelentette. Ez a folyamat gyakorlott és kifinomult kézmozdulatokat igényel, ha ennek nem vagyunk birtokában, akkor sincs ok a szomorúságra, ugyanis mint Melinda felhívta a figyelmet, ma már motívumokban gazdag sablonok érhetők el a piacon. És ma már jóval könnyebb dolgunk van a festést illetően is, hiszen a struktúrájában felújított, előkészített bútordarabot könnyedén színezhetjük az Annie Sloan környezetbarát festékkel.

Kosza RóbertHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!