Hirdetés

Cél a végső győzelem

Második helyen végzett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium XI. osztályos tanulója, Szilágyi Máté Sámuel, az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny XI., XII. osztályosoknak kiírt csoportjában. A megmérettetésen az országos magyar tantárgyverseny legjobbjai vehettek részt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Cél a végső győzelem
Rangos elismerés. Kiváló teljesítmény Fotó: Hodgyai István

Május 11–13. között rendezték meg, ezúttal Temesváron az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyversenyt, ahol az országos tantárgyverseny legjobbjai vehettek részt, illetve magyarországi és az elcsatolt országok területéről érkező diákok mérték össze tudásukat.
Udvarhelyről egyedüliként, Szilágyi Máté Sámuel volt jelen a rangos eseményen, miután első helyen végzett az országos magyar olimpiászon. Összevont kategóriákban, vagyis a XI. és a XII.-esek közösen méretkeztek meg, a székelyudvarhelyi tanuló pedig a második helyezést szerezte meg 9,50-es átlaggal.
Mint mondta, ötödik osztályos kora óta vesz részt tantárgyversenyeken, és ezen a nemzetközi megmérettetésen is versenyzett már.
– Ötödikes voltam, amikor kijutottam először erre a nemzetközi versenyre, bár akkor még nem értem el semmi különlegesebb eredményt – mondta Szilágyi Máté Sámuel.
A mostani versenyt megelőzte egy megyei szakasz Szé­kelykeresztúron, majd egy országos szakasz Gyergyószentmiklóson, végül pedig a nemzetközi verseny Temesváron. A nemzetközi megmérettetésen Madách Imre: Az ember tragédiája volt az egyetlen téma, amelyből készülniük kellett. Írásbeli vizsgán adtak számot tudásukról a versenyzők, egy kreatív tétel és egy esszé írása volt a feladatuk. Máté, mint mondta, nagyon sok időt szán a felkészülés folyamatára, amelyet fokozatosan épít fel a siker érdekében. 
– Úgy gondolom, a felkészülésből is mindig ki kell hozni a maximumot, éppen ezért én nagyon sokat áldozok erre. Általában már hetekkel azelőtt megkezdem a készülést, előbb elolvasok pár tanulmányt, majd miután a végére értem a szakirodalomnak, akkor elkezdek írni azokból az élményekből saját esszéket, gondolatokat – magyarázta. Kiemelte továbbá az egyéni kreativitás fontosságát, illetve a gyakorlás által szerzett, letisztult gondolati struktúrákat, hiszen meglátása szerint ezeken is sok minden múlhat.
Kategóriájukban, vagyis a XI–XII.-esek összesen heten mérték össze tudásukat az idén. Máté elmondta, nagyon örül a második helyezésének, amely mellett rengeteg élménnyel és barátsággal is gazdagodott.
– Ez a második hely nem önmagában fontos nekem, hanem azért a hosszú út miatt, amit idáig megtettem, és végre már közel járok, hogy beteljesítsem az egyik nagy vágyamat. Nem titkolt célom, hogy megnyerjem ezt a versenyt, és az idei eredményem már fél siker – fogalmazott Szilá­gyi Máté Sámuel. Hozzátette, jövőre újult erővel vág neki a megmérettetéseknek, hiszen mint mondta, úgy érzi minden megvan benne ahhoz, hogy elérje a kitűzött célt.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!