Hirdetés

Böjti csemege

A Gyimesi Skanzen Panzió március 24–25-én tárt kapukkal várja a Kárpát-medencei kézműves sajtok készítőit és kedvelőit. A sajtmustrára a sajtkészítők eredetileg március 17-ig jelentkezhettek, de a nagy érdeklődés miatt szerdáig meghosszabbították a határidőt.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Böjti csemege
Népszerűsítés és szakmai tanácskozás. Különlegességeket is kóstolhatnak Fotó: László F. Csaba

A kézműves sajtok egyik titka, hogy nyers tejből készülnek, ezért minden sajt egyedi külsővel és ízvilággal rendelkezik. Nagyon sokat számít, hogy melyik évszakban készülnek a sajtok, valamint az is, hogy a tehenek szénatakarmánnyal táplálkozzanak. E kézműves termékek megvásárlásával nemcsak a sajtok különböző ízvilágaival ismerkedhetünk meg, hanem azok készítőivel is, akik az állattartástól egészen az értékesítésig nyomon követnek minden egyes folyamatot – tudtuk meg a szervezők tájékoztatásából. A rendezvény ideje alatt a böjti időszakra is be lehet majd szerezni a mindennapi csemegét, hisz a kézműves termelők sajtokat, halas ételeket, halászlevet, mézet, teafüveket, lekvárokat, szörpöket és egyéb ínyencségeket is felkínálnak az odalátogatóknak.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: a sajtmustra iránti nagy érdeklődésre való tekintettel szerdáig meghosszabbították a jelentkezési határidőt. Sajtkészítők érkeznek Székelyföldről, Erdélyből és Magyarországról is, utóbbira még nem volt példa a verseny történetében. A benevezett mintákat a Magyar Sajtkészítők Egyesületének szakmai képviselete fogja elbírálni. Ugyanakkor jelen lesznek a mosonmagyaróvári tejkutató központ szakemberei is. Becze István hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet a székelyföldi tejtermékek, sajtok különlegességére, értékére, valamint arra, hogy a szabadtartású – úgynevezett szénatej – sokkal kiválóbb minőségű, mint a tápokon nevelt, intenzív tartásból származó tehenek által adott tejtermékek. Ezeket az egyedülálló, három hónapig érlelt sajtokat mutatják be a fogyasztóknak, ami a termelőknek is előnyös, ugyanis minden versenynek akkor van értelme, ha a termelők fejlődnek általa, ezért érdemes lesz kilátogatni a hétvégén a Gyimesi Skanzen Panzióba – jegyezte meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!