Hirdetés

Beleállni aktuális helyzetekbe bátor szívvel

Göthér Gergely római katolikus plébános
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az élet nem habos torta – szokták mondani. Valóban, a hétköznapok szürkék tudnak lenni, mindenkit megkísérthet a monotónia, a helyzetek ismétlődése rutinszerűvé válhat. Ennek ellenére minden hivatásban vannak pillanatok, amikor az ember mélyebben átérzi élete szépségét, hivatásának eredetiségét.
Ha szeretnénk közelebb kerülni az Egyház szívéhez, az Eucharisztiához, és ha szeretnénk valamit megérezni húsvét misztériumából, induljunk ki személyes tapasztalatainkból. 
Mindenkinek lehet valamilyen tapasztalata az emberi szeretetről, önfeláldozásról, önátadásról, ha máshonnan nem, akkor olvasmányainkból vagy filmekből. Aki képes visszatérni ehhez a tapasztalathoz, megsejthet valamit az emberi élet végső beteljesüléséből, abból, ami igazán emberré tesz minket, ezen keresztül észreveheti, hogy a keresztény szeretet és önfeláldozás valahol már jelen van az életében. Ebből kiindulva megérezhet valamit Krisztus önátadó szeretetéből. Abból az önátadó és önfelajánló szeretetkapcsolatból, amely az Atya és a Fiú között jön létre, és amelynek mi is részesei vagyunk a Szentlélek által. 
Döbbenetes lenne egyszer visszanézni csak egyetlen napunkat is, hogy hány esetben döntöttünk szabadon, és hányszor fordult elő, hogy valamelyik defektünk irányított a háttérből: félelem, egy rossz tapasztalat, negatív előítéletek, megfelelési kényszer, önbizalomhiány. 


Hirdetés


Igen, az óvatosságunk egy része sokszor megalapozott, és sokszor segít elkerülni, hogy nevetségessé váljunk vagy bajba sodródjunk. Hány olyan dolog van, amiért évek óta sóhajtozol, hogy valaha valóra válhat? 
„Az Úr ugyanis a Lélek, ahol az Úr Lelke, ott a szabadság. Mi pedig, mindnyájan, akik fedetlen arccal tükrözzük vissza az Úr dicsőségét, a dicsőségben fokról fokra hozzá hasonlóvá változunk át az Úr lelke által.” (2Kor 3,17-18)
Ahol az Úr lelke ott a szabadság, ott bármi megtörténhet, nulla esélyes dolgok is. Hiszed ezt? Éled is? A mi elhívásunk arra szól, hogy fedetlen arccal szemléljük az Úr dicsőségét. Ami tegnap történt, az a tegnapé, a holnap még messze van! A mai nap viszont ajándék, új lehetőségek, új győzelmek tárháza. Nagyon sokszor nem hiányzik semmi más, mint beleállni az aktuális helyzetekbe bátor szívvel, Isten dicsőségét keresve minden történetben.
Kívánok hitben elmélyülést, nagy elhatározást, mint akik tudjuk, hogy ebben a világban annak kell megtörténni, ami az Isten akarata. Egyedül ez az isteni akarat hozhat a világban emberi békét, ami az Isten békéje.
Kegyelmekben gazdag, lelkiekben aktív ünnepléssel telt ünnepet kívánok! Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!