Hirdetés

Átfogó vidékfejlesztés Gyimestől Csíksomlyóig

Hisszük és látjuk azt is, hogy a térség egyik legerősebb fejlődési pontja a turizmus – hangsúlyozta Becze István megyei tanácsos, a Pogány-havas Kistérségi Társulás elnöke. Az említett szervezet az elmúlt több mint két évtizedben a térségi beruházások közös megvalósítását és a természeti értékek védelmét tartotta szem előtt.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 8 perc
Átfogó vidékfejlesztés Gyimestől Csíksomlyóig
Becze István egy éve tölti be a társulás elnöki tisztségét Fotó: Veres Nándor

Huszonnégy évvel ezelőtt, 1999-ben jött létre a Pogány-havas Kistérségi Társulás, amelyhez hat község: Csíkpálfalva, Csíkszentmihály, Szépvíz, Gyi­mesfelsőlok, Gyimesközéplok, Gyimesbükk, illetve Csíksomlyó település tartozik. A társulás kezdeményezőinek az volt a céljuk, hogy olyan projekteket valósítsanak meg, amelyek javítják a térségben lakók életminőségét, illetve amelyek szem előtt tartják a hagyományok és a természeti értékek védelmét is – közölte a Hargita Népével Becze István megyei tanácsos, aki immár több mint egy éve a szervezet elnöke.
– Gyimesbükk helyzete sajátos, hiszen közigazgatásilag más megyéhez tartozik, ennek ellenére gyakorlatilag minden szinten igyekszünk erre a településre is figyelni, segíteni és lehetőségeinkhez képest bekapcsolni a programokba. Tehát igyekszünk bevonni őket a kulturális és gazdasági programjainkba is. Különben azt látni, hogy az egészségügyi szolgáltatásokért is a csíkszeredai kórházhoz jönnek, a diákok továbbtanulni szintén ide, a Hargita megyei székhelyre járnak be. Igyekszünk a gyimesbükkieket is segíteni, és a Pogány-havas Kistérség az, amely ennek formális keretet ad – mondta Becze István. Hozzátette: a vidékfejlesztés mellett kiemelt feladatuknak tekintették a természeti értékek védelmét is. – A Pogány-havas Kistérségnek mindig volt egy erős tájvédelmi, természetvédelmi beállítottsága, hiszen a térség nagy része Natura 2000-es védelem alatt van. A szervezet korábban egy pályázat segítségével elkészíttette a Csíki-havasok Natura 2000-es menedzsmenttervét is, amely arról rendelkezik, hogy a különböző növény- és állatfajokat hogyan kell, illetve lehet megvédeni. Ma már jól látszik, hogy a hegyi kaszálók védelme, a faluképvédelmi program ötletadója a Pogány-havas Kistérség volt – részletezte a társulás elnöke.

Pogány-Havas Kistérségi Társulás/fb
Káposztafesztivál Szépvízen. Számos térségi rendezvény partnere a társulás

Megjegyezte: ugyancsak a szervezetük szorgalmazta a hagyományos gazdálkodási formák fenntartását és a biodiverzitás védelmét is. Hozzátette: jelenleg is hasonló témákban vannak nyertes, illetve elbírálás alatt lévő pályázataik. – A közel­múltban a Vidékfejlesztési Alapoknál a rövid ellátási láncok létrehozását elősegítendő kiíráson nyertünk egy 250 ezer eurós támogatást a Tatros Tejszövetkezettel közösen, de partnerünk az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, illetve néhány gazda is. Ezzel az a célunk, hogy minél jobban népszerűsítsük a helyi termékeket és az egészséges táplálkozást, illetve értékesítsük a Tatros Tejszövetkezet termékeit – mutatott rá a kistérségi társulás vezetője.
Az említett pályázati támogatásból mintaboltot létesítenek, illetve mozgóboltot is vásárolnak, amellyel a térségben értékesíteni tudják a szövetkezet tejtermékeit.
– Az egyik nagy érték a térségben az, hogy a magashegyi kaszálókról és legelőkről származó takarmányból készült tej értéke sokkal magasabb, és ezt be szeretnénk bizonyítani. Azt szeretnénk, hogy minél többen ezeket a termékeket vásárolják és fogyasszák, mert egészséges. Lehet, hogy valamivel drágábbak, mint a külföldről behozott termékek, de sokkal egészségesebbek, illetve ezáltal biztosított a vidéken élő gazdák megélhetése – hangsúlyozta Becze, aki más kedvezően elbírált pályázati fejlesztéseket is ismertetett lapunkkal. – A tevékenységünket összekapcsoltuk a Széchenyi Gazdasági Egyesületével, és ilyen tekintetben a térségben ezzel együtt négy nyertes pályázatunk van. Csíkpálfalván a méhészeknek a mézcsomagolásban és értékesítésben próbálunk segíteni. Csíkvacsárcsiban a közbirtokosság erdeigyümölcs-feldolgozási projektjére nyertünk támogatást, illetve a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének meg a szépvízi Csengő Tejszövetkezetnek is van egy kedvezően elbírált pályázata a rövid ellátási láncok létesítésére vonatkozóan – sorolta Becze, aki arra is rámutatott, a nyertes pályázatok támogatási szerződéseit már aláírták, így reményei szerint a következő hónapokban gyakorlatba is ültethetik azokat.

Pogány-Havas Kistérségi Társulás/fb
Gyermekfoglalkozás a szépvízi gátnál. Játékos tanulás


– Bízom abban, hogy ezzel is tudjuk a helyi gazdaságot erősíteni, illetve a továbbiakban is azokat a pályázati lehetőségeket próbáljuk felkutatni, amelyekkel segíteni tudjuk a gazdákat. A múlt év végére elkészült a térség fejlesztési stratégiája, jelenleg a pontosításokat végezzük. Ebben hangsúlyoztuk, hogy a Pogány-havas Kistérségi Társulásnak mindig kell legyen egy átfogó koncepciója, mindig fontos tudni és szem előtt tartani, mi az, amit közösen tudunk megvalósítani, mi az, amit célként ki tudunk tűzni a fejlesztésekben, és melyek a követendő irányok. A fejlesztési stratégiával párhuzamosan egy kerékpárút-hálózatnak úgymond a mestertervét is elkészítettük. Hisszük és látjuk azt is, hogy a térség egyik legkiemelkedőbb fejlődési pontja a turizmus – mutatott rá a társulás elnöke, megemlítve a már példásan működő gyimesi, illetve a csíki falvakban a látványosságok köré épült szolgáltatásokat. Becze István azt is elmondta, nagyon jó az együttműködésük más társulásokkal, az önkormányzati hivatalokkal és a vállalkozásokkal.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!