Hirdetés

Amire nem számítottunk: nagyon megdrágult a hagyma nálunk is

Világszinten több mint duplájára emelkedett a hagyma ára, amit a szakemberek a készletek szűkösségével magyaráznak. A száraz időjárás nem kedvezett a hagymatermesztésnek vidékünkön sem, ugyanakkor a magas előállítási költségek és a nehézkes tárolhatóság miatt kevesen foglalkoznak ezzel a kultúrnövénnyel.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Amire nem számítottunk: nagyon megdrágult a hagyma nálunk is
A hagyma ára emelkedett, a helyi termelőknél viszont még olcsóbb Fotó: Lukács Géza

Bár vidékünkön alapélelmiszernek számít a hagyma, Hargita megyében elenyésző azon termelők száma, akik ennek a növénynek a termesztésével foglalkoznak. A gyergyószárhegyi Lukács Géza több kultúrnövény termesztése mellett hagymát is ültet minden évben, kéthektárnyi területen. A drágulás kapcsán elmondta: a jelenlegi ár termelői szemszögből reális a száraz időjárás okozta alacsony termés miatt. 

Az áraknak utánanézve kiderült,

míg a térség üzleteiben ősszel két lejért adtak átlagosan 1 kg hagymát, addig most, márciusban már 6-6,5 lejt is elkérnek ugyanennyiért. 

A helyi termelőknél azonban 4 lej/kg körül mozog a hagyma ára.

– Feleakkora termésünk volt 2022-ben, mint a korábbi években, az önköltségi árak pedig kétszeresükre növekedtek a drágulások miatt. Emellett számos tényező van, ami nehezíti ennek a növénynek a termesztését, egyáltalán azt a döntést, hogy valaki ezzel foglalkozzon. A növényt gyomlálni kell, kiszedése után a földön kell szárítani néhány napig, majd miután hazaszállítottuk, kézzel meg kell pucolni és olyan helyiséget biztosítani, ahol nincs meleg, szellőzni tud a növény, és megfelelő a páratartalom is, hogy ne romoljon és ne csírázzon ki – ismertette röviden a termelés buktatóit Lukács Géza. Hozzátette:

az utóbbi hetekben érezhetően megnövekedett a vásárlási kedv, nemcsak a magánszemélyek veszik a hagymát, hanem több viszonteladó is felkereste, magas árat ajánlva a hagymáért, ez is mutatja a hiányt. 

Az eladási mutatókat ugyanakkor a böjti időszak is növeli: ilyenkor az emberek többsége előtérbe helyezi a zöldségekben gazdag táplálkozást, de átlagosan négy zsák pityóka mellé tíz kiló hagymát szoktak vásárolni, osztotta meg tapasztalatait a gyergyószárhegyi termelő. Elmondása szerint,

ha még egy aszályos év következik, veszteséges lesz a hagymatermesztés, de az sem megoldás, ha minden gazda felhagy vele, mert ez még kiszolgáltatottabbá teszi a térséget a világpiaci áraknak. 

A kistermelőknél jelenleg is olcsóbban lehet megvásárolni a hagymát, mint a piacon vagy a zöldégesnél, emellett aki hazait vásárol, saját magának ad esélyt arra, hogy a jövőben is meg tudja ezt tenni, hiszen így segíti a termelőt a fennmaradásban – összegzett Lukács Géza.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!