Hirdetés

Általános iskolás diákok szavaltak

Áprily Lajos születésének évfordulója alkalmából szavalóversennyel tisztelegtek névadójuk előtt a parajdi általános iskolások. Idén már hatodik alkalommal szervezték meg a Vers vagy Te is! elnevezésű rendezvényt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Általános iskolás diákok szavaltak
Díjazottak. Sikeres rendezvény Fotó: Áprily Lajos Általános Iskola/Facebook

November 14-én született Áprily Lajos költő, a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja. Az ő tiszteletére évről évre szavalóversenyt szerveznek általános iskolás diákoknak. A rendezvény első három kiadása csak szűk körben, a helyi diákok részvételével zajlott, az utóbbi három évben azonban kiterjesztették Sóvidék számos településére. Bíró Zsolt, az Áprily Lajos Általános Iskola igazgatója elmondta, ezzel a rendezvénnyel kívánnak méltón emlékezni névadójukra és tisztelegni az ő hátrahagyott szellemi öröksége előtt.

– Célunk, hogy Áprily Lajos hagyatékát a diákjaink minél inkább megismerjék, ugyanakkor a versek iránti szeretet magját igyekszünk elültetni ezzel a rendezvénnyel a gyermekek lelkében – fogalmazott Bíró Zsolt.

Idén közel hatvan diák vett részt az eseményen, Parajd mellett Korondról, Etédről, Kőrispatakról, Alsó- és Felsősófalváról érkeztek a szavalók. A rendezvénynek a parajdi művelődési ház adott otthont.

Áprily Lajos Általános Iskola/Facebook

– A verseny általános iskolásoknak szól, ezért két kategóriában, V–VI., valamint VII–VIII. osztályosok külön bizonyíthatták tehetségüket, és külön is díjaztuk a legjobbakat – részletezte Néma Judit-Eszter, az Áprily Lajos Általános Iskola magyartanára, a rendezvény szervezője. Elmondta, a diákok kötelező módon szabadon választott Áprily Lajos-verset kellett szavaljanak. A legjobbak kiválasztása mellett egy Vándordíjat is kiosztanak évről évre a versmondón, amelyet az az iskola vihet haza és őrizhet meg egy évig, amelynek a csapatából átlagosan a legjobban teljesítettek a diákok.

– A verseny negyedik kiadásakor csatlakozott Vassné Fülöp Ildikó is a támogatók sorához, aki parajdi származású, ám jelenleg külföldön él. Ő alapította az Áprily Vándordíjat, és szívén viseli a rendezvény sorsát – ismertette Bíró Zsolt igazgató. Hozzátette, sokat köszönhetnek Vassné Fülöp Ildikónak, aki minden évben megtiszteli jelenlétével az eseményt. Ezúttal is jelen volt, és ő adta át a vándorkupát, valamint ajánlotta fel a kiosztásra kerülő serlegeket és érmeket a verseny győzteseinek. – Vassné Fülöp Ildikó nagylelkűségének köszönhetjük névadónk mellszobrát is az iskola előtti parkban, amelyet a szavalóverseny kezdete előtt megkoszorúztunk – hangsúlyozta az igazgató.

A vándorkupa idén a parajdi csapatot illette, hiszen átlagban ők teljesítettek a legjobban. Tavaly Kőrispatak bizonyult a legeredményesebbnek, azelőtt pedig a korondiak vihették haza a rangos elismerést. A versmondó verseny legjobbjai értékes könyvjutalmakban is részesültek, de minden résztvevő elismerő oklevelet és ajándékcsomagot kapott, így senki sem távozott üres kézzel.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!