Hirdetés

A szülő kezében a döntés

Táskába való ki- és bepakolás, önálló öltözés és az illemhely használata – csak néhány készség, amivel rendelkeznie kell egy előkészítő osztályba készülő gyereknek. Arról, hogy mikor iskolaérett egy gyermek, és mit tehetünk szülőként, hogy erősítsük a szükséges készségeket, szakembert kérdeztünk.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
A szülő kezében a döntés
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Rendszerint a tavaszi hónapokban szervezik meg a gyermekek előkészítő osztályba való beíratását. Azok a gyermekek iskolakötelesek, akik 2024. augusztus 31-ig betöltik hatodik életévüket. Őket kötelező módon iskolába kell íratni, viszont azokat a gyermekeket is beírathatják, akik szeptember 1. és december 31. között lesznek hatévesek. Ebben az esetben azonban mindenképp szükséges az óvónők ajánlása. Iskolaköteles korú gyermeket pedig csak orvosi ajánlással lehet visszatartani a napköziben. A döntés azonban mindig a szülő kezében van – hangzott el azon az összejövetelen, amelyet a székelyudvarhelyi Péterffy Tünde pszichológus, napközi-tanácsadó hívott össze a témában. A szakember szerint összetett folyamat eredménye az, hogy egy gyermeket iskolaérettnek lehessen nyilvánítani. Több szempontot vesznek figyelembe, többek között az értelmi érettséget, a fizikai, testi érettséget, a szociális és érzelmi érettséget, valamint a munkaérettséget.


Hirdetés

– Ezek a főbb területek, amelyek együttesen szükségesek ahhoz, hogy a gyermek iskolába léphessen, és meg tudjon birkózni az új kihívásokkal

– fogalmazott Péterffy Tünde.
 A fizikai érettségnél fontos, hogy valóban legyen a gyermeknek teherbíró képessége, hogy elbírja a táskát, és a finommotoros fejlettségre is nagy szükség van, hogy a ceruza fogása biztos és határozott legyen. A szakember kiemelte, munkája és tapasztalatai alapján úgy véli, hogy az iskolaérettségben az érzelmi és szociális érettség sokkal fontosabb tényező, mint az értelmi érettség.

– Egy értelmileg érett gyermek nem biztos, hogy szociálisan is elég érett arra, hogy az iskolai szabályokhoz, követelményekhez tudjon alkalmazkodni. Ha az érzelmei még labilisak, kiegyensúlyozatlanok, akkor azt hiszem, mindenképp érdemes még várni az iskolakezdéssel

– vélekedett a szakember.
Mint mondta, nagyon fontos, hogy alkalmazkodni és követni tudja a szabályokat, eleget tudjon tenni a pedagógus kéréseinek, és a többi gyerekkel is kapcsolatokat alakítson ki. A munkaérettség terén fontos, hogy megértse és önállóan tudjon feladatokat végezni, de tudjon kérdezni is, ha arra van szükség. A pszichológus szerint szülőként is sokat tehetünk azért, hogy gyermekünket fejlesszük. Nagyon fontos a következetesség, hogy otthoni környezetben is legyenek jól meghatározott szabályok, rutinok, amelyhez a gyermeknek is alkalmazkodnia kell, de erősíteni lehet a gyermek feladattudatát apróbb feladatok rábízásával, hogy érezze annak súlyát, és tudatában legyen, hogy azt mindennap el kell végeznie. A szakember ugyanakkor nagyon fontosnak ítélte a kudarctűrési készség, valamint a monotóniatűrés erősítését is.

László F. Csaba
Iskolás gyerekek. Megértek a feladatra? 

– Hozzá kell szoktatni ahhoz is a gyermekeket, hogy a nem kívánt feladatot is el kell végezni. A társasjátékok használata nagyon jó gyakorlási módszer, hiszen ott szabálykövetés, nyereség, veszteség megtapasztalása, feldolgozása mind kézzelfogható

– emelte ki.
Nagyon fontosnak vélte továbbá a jól kialakított otthoni rutinokat, programokat, hiszen az iskolában is program van, amelyet be kell tartani.

– Fontos, hogy szülőként beszéljünk a gyermekekkel arról, miként zajlik az iskolai tanítás, a szünetekről, az órákról, a kötelezettségekről, hogy ezáltal is tisztább képet kapjon, hogy mi is vár rá majd az iskolában

– fogalmazott Péterffy Tünde.
Mindemellett a szülőket is arra biztatta, hogy felmerülő kérdések, aggályok tisztázása érdekében keressék az óvónőket, tanácsadókat, hiszen a gyermekek másképp viselkednek közösségben, mint otthon, és a csoportban folytatott tevékenységüket másként látják a pedagógusok, mint a szülők. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!