Hirdetés

Kutyameleg

A kánikula nemcsak az emberi szervezetet, hanem az állatokét is jelentősen megviseli, éppen ezért a forró napokon nagyon fontos, hogy felelősségteljes gazdájuk legyünk négylábú barátainknak. Hogy mire figyeljünk és mit tehetünk annak érdekében, hogy kutyánk nyáron is biztonságban legyen, szakembert kérdeztünk.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kutyameleg
Friss víz és árnyék az alap. Fokozott figyelem Fotó: Hadnagy Éva

A kutyák nem tudnak izzadni, lihegéssel igyekeznek csökkenteni testhőmérsékletüket, ezért a forró nyári napok igazi veszélyt jelenthetnek számukra, ha testük túlhevül. Nagyon fontos az állandó, friss vízzel való ellátásuk és az árnyékos pihenőhely biztosítása számukra, főként azon állatok számára, amelyeket kennelben vagy megkötve tartanak gazdáik.

– A rövid orrú, úgynevezett brachycephal típusú kutyák, mint például a mopsz, a boxer vagy a buldogok fajtái még inkább kitettek a hőguta veszélyének

– tudtuk meg dr. Sándor Zsolt székelyudvarhelyi állatorvostól.
A szakember elmondta, hogy amikor a kutya zihálása intenzívebbé válik, az azt jelenti, hogy teste felhevült, ha nem tudja önmagát lehűteni, akkor kialakulhat a hőguta. Ilyenkor az állat testhőmérséklete meghaladhatja a 40 Celsius-fokot. A hőguta jele többek között a lila nyelv és íny, a nyál megvastagodása, hányás, hasmenés, koordinálatlan mozgás, szédelgés, de a tág pupillák is erre utalhatnak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A hőguta nagyon veszélyes, az állat elpusztulását is okozhatja. Ha ilyen jeleket tapasztalunk a kutyán, azonnal cselekedni kell, próbáljuk meg lehűteni, megitatni, de ha nem sikerül, akkor a fejet és a szőrtelen részeket – például hónalj, hasi tájék – vizes ronggyal borogatni, lemosni, ezzel segítve a testük hűtését. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, és ha a kutya már jobb állapotba került, akkor is, mert lehetnek komplikációk

– fogalmazott az állatorvos.
Az autóban hagyott kutyáknál gyakran bekövetkezhet hőguta, hiszen a jármű, még ha az ablakot le is engedtük, könnyen túlmelegszik, éppen ezért az állatoknak az autóban való utaztatását is kerülni kell, akárcsak a szájkosár használatát, hiszen az akadályozza a kutyát a lihegésben és ezáltal teste hűtésében. Az állatok etetését érdemes az esti vagy a kora reggeli órákra időzíteni, amikor még hűvösebb van, akárcsak a sétákat, hiszen a felhevült beton, aszfalt is komoly sérüléseket okozhat.

– A déli órákban a kutyák sétáltatása, futtatása is kerülendő aszfalton, hiszen nagyon hamar égési sérüléseket szenvedhet a tappancsuk, rosszabb esetben pedig a talpbőrük is leválhat. Ezt pedig nagyon nehéz kezelni, és hosszas a gyógyu­lási időszak is

– fogalmazott az állatorvos. 
Sétákhoz árnyékos, füves területeket érdemes választani napközben. Dr. Sándor Zsolt tapasztalatai szerint az elmúlt években sokkal tudatosabbakká, felelősségteljesebbekké váltak a kutyatartók, hiszen legalább négy éve egyetlen hőgutás esettel sem fordultak hozzá.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!