Hirdetés

Megnyílt a székelykeresztúri súlyosan sérült gyermekek elhelyező központja

Két családi típusú ház és egy nappali támogató és tanácsadó központ épült fel Székelykeresztúron, amelybe huszonnégy fogyatékkal élő gyermek költözik át a Gyárfás-kúriából, ugyanakkor a központ nyitott lesz a székelykeresztúri és a környékén élő fogyatékkal élő gyermekek és szüleik számára is. A központot csütörtök délután avatták fel. 

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 4 perc
Megnyílt a székelykeresztúri súlyosan sérült gyermekek elhelyező központja
Volt értelme a beruházásnak. A Gyárfás-kúriából teljesen új épületbe költözik az elhelyező központ Fotó: Simó Bernadette

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a székelykeresztúri súlyosan sérült gyermekek elhelyező központja, amely a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság intézményeként működik.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A központ közel húsz éven át a székelykeresztúri Gyárfás-kúria épületében működött, mára azonban kinőtték a kúria falait, ezért pályázott támogatásra az igazgatóság az új központ létrehozásáért. Az új helyszínen, a székelykeresztúri kórház mögött egy eddig üresen álló területen csütörtök délután felavatták a két családi típusú házat, illetve a tanácsadó és támogató nappali foglalkoztató központot. 

Megnyílt a székelykeresztúri súlyosan sérült gyermekek elhelyező központja
– Azt a szót, hogy hátrányos helyzetű valaki, azokra a gyerekekre, akik ebben a központban élnek, tanulnak, már nem használhatjuk, mivel ők egyenlők a társadalom és a közoktatásban lévő többi gyermekkel. Nagyon fontos szülőként tudni, hogy hátrányos helyzetű gyermeke egy közösséghez tartozik – hangzott el a megnyitón Péter Edit, az egyik sérült gyermek édesanyja köszöntőbeszédében.

Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő beszédében emlékeztetett: közösségünkhöz tartoznak azok is, akik a társadalom szélén vagy másként élnek, az árva gyermekek, a nehezebb szociális helyzetben élők, a fogyatékkal küzdő gyermekek ugyanolyan tagjai ennek a közösségnek, mint bárki más. 

Megnyílt a székelykeresztúri súlyosan sérült gyermekek elhelyező központja
– Lehet, hogy erre nem gondolunk elégszer, de eljövünk egy ilyen rendezvényre, és ez itt nyilvánvalóvá válik. Nekünk az a dolgunk közösségként, hogy felkaroljunk mindenkit – fogalmazott Vincze.

Feleki Ildikó, a székelykeresztúri központ vezetője lapunknak elmondta, a két családi típusú házba huszonnégy fogyatékkal élő gyermek fog beköltözni, míg a nappali támogató és tanácsadó központ 126 székelykeresztúri térségben élő fogyatékos gyermek, illetve a szüleik rendelkezésére fog állni. A központban többféle tevékenységet is végezni fognak, elsősorban otthonoktatás fog működni, de foglalkozni fog a gyerekekkel pszichológus, gyógypedagógus és gyógytornász, valamint a szülők tanácsadást is kapnak a szociális munkásoktól. A központban összesen harminckét alkalmazott dolgozik, tíz-tíz a két családi típusú háznál és tizenkettő a nappali központban, ám a munkatársak ezzel egy időben ellátnak még két lakásotthont, ahol felnőtt sérültek élnek.

A tervek szerint a súlyosan sérült gyermekek székelykeresztúri elhelyező központjában pár hónapon belül elkezdődhet a tevékenység, jelenleg a berendezés beszerzése és az engedélyeztetési folyamatok zajlanak, közölte lapunkkal Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője. 

Megnyílt a székelykeresztúri súlyosan sérült gyermekek elhelyező központja
Az épületkomplexum az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával és Hargita Megye Tanácsa támogatásával épülhetett meg, a Regionális Operatív Program keretében. A beruházás értéke közel 5,5 millió lej, ebből 900 ezer lejt Hargita Megye Tanácsa finanszírozott a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!