Hirdetés

Milyen gyógyszert vigyünk?

Nyaralás előtt az egyik fontos kérdés, hogy milyen orvosságokat vigyünk magunkkal az utazásra. Ebben segít dr. Kovács Emőke csíkszeredai családorvos, aki összegyűjtötte azokat a fontos gyógyszereket, amelyeket ajánlott magunkkal vinni.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 4 perc
Milyen gyógyszert vigyünk?
Önfeledt nyaralás vagy baljós hullámok? Az elővigyázatosságon is múlhat Fotó: László F. Csaba

Felnőtteknél is, de a kis­gyermekes családok esetében különösen fontos, hogy utazás előtt alaposan felkészüljenek a nyaralás során esetleg felmerülő olyan egészségügyi problémákra, mint hasmenés, csípésből adódó allergiás reakció, kullancscsípés, illetve napszúrás, napégés. Az üdülés alkalmával gyakran előforduló megbetegedések, kellemetlenségek kezelésében segít dr. Kovács Emőke családorvos, aki összegyűjtötte – és a rendelője közösségi oldalán is közzétette –, hogy a különböző tünetekre, problémákra milyen gyógyszer kell kéznél legyen.
Az összesítés szerint min­den utazás során legyen nálunk: lázcsillapító és fájdalomcsillapító (ibuprofén, paracetamol), valamint lázmérő. Átmeneti bélműködési panaszok és hasi panaszok esetére probiotikum, hasfogó, hányáscsillapító, görcsoldó. Fontos, hogy legyen nálunk valamilyen gél rovarcsípésre, sebre és napégésre, ugyanakkor rovarriasztó spray is ajánlott. Allergiás reakció esetén allergiaellenes csepp vagy tabletta. A seb ellátására sebtapasz, sebfertőtlenítő, steril gézlap, gézpólya és kézfertőtlenítő. Fürdőzéshez magas, legalább 50 faktoros napkrém, a felsoroltakon kívül pedig fül- és szemcsepp, illetve orrspray. A krónikus betegek persze ne felejtsék otthon az állandó gyógyszereiket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mikor forduljunk orvoshoz? 

A családorvost arról is megkérdeztük, hogy kisgyermekek esetében a különböző egészségügyi problémák gyógyszeres kezelése mellett mikor fontos orvoshoz fordulni. 

– Kisgyermekek esetében hasmenésnél a napi 5-6-nál több vizes, híg széklet esetén kell bemenni a közeli ügyeletre orvosi vizsgálatra, hiszen ebben az esetben már fennáll a kiszáradás veszélye. Napszúrásnál akkor kell sürgősségre menni, ha magas fokú lázzal jár, fáj a gyermek feje, és aluszékonnyá válik

– itt megjegyezném, hogy nagyon fontos a nyári időszakban a megfelelő lenge ruházat és sapka viselése, a megfelelő folyadékbevitel, illetve, hogy a déli órákban tartózkodjunk a naptól, ha tengerparton vagyunk, ebben az időszakban gyakrabban menjünk be a vízbe, és keressük az árnyékot – adott útbaigazítást a családorvos.
Dr. Kovács Emőke az ismeretlen eredetű csípések esetén a kenőcsök használata mellett akkor int fokozottabb figyelemre, ha az az arcon, nyakon, fejen van, és a bőr duzzadni kezd. Ekkor jobb orvoshoz fordulni. 

Milyen gyógyszert vigyünk?

Felkészültség és odafigyelés

A szakember külön felhívja arra is a figyelmet, hogy utazásaink alkalmával részesítsük előnyben a megfelelően hőkezelt ételek és a frissen mosott vagy hámozott gyümölcsök, illetve a palackozott ivóvíz fogyasztását, ezzel elkerülhetjük a gyomorrontást. 
Külföldi utazásaink során pedig ne feledkezzünk meg magunkkal vinni az európai egészségügyi kártyát, amelyen nemcsak személyesen a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelni, hanem már online is a www.cardeuropean.ro honlapon, és a posta pár napon belül ki is szállítja az igénylő címére. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!