Hirdetés

A katasztrófavédelmi felügyelőség tanácsai arra az esetre, ha elkap bennünket a vihar

Hasznos tanácsokkal, tippekkel szolgál a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség arra nézve, hogy mi a teendő, ha viharba kerülünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis az egész megyére érvényes másodfokú viharjelzést adott ki július 2-án 10 órától július 3-án délelőtt 10 óráig.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
A katasztrófavédelmi felügyelőség tanácsai arra az esetre, ha elkap bennünket a vihar
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Mint arról beszámoltunk, felhőszakadásra kell számítani, a csapadék mennyisége 25 és 40 milliméter (liter/négyzetméter) között változik, helyenként azonban elérheti az 50-70 millimétert is. Szélvihar is várható, a széllökések sebessége elérheti az óránként 70-90 kilométert is, továbbá villámlásra és jégesőre is számítani kell.

 A katasztrófavédelmi felügyelőség keddi közleményében többek közt azt tanácsolja a lakosságnak, hogy a rendkívüli vészhelyzetek megelőzése érdekében

tisztítsa ki az árkokat és a lefolyókat,

hogy elősegítse a csapadék normális elvezetését. Továbbá arra is kérik a lakosságot, hogy megnövekedett hozamú

folyóvizeken ne próbáljanak meg átkelni,

lehetőleg a vízpartot is kerüljék el. Erős szél esetén abba kell hagyniuk minden szabadtéri tevékenységet, és menedéket kell keresniük épületekben vagy zárt terekben.
 Ugyanakkor javasolják, hogy a lakosság távolítsa el a fákat vagy a kiszáradt ágakat,

rögzítsék vagy távolítsák el az instabil egyensúlyhelyzetben lévő építőelemeket,

amelyek a vihar közben leeshetnek és személyi sérülést vagy anyagi kárt okozhatnak. Az erős szél okozta károk korlátozása érdekében a járműveket célszerű szélvédett területeken parkolni, biztonságos távolságban a fáktól vagy villanyoszlopoktól. Ha valakit a szabad ég alatt ér el a vihar, gyorsan hagyja el a helyszínt, keressen biztonságos helyet, ahova elhúzódhat a vihar elől – írták.

A katasztrófavédelmi felügyelőség tanácsai
Arra az esetre, ha közeleg a vihar:
– Hagyjon abba mindenféle szabadtéri tevékenységet.
– Menjen be a házba, épületbe vagy üljön autóba.
– Csukja be az ablakokat és az ajtókat.
– Kerülje a zuhanyozást, a fürdőszobát, mert a rögzített vízvezetékek vezethetik az áramot.
– Húzza ki az elektromos készülékeket és berendezéseket a konnektorokból, mert a légköri elektromos kisülések következtében meghibásodhatnak.
Vihar idején:
– Ha nyílt terepen tartózkodik, guggoljon a földre: tegye a kezét a fülére és a fejére, a fejét pedig hajlítsa a térdei közé, minél kisebb felületen érintkezzen a talajjal, próbáljon minél kisebb célpontot nyújtani.
– Ne feküdjön a földön.
– Kerülje el sík terepen: a magas tárgyakat, például magas, egyedül álló fákat. Ne tartózkodjon szántóföldön vagy csónakon, és kerülje az érintkezést valamennyi fémtárggyal: például mezőgazdasági gépekkel, motorkerékpárokkal, kerékpárokkal stb.
– Ha az erdőben tartózkodik, keressen menedéket olyan területen, ahol alacsonyabbak a fák.
– Ha a szabad ég alatt tartózkodik, menjen alacsonyabban fekvő területre, például a völgybe.
– Ha tavon tartózkodik, próbáljon minél hamarabb partra jutni, és azonnal hagyja el a helyszínt.
Vészhelyzeti viselkedéssel kapcsolatos információk vagy egyéb hasznos adatok a veszélyes meteorológiai jelenségekkel kapcsolatban elérhetők a fiipregatit.ro platformon vagy a DSU okostelefonos alkalmazáson, amely ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból és az AppStore-ból – olvasható a közleményben.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!