Hirdetés

A hazatérés öröme

„Hihetetlen, hogy ennyi idő után felbukkant” – fo­gal­maz a nő, aki alig hitt a szemének, mikor megpillantotta rég nem látott barátját. Közel kétévnyi külön töltött idő után váratlanul talált egymásra egy kutya és gazdája.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 12 perc
A hazatérés öröme
Fotó: Roșață Helga archívuma

Egy kö­zös­sé­gi­mé­di­a­plat­form egyik cso­port­já­ban találtunk rá egy be­jegy­zésre, melyben a következő állt: „Egy kéréssel fordu­lok felétek. Foltos kutyánk ezelőtt két évvel eltűnt otthonról (Balánbányáról), most vasárnap a Ma­da­ra­si-Har­gi­ta Sí­köz­pont­nál látták! Valószínű, hogy ő az, ivartalanítva van és chippel ellátva. Szombaton megyünk megkeresni, viszont addig is, ha valaki megy fel, vagy ott van és látja, nem venné magához, míg utánamegyünk? Vagy bármilyen segítség jól jönne!” Aztán a bejegyzés közzététele után néhány órával már megjelent az alatta lévő hozzászólások között, hogy a segítségkérő úton van a sípálya felé, majd nem sokkal később azt írta: Megtaláltuk! Köszönöm mindenkinek!


Hirdetés


Kedves és nem mindennapi sikertörténetnek ígérkezett az ügy, így megkerestük Roșață Helgát, a bejegyzés íróját, mesélje el, mi történt, valóban a saját, két évvel ezelőtt eltűnt kutyájukat sikerült megtalálniuk közel kilencven kilométerre az otthonuktól?
Roșață Helga készségesen állt rendelkezésünkre, el­mond­ta, hogy Foltos nevű ku­tyá­ju­kat nagyjából négy évvel ezelőtt fogadták örökbe, még kö­lyök­ként. Őt és néhány társát egy dobozba zsúfolva találta meg valaki Csík­sze­re­da határában, onnan vitte Helga és férje a kiválasztott kölyköt Balánbányára. Foltos nem fajtiszta kutya, feltehetőleg agár felmenői lehetnek, magas és sovány keverék, később gazdái ivartalaníttatták és chip-pel is ellátták.

Roșață Helga archívuma
Foltos kölyökkora óta a család tagja volt


Foltos mellett egy másik kutyájuk is volt, mesélte Roșață Helga, mindkettőt szabadon tartották, soha nem kötötték meg vagy zárták kennelbe, így amikor a kisfia ment be a kapun, Foltos gyakran kisurrant. Mindig is nagyon nomád, kalandvágyó kutya volt, folyamatosan leste, hogy hogyan és hol tudna megszökni, többször előfordult, hogy kiásta a kapu és a kert alját, hogy elmehessen. Mint megtudtuk, a család Ba­lán­bá­nya egy olyan részén lakik, mely közel van az Egyes-kő felé vezető úthoz, így Foltos kutyájuk már korábban is sokszor kirándult, sétált turistákkal az Egyes-kőhöz, de volt, hogy a Nagyhagymás-hegységből vitte haza egy ismerősük. Bár sokszor idegőrlő, de megszokott volt, hogy 1-2 napig nem látták, tudták, hogy biztosan valahol kiruccanást tesz, és mindig hazatért, részletezte a kutya gazdája.
Aztán Foltos 2022 májusában útnak indult, de nem ment haza. Hetekig keresték, ér­dek­lőd­tek a Bal­án­bá­nyai He­gyi­men­tők­nél, hogy esetleg nem találkoztak-e vele, felmentek az Egyes-kőhöz, bejárták a kutya ismerős útvonalait, de nem találták meg. Később megtud­ták, hogy egy másik helyi kutyával együtt tűnhetett el, melyről biztosan tudják, hogy széttépték a juhászkutyák, így azt gondolták, hogy Foltos is elpusztulhatott.

Roșață Helga archívuma
Barátságos, nyugodt természetű, a macskákkal is jól kijön


Közel két évvel kutyájuk eltűnése után, múlt vasárnap sízni indult a család a Mada­ra­si-Hargitára, ahol Helga meg­látott egy kutyát, melyről úgy vélte, az ő Foltosuk. Azonnal régi fényképeket keresett, és összehasonlította a két kutya foltjait, majd megmutatta a szüleinek a sí­pá­lyánál kóborlót, és ők is egyből felismerték. Nem sokkal később, hazainduláskor keresni kezdték a kutyát, de már sehol nem találták, úgy döntöttek, hogy következő hétvégén visszatérnek. Ezután tették közzé a bejegyzést, mire valaki megkereste őket üzenetben, hogy ismét a sí­pá­lyá­nál van, így már kedden utánamentek.

– Amint megláttam, kiabálni kezdtem, hogy „Folti, Folti”, mire farkcsóválva szaladt hozzám, szaglászott, ugrálni kezdett, majd odaért a férjem, és látszott a kutyán, hogy őt is felismeri. Betettük az autóba, egész úton nyugodt volt, pont úgy bújt hozzám, mint régen, hazaérve pedig megismerte a kaput, tudta, hogy hol a bejárat. Számunkra is hihetetlen, hogy ennyi idő után felbukkant, és mi jókor voltunk jó helyen, hogy találkozzunk vele

– mesélte Helga.
Az elmúlt közel két év során előző kutyájuk elpusztult, de örökbe fogadtak két másikat, remélik, hogy gyorsan össze­ba­rát­koz­nak, Foltos barátságos, nyugodt természetű, macs­kák­kal és más állatokkal is jól kijön. A legnagyobb fejtörést most az okozza, mondta a nő, hogy semmiképp nem szeretnék megkötni vagy bezárni, sok sétával, mozgással igyekeznek leszoktatni a nomád életmódról, remélik, hogy elég kalandja volt, jól érzi magát otthon, és nem kívánkozik majd el.
Helga kifejtette: az egész csa­lád­juk meghatódott a tör­té­net­től, bár nem értik, hogy hogyan kerülhetett olyan messzire, feltételezik, hogy vagy autóval vitte fel valaki, vagy a hegyeken át jutott oda. Egyébként a kutya nincs rossz állapotban, látszik, hogy többször etetve, gondozva volt, a lábán lévő néhány sérü­lést állatorvos fogja ellátni. Teljesen biztosak benne, hogy Foltos kutyájuk került haza, a chip le­ol­va­sására ma kerül sor. Igyekeznek mindent megadni nekik, kutyáik a kazánházban, melegben töltik az éjszakákat, remélik, hogy Foltos megtanulja: a legjobb otthon.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!