Hirdetés

Növekszik az örökbefogadási kedv

Hargita megyében évről évre folyamatosan növekszik az örökbefogadási kedv. Az intézmény nyilván­tartásában jelenleg harminc család szerepel, amely gyermeket szeretne örökbe fogadni, ebből 26 családot alkalmasnak minősítettek az örökbefogadásra – tájékoztatott a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Növekszik az örökbefogadási kedv
Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szerint a 2019–2023-as időszakban örökbefogadás révén évente átlagban harminc gyermek távozott a megyei védelmi rendszerből. Nyilvántartásukban átlagosan 37 családot vagy személyt minősítettek alkalmasnak az örökbefogadásra, és nyolcvan gyermeket nyilvánítottak örökbe fogadhatónak.
2024. január 1. és május 31. között 13 család fordult a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósághoz örökbefogadási szándékkal, ebből kilenc család megszerezte az alkalmas minősítést az örökbefogadásra, négy család esetében folyamatban van a minősítés. Az intézmény nyilvántartásában jelenleg harminc család szerepel, amely gyermeket szeretne örökbe fogadni, ebből 26 családot alkalmasnak minősítettek az örökbefogadásra.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az intézmény nyilvántartásában jelenleg 87 örökbe fogadható gyermek van, hat gyermek esetében pedig folyamatban van az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás a törvényszéken. Idén a gyermekvédelmi rendszerből 12 gyermek került örökbe fogadó családba – négy gyermek esetében a törvényszék már jóváhagyta az örökbefogadást, 12 gyermek esetében pedig a családok megkapták a felügyeleti jogot, így a gyermekek már a családokban tartózkodhatnak, két gyermek esetében zajlik a gyakorlati találtatás az összeegyeztethetőség megállapítása érdekében. Az örökbe fogadott gyermekek a hivatásos nevelőszülői hálózatból vagy családi elhelyezésből érkeztek, életkoruk 2–10 év közötti, és mindannyian jól beilleszkedtek a családokba és a közösségbe.

Növekszik az örökbefogadási kedv
Illusztráció


Mint a jelentésben áll, jelenleg – a 81 örökbe fogadható gyermek esetében – az Országos Örökbefogadási Informatikai Rendszeren (Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie – SINA) révén időnként tettek a gyermekek igényeinek leginkább megfelelő örökbe fogadó családok azonosítása érdekében, megyei és országos szinten egyaránt. A gyermekek életkora nyolc hónap és 14 év között van, néhányuk fejlődése elmaradott, 56 gyermek szerepel a SINA – A gyermek nyilvános profilja – rovatban, ahol a családok megtekinthetik és kiválaszthatják őket, a törvény értelmében.
A jelenleg nyilvántartásban szereplő 26 igazolt családból nyolc esetben a gyermeket a család gondjaira bízták, két család esetében zajlik a találtatási procedúra, 16 család pedig az örökbefogadás különböző szakaszaiban vár. Az igazolt családok esetében a bizonyítvány megszerzését követő első hat hónapban megyénkből, később pedig igény szerint az ország más megyéiből származó gyermekekkel történik meg a találtatási folyamat. Biztató az, hogy a jelenleg nyilvántartott családok többsége két gyermeket fogadott örökbe, négy család három gyermeket, egy család pedig négyet – fűzték hozzá.
Az örökbefogadás jóváhagyását követően 53 gyermek esetében zajlik a kétéves megfigyelési időszak, számukra a lehető legjobb és legrövidebb időn belüli beilleszkedés érdekében tanácsadó szolgáltatást biztosítanak.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!