Hirdetés

Méreg a kutyafuttatóban?

Az elmúlt néhány hétben több alkalommal is kutyák betegedtek meg, feltehetően köz- és zöldterületeken elhelyezett méreg miatt Csíkszeredában. Az érintett állattartókat tapasztalataikról, a rendőrséget pedig az ilyen esetekkel kapcsolatos intézkedéseikről kérdeztük.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Méreg a kutyafuttatóban?
Füles és Lurkó Fotó: Hadnagy Éva

Felhívom a figyelmeteket, hogy a Temesvári sugárúti park és mezőcske környékén valaki/valakik megint azzal szórakoznak, hogy mérget dobálnak szét. Tavaly is volt rá példa, most megint. Ezelőtt három héttel Lőrincz Beáta Maci nevű kutyusa lett az áldozat, most az én Lurkó kutyám vette fel a mérget, pedig pórázról el nem engedjük, mégis megtörtént. Állatorvosok igazolni tudják, feljelentést teszünk a rendőrségen! Vigyázzatok kis kedvenceitekre! – írta a Csíkszeredai kutyások nevű Facebook-csoportba Fülöp Zoltán (Füles) szerda délután. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Rémisztő esetnek tartja

– Lurkó kutyám szokatlan tüneteket produkált, hasmenésre és véres székletre lettem figyelmes szerdán. Rögtön állatorvoshoz vittem, ott derült ki, hogy valószínűleg valamilyen mérget evett meg, és mivel ezek tünetmentes lappangási ideje nagyjából három-négy nap, ez még a múlt héten történhetett. A bejegyzést az állatorvosnál tett látogatás után írtam. Felháborító, félelmetes, hogy ilyesmi megtörténhet. A hozzászólások között is írták, de többen privát üzenetben is megkerestek, hogy sok hasonló eset történt néhány alkalommal tavaly és az utóbbi időben is – mondta el lapunknak Fülöp Zoltán színművész.
A kutya azonnali injekciós kezelésre szorult, csütörtökön a második adagot is megkapta, így állapota egyre javul, a kezelést vasárnapig folytatják. A bejegyzésben említett másik kutya, Maci (golden retriever) három héttel ezelőtt volt hasonló helyzetben, ő az oltások hatására teljesen felépült. Lurkó (magyar vizsla) még lábadozik. Arról, hogy pontosan milyen mérget ehetett meg, a kutyát kezelő állatorvos mára ígért információt, az általa kiállított dokumentummal a rendőrséghez fognak fordulni, megteszik a feljelentést – tudtuk meg.

Méreg a kutyafuttatóban?
Füles és Lurkó

Hivatalos nyom, feljelentések nincsenek

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tegnap délig nem érkezett panasz azzal kapcsolatban, hogy csíkszeredai kutyafuttatóba valaki mérget helyezett ki – mondta el érdeklődésünkre Robert Costan, a megyei rendőrség szóvivője, de arra biztat minden állattartót, aki ilyen tevékenységet észlel vagy feltételez, hogy azonnal tegyen panaszt a rendőrségen, hogy a hatóságok a lehető leggyorsabban megtehessék a szükséges lépéseket.

– A Hargita Megyei Állatvédelmi Hivatal munkatársai az elmúlt egy évben nem regisztráltak hasonló ügyet Csíkszeredában. Ez nagyon súlyos eset, fontos tudni, hogy minden ilyen bejelentést a legnagyobb komolysággal kezelünk. Ha a feljelentés megtörténik, szorosan együtt fogunk működni az állattartókkal, és minden szükséges intézkedést megteszünk közösségünk és a háziállatok biztonsága érdekében

– tette hozzá a szóvivő.
A Csíkszeredai Helyi Rendőrséget sem értesítették az esetről. Dombi Gyula, az intézmény vezetője úgy tájékoztatott: a megyeközpontban jelenleg 54 térfigyelő kamera van felszerelve. Ha valóban bűncselekmény történt, és az érintettek feljelentést tesznek, az illetékes szervek kikérik és visszanézik a közterületi térfigyelő kamerák, illetve magánszemélyek és cégek kihelyezett kameráinak felvételeit is.

Frissítés: Ma délelőtt Fülöp Zoltán úgy tájékoztatott: Lurkó napról napra jobban van, még két napig kap injekciós kezelést, majd három hét múlva laborvizsgálatot végeznek. Az állatorvos által kiállított dokumentum alapján patkánymérget evett meg, ami szinte bármilyen festék- és barkácsüzletben megtalálható. A zárójelentést hétfőn kapják kézhez, azt követően teszik meg a feljelentést.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!