Hirdetés

Hosszú pórázra eresztett kóbor ebek

Mint már többször megírtuk, Csíkszeredában folyamatos problémát jelent az utcán kóborló ebek jelenléte, a város vezetősége pedig idén tavaszra ígérte, hogy megnyílik az önkormányzati fenntartású kutyamenhely Csíktaplocán. A jelenlegi helyzetről érdeklődtünk.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Hosszú pórázra eresztett kóbor ebek
Fotó: Hodgyai István

Csíkszeredában évek óta folyamatos probléma a kóbor kutyák jelenléte az utcákon, köztereken, nem egy alkalommal támadtak vagy ijesztettek már rá járókelőkre – gyermekekre és idősekre –, a városházához is számos bejelentés érkezett ilyen esetekkel kapcsolatban. Tavaly Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a hatályban levő törvény értelmében minden önkormányzat köteles saját menhelyet működtetni, vagy ha nem tudja ezt megtenni, a szolgáltatásra páyázatot kell kiírnia. A megyeközpontban Csíktaplocán, a Pro Animalia Alapítvány telephelyének szomszédságában készülnek ebmenhelyet létesíteni. Már közel két éve annak, hogy lebonyolították a közbeszerzést, és többek között műtő-, vizsgáló- és tárolókonténert vásároltak, hogy a szabványoknak megfelelő helyiséget biztosítsanak a vizsgálatok és műtétek elvégzésére. Csíkszereda önkormányzata több mint 250 ezer lejt költött eddig ezek beszerzésére.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Februárban az önkormányzat azt közölte: még idén elkezdi a tevékenységet a kutyamenhely, az akkori tervek szerint tavasszal. Szintén februárban elmondták: az önkormányzat az Eco-Csík hulladékgazdálkodási vállalattal köt szerződést a város területén kóborló kutyák befogására, de ezt csak azt követően tehetik meg, hogy rendelkezésre áll a kutyák elhelyezésére olyan, a szabványoknak megfelelő hely, ahol a szükséges orvosi ellátást is megkapják.

Hosszú pórázra eresztett kóbor ebek
Mindennapi utcakép. A megoldás még távoli


Mivel a kóborkutya-helyzet azóta is mindennapos probléma, ismételten érdeklődtünk. Bors Béla alpolgármester kifejtette: az önkormányzat ki akarja szervezni a tevékenységet, amelyre cégek vagy egyesületek jelentkezhetnek. Ugyanakkor létre kellett hozniuk egy állást a polgármesteri hivatalon belül egy személy számára, aki egy kurzus elvégzése után a menhelyért fog felelni. A műtő-, vizsgáló- és tárolókonténerek már jó ideje a telephelyen vannak, jelenleg a villanyáram bekötése van folyamatban, és bíznak benne, hogy ősztől végre sikerül beüzemelni.
Azzal kapcsolatban, hogy a város területén kóborló kutyák befogását mely cég fogja végezni, jelenleg egyeztetések zajlanak – nem biztos, hogy az Eco Csík lesz megbízva a gyepmesteri feladattal, részletezte Bors Béla.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!