Hirdetés

A Harmopané az év kenyere

Már 2022-ben nívós díjakkal tért haza, idén újra learatta a babérokat Brassóban a Harmopan. A GastroPan kiállításon több termékük is első helyen végzett: Kiválósági díjat nyert a sütőtökös kenyér, Év kenyere 2023 díjat a telemagos kenyér és első helyen végzett az Ambrózia sütemény.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
A Harmopané az év kenyere
Megvédték címüket. Telemagos kenyerükkel nyerték el a pékipari szakvásár idei fődíját Fotó: Albert Zoltán

– Tavaly első alkalommal sikerült elnyernetek az év kenyere díjat, mellette pedig több Harmopan-termék is elismerésben részesült. Ebben az évben sorozatban második alkalommal is sikerült learatni a babérokat, két első helyezést is elértetek, az odaadó munka végül idén is kifizetődött. Hogy érzitek magatokat? 

Péter Orsolya: Személy sze­rint és a csapat nevében is elmondhatom, hogy nagyon örülünk! Igazi szakmai elégtétel és elismerés. Ennél többet kívánni sem lehet, két első díj: kenyér – az Év kenyere – és péksütemény kategó­ri­ában, ez mellett még egy különdíj a kenyér kategóriában. A díjkiosztón, a csapaton belül, a különböző kategóriák értékelésénél, egymásnak szurkoltunk, majd végezetül közösen emeltük a kupákat a magasba. Külön köszönet azoknak a kollégáknak, akik a háttérből hozzájárultak ehhez a szép eredményhez.

Kovács Éva: Ezt az érzést lehet, hogy csak az tudja igazán elképzelni, aki már nyert ilyen jellegű versenyt. Ebben benne van minden: szakmai elismerés, öröm, büszkeség, csapatmunka.

– Havonta több mint 400 tonna kenyér gördül ki a Har­mopan kemencéiből és jut el Székelyföld-szerte a családok asztalaihoz, ez mind a termelés, mind a magas minőség fenntartásának szempontjából komoly mindennapi kihívás. Hogyan lehet még mindemellett kiállításokra is készülni, sőt győztesen hazatérni?

P. O.: A kiállításokra való készülést már több hónappal előtte kitűzzük magunknak feladatként, így a mindennapi munkánk mellett fokozatosan, beosztva ezt is végezzük. Úgy vélem, a megfelelő időben való tervezés a kulcs, így sikerült felkészülten érkezni az eseményre.

K. É.: A napi teendőink sokszor tényleg minden időnket felőrlik, miközben azon dolgozunk, hogy előteremtsük a ,,mindennapi kenyerünket”, de ahhoz, hogy szakmailag elismerésben részesüljünk, részt kell vennünk az ilyen versenyeken. Jó csapatunk van, ezt határozottan állíthatom, úgy gondolom, szakmailag is felkészültek vagyunk, és szeretjük a kihívásokat.

Albert Zoltán
Rangos szakmai elismerés. Megdolgoztak érte

– Milyen termékekkel neveztetek idén a versenybe, és miért pont ezekre a termékekre esett a választás?

P. O.: Ebben az évben a verseny meghirdetett tematikája a funkcionális tulajdonsággal rendelkező nyersanyagok felhasználása a péktermékekben volt. Első sorban olyan terméket kellett választani, ami megfelel ennek a kategóriának. Az én feladatköröm a péksütemény kategóriára vonatkozik, így egy Ambrózia szelet nevű termékkel készültünk. Ez a péksütemény egy gazdag gyümölcstölteléket tartalmaz, amit sült körte, aszalt szilva, füge, dió, vörös áfonya alkot, fűszerezve fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel és körte­pálinkával. Ebben az esetben a körtepálinka visszaadja a gyümölcsök eredeti ízét, ugyanakkor sütésnél elpárolog az alkoholtartalma. A felhasznált gyümölcsök: vörös áfonya, dió, füge egészségre gyakorolt jótékony hatását emeltük ki mint funkcionális hozzávaló. A termék nevét is az értékes gyümölcstöltelék ihlette: Ambrózia, ,,mint az istenek eledele a görög mitológia szerint, amely biztosítja a halhatatlanságot és az örök ifjúságot’’.

K. É.: A kenyér kategóriában három kenyérrel vettünk részt: a sütőtökös kenyérrel, a rozsos-köménymagos kenyérrel és a félbarna magos, pityókás kenyérrel, más néven telemagos kenyérrel. De emellett azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezen a versenyen Év kenyere 2023 díjat, Kiválósági díjat, Innovációs díjat, valamint második és harmadik díjat lehetett nyerni. A szakmai zsűri döntése alapján a sütőtökös kenyerünk elnyerte a Kiválósági díjat. Ezt a kenyerünket azért díjazták, mert egy különleges ízvilágú kenyér. Édeskés ízű, és a bélzete a sütőtöknek köszönhetően szép sárga színt kap. A sütőtök és a tökmag emellett jótékony hatású az egészségünkre, ugyanis immunerősítő, magas magnéziumtartalma van, javítja a látást. Ajánljuk sportolóknak, vegetáriánusoknak és azoknak is, akik diétáznak. A legnagyobb elismerés azonban vitathatatlanul az Év kenyere díj volt, amit a félbarna magos, pityókás, azaz a telemagos kenyér nyert el. Ennek a kenyérnek az alapja a vásárlók által jól ismert cipó, amit legelőször a gyergyói pékség sütött meg. A tavaly második díjat kapott ezen a versenyen. Ehhez a kenyérhez adagoltunk egy magkeveréket: tökmagot, napraforgó-, len- és szezámmagot, ezáltal javítva a kenyér tápértékén és ízvilágán. A külalakon is változtattunk, mert nem formában sütöttük meg, hanem kerek formát adtunk neki, gazdagon magokkal megszórva és megvágva. Jelenleg a vásárlóink a formában sütött telemagos kenyeret ismerik. Tudni kell, hogy hosszú érlelésű kenyér, több mint 8 óra szükséges az elkészítéséhez. Minden természetes, amit tartalmaz, és jó hatással van az egészségünkre.

GastroPan

– Jövőre is beneveztek a Gast­roPan kiállítás versenyére?

P. O.: Az idei és tavalyi eredmények mellett nehéz lenne felülmúlni saját magunkat, lehet, tartunk egy kis pihenőt, vagy nem, de erre konkrét választ nem tudok adni, majd jövőben lesz erre vonatkozó döntés.

K. É.: Ha úgy látjuk, hogy a meghirdetett témának megfelelően olyan terméket tudunk készíteni, ami kielégíti mindenkinek az elvárásait. 

– Elég betűről betűre ismerni a receptes könyvet, milligrammra pontosan mérni a hozzávalót, másodpercre pontosan betartani a sütési időt, vagy ennél többről van szó, ha igazán finom kenyeret akarunk sütni?

Dánel Csaba: Nélkülözhetetlen a fegyelem, a hozzávalók pontos kimérése, a recept szigorú betartása, de lassan 10 év után a Harmopannál azt tapasztaltam, hogy mindez nem elég hozzávaló egy igazán jó kenyérhez: kell még a pékszakma vagy maga a kenyér iránti szeretet is. Fontos, hogy szívvel-lélekkel tudjunk dolgozni, fáradtságot nem ismerve, ha kell, hogy mindig friss és finom kenyér kerülhessen az emberek asztalára.

– Mi a titka az idei díjnyertes kenyérnek? Mitől lett jobb, mint a többi?

D. Cs.: Az idei nyertes kenyér titka a jó minőségű liszt, a hosszú érlelésű kovász, ami többórás érlelési folyamaton megy át. A díjnyertes telemagos kenyerünk háromfajta lisztet es négyféle magot is tartalmaz, úgy gondolom, e tényezők összessége lett az, ami most igazán „jól sült el” és tette különlegessé ezt a kenyeret.

Vizi Balázs 

Az évente megrendezett GastroPan Expo az ország egyik legnagyobb és legrangosabb pékipari, valamint cukrászvállalatokat és -termékeket felvonultató, országos és nemzetközi szakmai közösséget tömörítő kiállítás és vásár. A hazatérést követően Péter Orsolya minőségellenőrrel és termékfejlesztővel, Kovács Éva termelésvezetővel beszélgettünk a tapasztalatokról, Dánel Csaba pékmestertől pedig azt is megtudtuk, hogy nem elég betűről betűre ismerni a receptes könyvet, milligrammra pontosan mérni a hozzávalót, hanem ennél sokkal többről van szó.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!