Hirdetés

A gasztronómián túl

Idén is folytatja gazdag prog­ram­kí­ná­la­tát a gyer­gyó­szent­mik­ló­si székhelyű Agro­ca­ri­tas. Többek között iro­dal­mi tea­dé­lu­tán­ok­kal, egy-egy meghatározó iro­dal­mi egyéniség kedvenc é­tel­e­i­vel várják majd az ér­dek­lődőket te­ma­ti­kus dé­lu­tán­jaikon. A tan­gaz­da­ság Szik­ra­kony­hájában pedig gyer­mek­cso­por­to­kat fogad­nak süteményt sütni, saj­tot, fűszersót és gyógy­nö­vény­teát készíteni.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
A gasztronómián túl
Változatos programokkal várják a tangazdaságba az érdeklődőket Fotó: Caritas Vidékfejlesztés

Új programokkal is várják a korábbi, nagy érdeklődésnek örvendő eseményeik mellett az ér­dek­lő­dő­ket a Caritas Vidékfejlesztés munkatársai Gyer­gyó­szent­mik­ló­son. 

– A tangazdaságunk tavaly felavatott Szikrakonyhája lehetőséget ad arra, hogy új tevékenységeket is bevezessünk, így például osztályoknak, gyer­mek­közösségeknek szól a süteménykészítő foglalkozás. Ezeken a másfél órás tevékenységeken a nagymamák recepttárát elevenítjük fel; a konyhánk úgy van berendezve, hogy egyszerre négy tepsi sütemény készül el, így jut idő a folya­matok elmagyarázására is

– tájékoztatott Köllő Réka projektmenedzser.


Hirdetés


A Varga Katalin utcai tangazdaságnál idén is szerveznek gyermektáborokat, ahol gyógynövénygyűjtést, sajt­ké­szí­tést, a kemencében való kenyérsütést, a túrázások során pedig a források védelmének mikéntjeit, a természetjárás szabályait sajátíthatják el a gyermekek.
De a felnőtteknek szóló prog­ramok is tartalmasok: a gaz­dák­nak szervezett tematikus képzések mellett 2021-ben indult el a nagy népszerűségnek örvendő gazdasszonyképzés. A 23 modulból álló, széleskörű gyakorlati tudást nyújtó képzések idén is folytatódnak, egyrészt hétvégi képzések formájában, de megmarad a klasszikus gazdasszonyképzés is, amelynek során a jelentkezők igénye szerint hetente-kéthetente találkozunk majd – mondta Köllő Réka. 
A vidéki életet, önellátást, háztáji gazdálkodást népszerűsítő és szakmai képzések mellett új irányt is keresnek a vidékfejlesztés munkatársai: 2024-től két új programot indítanak, amelyek révén irodalmi személyiségek, valamint Gyergyó jelene és múltja elevenedik meg a gasztronómia fényében.

Caritas Vidékfejlesztés

– Februártól kezdve irodalmi teadélutánokon szeretnénk ismertetni egy-egy olyan írót, költőt, akik a magyar irodalom meghatározó egyéniségei voltak, de kevéssé ismerik őket. Munkásságuk, kedvenc ételeik-italaik bemutatásával/kóstolásával kerülnénk közelebb alkotásaikhoz is

– fogalmazott Köllő Réka. Elsőként Ignácz Rózsa személyiségét mutatják be, de a listán Polcz Alaine, Márai Sándor és Bánffy Miklós is szerepel.
Emellett Gyergyószék múltja és jelene címmel indítanak programsorozatot, amelyben a gasztronómia által mutatják be a térséget, de tágabb kitekintést is nyújtanak az Időutazás a magyar gasztronómia világában című előadás-sorozattal, valamint a világ híres teáit bemutató kóstolók által. A gyógynövény-feldolgozást bemutató képzés mellett pedig idén is folytatódik az Agrár vándorbölcső program. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!