Hirdetés

Fontos a vásárló, a helyi munkaerő, a helyi termék

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a szé­kely­földi Elan Trio Kft., ennek okán kerestük fel a vállalatot, ahol többek között a kezdetekről, belföldi és külföldi terjeszkedésről, saját termékeikről és a cég stra­té­giájáról is beszámoltak.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 9 perc
Fontos a vásárló, a helyi munkaerő, a helyi termék
Zöld lábnyomot hagyott a Hargita lábánál Fotó: Hodgyai István

Az Elan Trio Kft.-t három székelyudvarhelyi fiatal indította még 1993-ban, első körben nagykereskedéssel foglalkoztak.
– Jó áron és viszonylag gyorsan tudták beszerezni a szükséges alapélelmiszereket, a rendszerváltás után az ilyen leleményes fiatalok nagyon hamar tudtak kemény alapokra céget építeni – közölte a Hargita Népe kérdéseire válaszolva Fazakas Attila, a székelyföldi üzletlánc kereskedelmi igazgatója.
Mint mondta, később a vállalatnak csak egy tulajdonosa maradt, aki 2016-ban eladta cégét az egyik legnagyobb beszállítónak, a Debreceni Alaszka Kft.-nek. Ekkor már jó pár üzlete volt a vállalatnak, három megyében – Hargita, Maros és Kovászna – terjeszkedett. A vállalat akkoriban Marosvásárhelyen és Csíkszeredában két-két üzlettel, Sepsiszentgyörgyön egy kis- és nagykereskedéssel, Szé­kely­ud­var­helyen két Merkúr üzlettel, egy lerakattal és a Szuper üzletekkel szolgálta ki a vevők igényeit.
– A tulajdonosváltást követően vált egyértelművé, hogy a magyar termékek piaci pozícióját érdemes erősíteni, hiszen ebben tud a vállalat differenciált lenni a piacon, ekkor már két saját márkával is rendelkeztünk – ismerteti a vállalat múltját Fazakas.
Ma tíz Merkúr, öt Szuper típusú üzlettel és három C+C nagykereskedéssel állnak a vásárlók, viszonteladók szolgálatában.

Hodgyai István

Góbé és Elan

2010-ben hívta életre az előző tulajdonos a Góbé termék közösségi márkát, ami a saját márkák specifikumaitól jelentős mértékben eltér – hangsúlyozta, felhívva a figyelmet, hogy míg a saját márkák esetében a termelő elveszti az identitását, a Góbé esetében a terméken feltüntetik az előállító termelő elérhetőségét. A ma több mint 300 terméket számláló brand termékeinek összetevői és termelői egytől egyig székelyföldiek. Fazakas szerint a termékcsaládok bővítésére külön emberük van – Góbé gazda –, aki folyamatosan kapcsolatban van a helyi termelőkkel, figyelve a termelők és a piac igényeit, elvárásait. A Góbé termékcsalád elsősorban kisebb manufaktúrák és termelői szövetkezetek termékeit öleli fel, ilyen a Váncsa laskakészítő családi vállalkozás, a Torockói sajttermékek, de a székelyudvarhelyi Lactis tejgyár is, ez volt a legelső tejtermék-beszállítója a termékcsaládnak. 
– Gyergyószentmiklósról Gál Erzsike néni lekvárjait, amiket a vásárlók korábban a helyi termelők piacán ismerhettek meg és a korondi Szász-Ilyés család minősített biomézét, a kénosi gyümölcslevet, sőt sütőtöklevet is találhat a Góbé termékek közt a vásárló – sorolta Fazakas.
A vállalkozás másik saját márkája az ELAN, ami középkategóriás termékportfóliót képvisel, és ár-érték arányban kedvező.
– Ha a legjobb halkonzerv egy lengyel gyártóé, akkor onnan rendeljük meg, ez a termék nem függ földrajzi fekvéstől, olyan igényt próbálunk kielégíteni, ami az ár-érték arányra megy rá – közölte a menedzser.
Állítása szerint eddig még nem volt példa arra, hogy hiánycikk legyen valamelyik termékből, viszont a vásárlói igényeket figyelve volt termék, amit többet nem tettek fel a polcra.

Előnyben a helyi munkaerő

A tulajdonosváltást követően a cégen belüli munkaerőt átcsoportosították, elsősorban az üzletek személyzeti szükségletét szem előtt tartva.
– Az iparágra jellemző a fluktuáció, jelentős mértékben befolyásolja a külföldi szezonmunka. Vannak, akik ilyenkor elmennek dolgozni, ezzel meg együtt kell élnünk – mutatott rá Fazakas, kiemelve, hogy a cégnél közel 500-an dolgoznak, és egyikük sem kisüzemi dolgozónak tekinti magát. – Nagyon ügyes munkatársaink vannak, szeretnek emberekkel együtt dolgozni, szeretik az élelmiszeripart és mi is szeretjük őket, elhivatottak, és látszik, hogy akarnak dolgozni – jegyezte meg.
Fazakas Attila szerint a nagy beruházásokat követően vállalatuk is tájékozódott a külföldi munkaerő-piacon, mint mondta, tisztában vannak azzal, hogy nagyon sokan alkalmaznak a keleti országokból dolgozókat, ám ez távol áll stratégiájuktól.
– Amíg van, akivel itthon dolgozni, addig mi a helyi munkaerőt fogjuk fontosnak tartani – szögezte le.

Hodgyai István

Termékstratégia és rovarfehérjék

– Termékportfóliónk közel tizenháromezer terméket tartalmaz, minket ez különböztet meg a többi eladótól: helyi, hazai és elsősorban magyar termékeket helyezünk a polcainkra – hangsúlyozta.
Ugyanakkor elmondta, elindult egy egészségesebb vonal a piacon, ezzel külön egy munkatársuk foglalkozik, aki követi a piaci igényeket. Ezek a termékek megoldást adnak az allergia és az ételérzékenység különböző formáira, ezért nem hiányozhatnak a polcokról. 
Fazakas szerint a rovarfehérjék kínálatára, ha érvénybe lép a szabályozás, mindenképp meg fogják nézni, hogy milyen igényeket elégíthetnek ki.
– Ez egy gourmet vonal, évekkel ezelőtt így gondolkodhattunk például a szójáról, hogy nincs benne hús, mégis húsként fogyasztható – élt a példával, megjegyezve, hogy reméli, nem élő rovarokról van szó.
Fazakas hozzátette, ha megvan egy fogyasztói réteg, amely ezeket a termékeket keresi, akkor nekik arra válaszolni kell, részükről nincs elzárkózás. A vállalkozás weboldala is fejlesztés alatt áll, ennek köszönhetően majd online is le lehet bonyolítani a vásárlást.
– A vásárló bármikor összeállíthatja a kosarát, csak meg kell jelölnie, hogy melyik üzletből és hány órakor fogja elvenni a kosarat, amit pont érkezése előtt fognak összeállítani – közölte Fazakas, aki szerint majd a házhoz szállítás is megvalósítható lesz.

Raktáráruház és zöld lábnyom

Az Elan Trio Kft. mára saját autóparkkal rendelkezik, segítségével látja el üzleteit. Nemrégiben Székelyudvarhelyen új raktárépülettel bővült a cég, már kezdtek beköltözni.
– Eddig két logisztikai raktárunk volt – egy hűtő és egy szárazáru –, de mikor megálmodták az új raktárépületet, az volt az elsődleges cél, hogy költséghatékonyabb lánc alakuljon ki – közölte Fazakas.
Szerinte sokkal költséghatékonyabb központot tudhatnak magukénak, lerövidültek a logisztikai útvonalak, a legmodernebb hűtéstechnikai eszközökkel látták el a raktárt, és remélik, hogy ez a hatékonyság a polcokon feltüntetett árakon is megmutatkozik.
– A jelenlegi raktárunk 11 800 négyzetméter, több mint 11 000 raklapnyi tárolókapacitással bír, ami úgy gondolom, nem utolsó szempont. Természetesen, mivel élelmiszerről beszélünk, a hűtőrendszer telepítése is rendkívül fontos volt, 3000 négyzetméter hűtött, fagyasztott felülettel rendelkezik. A régió legnagyobb élelmiszerkapuja vagyunk, ami mind a bejövő, mind a kimenő száraz és hűtött élelmiszer szakszerű kezelésére alkalmas – sorolta a létesítmény tulajdonságait.
Fazakas arra is kitért, hogy rövid távú terveik között szerepel a napelemrendszer telepítése, ami a működéshez szükséges villanyáramot biztosítaná.
– A raktárkezelést integrált informatikai rendszer könnyíti meg, nem beszélve arról, hogy minden hatályos törvénynek megfelel – jegyezte meg. – Mivel autóink naponta több száz kilométert tesznek meg az utakon, fontosnak tartottuk, hogy lépjünk a természet felé, ezért 52 személy részvételével 2500 facsemetét ültettünk a Szentegyházi Közbirtokosság Egyesület szervezésében – fűzte hozzá.
Bár a korábbi években nem volt precedens a zöld lábnyom ilyen szervezett keretek között való megvalósítására, szemétszedéssel korábban is hozzájárultak a természet megóvásához.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!