Hirdetés

Zöld lábnyom

Közel félszáz vidéki gyermeknek szerveznek erdei iskolát, fát ültetnek és erdei koncerteket tartanak a jövő nyáron – ezt tartalmazza a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) új projektje, amelyet a Holnap Erdeje Alapítványnál elnyert pénzből valósít meg.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Zöld lábnyom
Zöld lábnyom. Lépésről lépésre a fenntarthatóság felé Fotó: Asztalos Ágnes

A környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységek szervezése nem újdonság az SZKA életében, az elmúlt majdnem tíz évben számos, fenntarthatóságot, zöld közlekedést, környezettudatosságra nevelő akciót rendeztek. Új, Zöld lábnyom elnevezésű projektjükről Csáki Rozália programfelelős és Balogh Csenge kommunikációs munkatárs számolt be az alapítvány székhelyén kedden.
A Holnap Erdeje Alapítvány (Fundația Pădurea de Mâine) pályázatán vettek részt, és 139 225 lejt nyertek az egyéves program megszervezésére. Ennek részeként 450 Hargita megyei vidéki iskolást vonnak majd be erdei iskola tevékenységbe, amely elméleti tudást, és terepen megvalósuló gyakorlati tapasztalatszerzést foglal magába. Ebben Kádár Tibor Sándor erdésszel működnek együtt, aki nagy tapasztalattal rendelkezik már az erdei iskolák szervezésében. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Elhangzott, elsősorban azért fókuszálnak a vidéki gyerekekre, mert ők élnek közelebb az erdőkhöz, vagy épp maguk is erdőtulajdonosok lesznek, miközben a korszerű erdőgazdálkodást sehol nem tanítják, az erdő értékeiről, a klímaváltozásban betöltött szerepéről kevés szakszerű, hiteles információ jut el hozzájuk. Az elkövetkező hetekben kötik meg az együttműködési szerződéseket az iskolákkal, a program általános iskolás gyermekeknek szól. 
A pályázat másik pillére egy nagyszabású faültetés: ezer szelídgesztenye-csemetét fognak elültetni Fel­ső­bol­dog­falva környékén helyi önkéntesek segítségével. Végül jövő nyáron újra jelentkezik a Zengő erdőfürdő, amely két évvel ezelőtt nagy sikernek örvendett, sokan várták a folytatást. A zetelaki közbirtokossággal együttműködve jelölik ki a terepet, ahová egy nagyjából egy kilométeres sétával juthatnak majd el a résztvevők, ahol az évszázados fák, sziklák között egy 15-20 perces komolyzenei koncertet hallgathatnak meg. A tervek szerint négy alkalommal jelentkeznek jövő nyáron a Zengő erdőfürdővel, amelyre erdőt tisztelő felnőtteket várnak.
A projektet finanszírozó Holnap Erdeje Alapítvány célkitűzései között az éghajlatváltozás elleni közdelem, az erdő szerepének hangsúlyozása szerepel, erdőtelepítési programok, fenntartható erdőgazdálkodást, közösségfejlesztést, tudatosságot középpontba helyező tevékenységek szervezése által. Négy éve működik, de hat éve, hogy ezen a néven fut egy erdőtelepítési program, az alapítvány országszerte eddig már több mint egymillió facsemetét ültetett el.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!