Hirdetés

Beiratkozás a szórványtelepüléseken

Elkezdődött az előkészítő osztályokba való iratkozás: míg a megye nagyobb településein az in­téz­mények és oktatási mód­sze­rek közül választanak a szülők, a szór­vány­ok­ta­tás­ban a gyermeklétszám meg­tartása a tét.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Beiratkozás a szórványtelepüléseken
Nagy a tétje az iratkozásnak a szórványtelepüléseken Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Egyetlen gyermek kezd idén ősszel magyar tannyelvű előkészítő osztályt Salamáson, a Sfântu Andrei Általános Iskolában: a Hargita megyei településen jelenleg tizenhat elemi iskolás diák tanul két összevont osztályban.

– A következő tanévben várhatóan egy diák kezdi el az elemi osztályt Salamáson, de két évvel ezelőtt egyetlen gyermek sem iratkozott előkészítőbe. Változó a létszám, jelenleg az osztályomban négy szinten tanítok, az első osztály kivételével minden évfolyamon van tanuló – mondta el érdeklődésünkre Portik Mária Erika pedagógus, művelődésszervező. Hozzátette: egy óvodai csoport, valamint tíz 5-8. osztályos tanuló van jelenleg az intézmény magyar tannyelvű osztályaiban. A gyermeklétszám ingadozó, de többnyire csökkenő tendenciát mutat.
A Gyergyótölgyesi Általános Iskolában sem lesz sokkal nagyobb az előkészítő osztályosok létszáma: itt 2-3 tanulót íratnak iskolába a szülei a 2023-24-es tanévre – tudtuk meg Bortis Zsolt aligazgatótól. Hozzátette: az iskolaválasztás a mérföldkő abban a tekintetben is, hogy a vegyes házasságban élők ekkor döntenek arról, milyen nyelvű intézménybe kerüljön a gyermek. A legtöbb esetben az édesanya identitásával megegyező nyelvű intézményt választanak, hiszen ő segít a gyermeknek a tanulásban. 
Gyergyótölgyesen megközelítőleg húsz százalék a magyar lakosság aránya: óvodától nyolcadik osztályig jelenleg 35 diák tanul magyar nyelven, s bár nem jellemző, hogy más településre viszik a gyermekeket iskolába, a csökkenő gyermeklétszám egyre aggasztóbb. 
Maroshévízen idén jobbak a kilátások, mint az elmúlt tanévben: 12 helyet kértek a tanfelügyelőségtől az előkészítő osztályosoknak, valószínűleg mind betelik, de tíz tanulóra biztosan számítanak. 

– Idén tűnik, nem lesz példa arra, hogy román tannyelvű intézménybe íratnak át magyar gyermeket: talán köszönhető ez annak is, hogy az elmúlt időszakban minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy vonzóvá tegyük az intézményt a kicsik számára. Számos tevékenységgel, foglalkozással vártuk őket, ahol megismerhették az intézmény működését, a közösségünket – mondta érdeklődésünkre Deme Gabriella, a Kemény János Kemény János Gimnázium igazgatója. Hozzátette: bizakodóak, hiszen már az első iratkozási napon érdeklődést tapasztaltak a szülők, gyermekek részéről. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!