Hirdetés

Piknikezési kisokos

A tavasz beköszöntével egyben a piknikezés és a kerti sütögetések időszaka is elérkezett. Összegyűjtöttük, hogy milyen hatályos rendelkezések szabályozzák a szabadtéri sütögetést, és miket kell betartani ahhoz, hogy elkerülhessük az akár 5000 lejes büntetést.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Piknikezési kisokos
Sütögetés a szabadban szigorú szabályokkal. Csak az arra kijelölt helyeken gyújthatunk tüzet Fotó: Kopacz Stella Orsolya

A piknikezést és a szabadtéri sütögetést a 2012/54-es számú törvény szabályozza, ez az elmúlt tizenegy évben nem módosult, ami a szakemberek szerint ritkaságszámba megy. A piknik lebonyolításáról szóló „sütőtörvény” bár lényeges mértékű büntetéseket határoz meg a rendelkezések be nem tartására vonatkozóan, nem elég pontos és részletes. A törvény szerint pikniknek csak az állam köz- vagy magánterületén, egy vagy több személy által végzett rekreációs tevékenység minősül, amely italok és/vagy ételek fogyasztásával és adott esetben tűzgyújtással jár. A magántulajdonban levő területeken végzett hasonló tevékenységeket így nem szabályozza ez a törvény. A törvény továbbá pontosítja, hogy a pikniknek civilizált élménynek kell lennie, és csak külön erre a célra kialakított helyen szabad folytatni a tevékenységet. A rendelkezés magában foglalja, hogy a piknikezőhelyeknek speciális tűzgyújtási területeket kell tartalmazniuk, valamint a meghatározott területen szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló konténereket kell elhelyezni, és a parkolóhelyeket megfelelően ki kell jelölni. A normatíva szerint a pikniken résztvevők amennyiben nem az erre a célra kialakított gyűjtőbe dobják ki a szelektív hulladékot, 100 és 500 lej közötti pénzbírsággal sújthatók. Ha nem a megfelelően jelzett helyen gyújtanak tüzet, vagy ha őrizetlenül hagyják azt, a kiróható pénzbírság összege 2000–5000 lej is lehet. Ugyanakkor 300 és 3000 lej közötti pénzbírság róható ki azokra, akik nem kulturáltan és csendesen piknikeznek, vagy cigarettacsikket dobnak el a piknikezésre kijelölt hely területén. A törvény szerint a területen felállított információs táblák vagy építmények megsemmisítését 500 lejes pénzbírsággal szankcionálják.

Háromszéki Eszter
Drága mulatság a felelőtlen tűzgyújtás. Érdemes odafigyelni

Arról, hogy magánterületen, illetve a városi környezetben milyen hatályos rendelkezések szabályozzák a kerti sütögetést, Balla Izabellát, a Hargita Megyei Környezetőrség munkatársát kérdeztük. Elmondása szerint, abban az esetben, ha valaki nem a saját magánterületén gyújt tüzet, engedélyt kell kérnie arra a terület tulajdonosától, ellenkező esetben a piknikezőt fel is jelenthetik. – Városon belül, amennyiben az illető nem szemetet, vagy tetemes mennyiségű biohulladékot éget, hanem bizonyíthatóan kerti sütés céljából gyújt tüzet, a szagok vagy füst kellemetlen terjedését az önkormányzatoknak kell jelenteni, ezeket a helyi közigazgatási szervek felügyelik – ismertette. Balla Izabellát arról is megkérdeztük, hogy mi történik abban az esetben, ha a tavaszi metszés során összegyűlt ágakat elégetve „piknikezik” valaki, mint mondta: biohulladék-égetésnek számít, amennyiben ezt nagyobb mennyiségben teszik, ezt viszont már bünteti a környezetőrség – zárta a beszélgetést Balla.
A törvényesen kijelölt pik­nikezőhelyeken az Országos Környezetvédelmi Őrség képviselői, a helyi közigazgatási szervek, valamint a Belügyminisztérium munkatársai (MAI) róhatnak ki büntetéseket. A felsorolt hatóságoknak joguk van a piknikezőhelyek ellenőrzésére, a piknikezők személyes adatainak ellenőrzésére, sőt akár a terület kiürítésére is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!