Hirdetés

Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra

Március végén a sajt volt a főszerepben: a Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustrán számos kézművessajt-termelő részt vett, ahol bemutatták termékeiket, és azoknak a jellegzetes világába is betekintést engedtek. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének zsűritagjai a 68 benevezett sajtmintából tizenegyet arannyal, ötöt ezüsttel és nyolcat bronzéremmel díjaztak.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 7 perc
Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra
Fotó: SZGE

Idén sem maradt el a már többéves múltú Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra, amely új kön­töst kapott, és ismét tárt kapukkal vár­ta a kézműves sajtok készítőit, illetve fogyasztóit március 24−25-én, a Gyimesi Skanzen Panzióban. Az ese­­­­mény a háztáji mezőgazdaság és a gasz­tronómia kapcsolatát kívánta elő­­térbe helyezni, ahol a természet, a tej és a gazda szövetsége révén létre­jött egyedi és megismételhetetlen, terroir jellegű sajtkülönlegességekkel ismerkedhetett meg a nagyközönség.
A Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete már az elmúlt években megszervezte ezt a sajtmustrát, és Becze István, a Székely Gazda­szervezetek Egyesülete elnöke elmon­dása szerint idén utóbbi szervezetet felkérték arra, hogy teremtsenek új arculatot az eseménynek, lépjenek még egy szintet, ők pedig igyekeztek eleget tenni ennek.
– Fontosnak tartom ezt az ese­ményt, hisz ezáltal a termelőinknek nagyon jó lehetőségük adódik arra, hogy megmérettessenek, a hibáikat pedig szakmai vélemények alapján javíthatják időről időre. Aki ellátogatott az eseményre, nemcsak ezt a világot ismerhette meg, hanem meg is kós­tolhatta és haza is vihette a kézműves sajtokat – mondta el Becze István.

SZGE
Az eseményt nagy érdeklődés övez­te, sokan ellátogattak a helyszínre, hogy betekintést nyerjenek a kézműves sajtok világába. A szombati nap szakmai konferenciákkal kezdődött, ahol számos szakember osztotta meg tapasztalatait, tudását a résztvevőkkel. Először Sándor Tamás sajtmester és gasztronómiai ta­nácsadó beszélt a sajt érleléséről, a fehérjedegradációról, illetve a ter­mészetes kérgű sajtok felszínén érő flóráról is. Kiemelte: fontos, hogy a mosást mindig a legidősebb sajtokkal kezdjük, így a legfiatalabb sajtok „szűz” felületét kenjük be a mosóvízben lévő kenettel (geotrichum tejpenész és brevibacterium linens).

SZGE
Kastal László, a Caritas Vidék­fejlesztés igazgatója bemutatta a Ca­ritas Vidékfejlesztés és a Szent Benedek Tanulmányi Központ kezdetét, mindennapjait és a tevékenységét. A tangazdaságukban 40 hektáron gaz­dálkodnak, 18 törzskönyves pirostarka tejét dolgozzák fel, illetve két üvegházuk és 33 magasított ágyásuk meg gyógy­növényeskertjük van. Mindemellett pedig különböző képzéseket is indítanak és tartanak.
Takaró Lajos sajtmester, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ré­szé­ről, a félkemény erjedéses és rög­lyukas sajtok gyártásáról tartott előadást, ezt követte Kiss Ferenc sajt­mester, aki a nyers tejből készült sajtok világát mutatta be. Bányász József gazda és kézművessajt-készítő A kultúrateremtő gazdálkodás tiszta forrásai címmel tartott előadást, vala­mint Sípos László, a Rovás Alapítvány és a Kaláka Kisközösségi Projekt vezetője a Digitális kaláka, IT-vel támogatott való világról beszélt a jelenlévőknek.
A sajtmustrára összesen 68 min­tát neveztek be a teljes Kárpát-me­dencéből, melyből 11 arany-, 5 ezüst- és 8 bronzérmes sajtminta került ki. A min­­­­­ták értékelését 14 tagú szakmai zsűri végezte a Magyar Sajtkészítők Egyesülete részéről. 

SZGE
– Ezek az erdélyi sajtok gyönyörűek és csodálatosak, látványos a lyuka­zottságuk, és igen, van bennük egy pluszérték, ami nagyon finommá teszi őket. Nagyon jó az irány, amely felé haladnak az erdélyi sajtkészítők, és fontosnak találom, hogy amennyire csak tehetjük, támogassuk a munkájukat – tette hozzá Kapuváriné Tóth Andrea, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének egyik zsűritagja. 
Az eseményt állandó programok is színesítették, hisz a szombati napon megváltozott a Gyimesi Skan­zen Panzió rendeltetése, a kis falusi házak vásár helyszínévé váltak. A helyi kézműves termelők különböző portékákat kínáltak a böjtös asztalra: méztermékeket, mézeskalácsot, kür­tős­­kalácsot, pálinkát, bort, péktermékeket, lekvárokat, szörpöket, illetve teafüveket is. Ezen a napon halételeket is lehetett kapni: szegedi, bajai és bükszádi halász­levet, illetve a ferencesek pisztránglevesét.
A rendezvény a Székely Gazda­szervezetek Egyesületének, a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének, a Gyimesi Skanzen Panziónak, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének, a Páva Étteremnek, a Nemzeti Kulturális Alapnak, valamint a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat program közös szervezésében valósult meg.

Nyertesek

A termék megnevezése

Sajtkészítő

Érem

Friss lágysajt

Fülöpné Pintér Anna

Arany

Parenyica

György Levente

Arany

Joghurt

Fríz Cheese

Arany

Tejföl

Fríz Cheese

Arany

Krémsajt

Sárig Attila

Arany

Hegyi sajt

Bányász József

Arany

Grande

Szarvasi Agrár Zrt.

Arany

Camembert

Hegedűs Sajtműhely

Arany

Picante

Szarvasi Agrár Zrt.

Arany

Félkemény sajt

Sárig Attila

Arany

Fehér penészes lágysajt

Bálint sajt

Arany

„Elza haja” füstölt sajt

Máté Zsófia

Ezüst

Joghurt

Bálint sajt

Ezüst

Parenyica

Debreczeni Sajtműhely

Ezüst

Érlelt vörösboros sajt

Blénesi Tibor

Ezüst

Arkenzeller by Arkäse

Arkäse

Ezüst

Natúr gomolya

Debreczeni Sajtműhely

Bronz

Fonott füstölt sajt

Agro Prod Com Dosa

Bronz

5 hónapos félkemény sajt

Putnoki Csicsó Barna

Bronz

Félkemény sajt

Horváth Tejtermékek

Bronz

Félkemény sajt

Antal Tibor

Bronz

Gouda típusú sajt

Sárig Attila

Bronz

Comte típusú sajt

Hegedűs Sajtműhely

Bronz

Érlelt natúr sajt

Blénesi Tibor

Bronz

 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!