Hirdetés

Ismét bemutatkoztak a sajttermelők

Március végén ismét a sajt volt főszerepben: a Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra című rendezvényen számos kézművessajt-termelő és kisüzem vett részt, és bemutatta termékeit, illetve azok jellegzetes világába is betekintést nyerhettünk. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének zsűritagjai értékelése nyomán az ötven benevezett mintából négy arany-, tizenegy ezüst- és négy bronzérmes tejtermék került ki.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 9 perc
Ismét bemutatkoztak a sajttermelők
Fotó: SZGE

Idén Csíkszereda adott otthont a Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustrának, melyet Hargita Megye Tanácsánál szerveztek meg. Az esemény része volt a Helyi és hagyományos termékek tavaszi kiállítása és vására a csíkszeredai Szabadság téren, ahol az ünnepek előtt mindenkinek lehetősége volt beszerezni a helyi falatokat. Az esemény a háztáji mezőgazdaság és a gasztronómia kapcsolatát kívánta előtérbe helyezni, ahol a természet, a tej és a gazda szövetsége révén létrejött egyedi és megismételhetetlen, terroir jellegű sajtkülönlegességekkel ismerkedhetett meg a nagyközönség is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Nagyon fontos, hogy termelői piac van a város központjában. Jönnek a termelők, hozzák a kiváló portékáikat, és találkoznak a fogyasztókkal. Az a plusz az egészben, hogy a termelővel tudnak beszélni, megismerhetik azokat a titkokat, gazdagodnak azon személyes kapcsolatokkal, amik kötik a vásárlót a termelőhöz. Egészen másként, tudatosabban fogyasztjuk, tudatosabban döntünk egy-egy termék mellett, hogyha ismerjük a termelőt, ha tudjuk, hogy milyen körülmények között készítette el

– vélekedett dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere, aki szintén tiszteletét tette a sajtmustrán. 

SZGE
Március 22-én volt az esemény megnyitója, ezután következett a benevezett minták értékelése. Az érzékszervi bírálatot a Magyar Sajtkészítők Egyesületének kilenctagú zsűrije végezte el. 

– Mindig nagyon fontos, hogy egy sajtkészítő kapjon visszajelzést arról, hogy milyen is a sajtja, és hogy mit próbáljon javítani, ha szükséges, vagy egyszerűen csak zsebelje be az aranyérmeket, hiszen tökéletes terméke van. Francia mintára kialakítottunk egy százpontos bírálati rendszert, és ennek a bírálati rendszernek a kategorizálása alapján bíráltuk a sajtokat

– mondta el Tim Zoltán, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének zsűrielnöke.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ki­emelte, hogy a sajtmustra, a vásár találkozási pont is a térségbeli emberek számára, illetve a megtermelt termékek értékesítésének egy nagyon jó piaca, a reklám helye, úgyhogy ezért is tartják fontosnak a vásárok szervezését. 

SZGE
Március 23-án került sor a szakmai előadásokra, valamint a hivatalos díjátadóra. A napot Az élelmiszer-biztonság és a háztáji feldolgozók: egyensúly a biztonság és helyi szokások között című panelbeszélgetéssel kezdték, amelyen jelen voltak szakhatósági intézmények képviselői. Kun Anita a Csíz sajtműhelytől a sajtmarketingről tartott előadást, ezt követte egy projektbemutató a partnerségek kialakításáról prémiumtejtermékek értékesítése révén. Molnár Judit, a Helyénvaló ügyvezetője a rövid ellátási láncról tartott előadást, a szakmai rész befejezéseként pedig ismét panelbeszélgetés következett séfekkel és vendéglátó egységek képviselőivel Gasztronómiai összhang: helyi alapanyagok a vendéglők étlapjain címmel. 
Ezt követte a hivatalos díjátadó, az ötven benevezett minta közül pedig a szakmai zsűri összesen 4 arany-, 11 ezüst- és 4 bronzérmet osztott ki.

– Ez a sajtmustra nagyon jó lehetőség a termelőknek a fejlődésre, mert visszajelzéseket kaptak, nagyon komoly bírálat volt, amiért köszönet a Magyar Sajtkészítők Egyesületének. Nekünk továbbra is a minőségre kell törekednünk, nem szabad vállalnunk az olcsó, egészségtelen tömegtermékek előállítását, és ez a verseny is ezt szolgálta

– tette hozzá Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. 

FRISS TERMÉKEK

Készítő

Termék megnevezése

Minősítés

György Levente

Parenyica

BRONZ

Sárig Attila

Gyimesi parenyica

EZÜST

Sárig Attila

Gyimesi krémfehér sajt

EZÜST

Putnoky-Csicsó Barna

Natúr parenyica/nem füstölt

EZÜST

Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Mezőgazdasági Szövetkezet

Gyimesi vaj

EZÜST

Kelemen Irma

Szentábrahámi orda

EZÜST

Tatros Tejfeldolgozó és Értékesítési Mezőgazdasági Szövetkezet

Gyimesi gyúrt túró

ARANY

ÉRLELT TERMÉKEK

Készítő

Termék megnevezése

Minősítés

Putnoky-Csicsó Barna

Félkemény hegyiszéna-sajt

BRONZ

Caritas Vidékfejlesztés

Gyergyói kézműves sajt

BRONZ

Fríz Cheese

Nagyszigeti trappista

BRONZ

Sárig Attila

Gyimesi gyógysajt, két hónapos

EZÜST

Homoródalmási Kézműves Sajtok

Érlelt sajt

EZÜST

Sárig Attila

Gyimesi gyógysajt, tíz hónapos

EZÜST

Caritas Vidékfejlesztés

Gyergyói kézműves sajt

EZÜST

Tejbánya

Nyerstej hegyi sajt

EZÜST

Societatea Agricolă Spicom

Vörösborban érlelt trappista

EZÜST

Caritas Vidékfejlesztés

Gyergyói kézműves sajt

ARANY

Sterczer Sándor

Érlelt félkemény sajt

ARANY

Blénesi Tibor

Érlelt natúr sajt

ARANY

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!