Hirdetés

Új erdő születik

A mai kor emberének kihívás az erdők védelme, amely a fenntartható erdőgazdálkodás révén valósítható meg. Ez nemcsak természetvédelmi, de közösségi és gazdasági érdek is. Törekednünk kell társadalmunk egyre növekvő fogyasztási igényei és az erdő természetes állapota közötti egyensúly megteremtésére, fenntartására – hangsúlyozzák a Csíkvacsárcsi Közbirtokosság vezetői, akik idén tavasszal több közhasznú és figyelemre méltó programmal készülnek.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Új erdő születik
Áprilisban tízezer örökzöld csemetével bővítik a Kőd-erdőt Fotó: Cserevirág

Mint arról korábban beszámoltunk, a Csík­vacsárcsi Közbirtokosság a Pădurea de Mâi­ne Alapítvány finanszírozása által tavaly elindította zöld programját, melynek célkitűzése a településhez tartozó erdők bővítése csemeteültetés révén és a jövő generációjának oktatása. Fontosnak tartják, hogy a jövő nemzedéke értékként tekintsen az erdőkre, óvja, bővítse azokat.
A Cserevirág – Zöld Vidék, Csíkvacsárcsi programnak három pillére van: erdősítés, oktatás és egy tanösvény kialakítása. Az erdősítés keretében tízezer csemetét ültetnek a Kőd-erdő főként széldöntött részeire. Tavaly novemberben helyi lakosok önkéntes munkájával ezer csemete földbe került, a többit idén tavasszal ültetik el, ebbe a folyamatba szeretnék bevonni a lakosságot és a környékbeli iskolásokat. Az oktatás animációs filmek és szakemberek előadásai mentén valósul meg, a tematikus tanösvényt pedig a Kőd-erdőbe telepítik, pihenőhelyekkel, információs táblákkal, oktatóanyagokkal színesítve.

Cserevirág
A foglalkozások április huszadikán kezdődtek tíz helyi iskolában, helyenként a nagy érdeklődés miatt összevont csoportokkal. Az oktatást Kádár Tibor-Sándor neves helyi erdőmérnök vezeti. Az ismeretterjesztő foglalkozások el­ső részében oktatófilmekkel mutatják be az erdő és erdősítés legfontosabb kérdéseit, míg az iskolai foglalkozások második részében az erdészeti szakember a diákokkal együtt olyan kérdésekre keres választ, hogy mit tudunk tenni az erdők védelméért, milyen eszközök állnak rendelkezésre, amelyek által hoz­zá­járulhatunk természeti környezetünk megóvásához, részletezték a program szervezői. Fodor Zoltán alelnök kiemelte: arra nincs kapacitásuk, hogy a program minden iskolába eljusson, de az oktatások anyaga hamarosan online is elérhető lesz a Cserevirág web- és Facebook-oldalán.

Cserevirág
– Az erdők fontos szerepet játszanak Földünk természetes egyensúlyának fenntartásában, mi, emberek pedig egyre fontosabb szerepet játszunk Földünk erdeinek fenntartásában. Reagálnunk kell a klímaváltozás negatív hatásaira, és hogy lépést tudjunk tartani a folyamatos fakivágásokkal, egyre több csemetét kell ültetnünk. A Csíkvacsárcsi Közbirtokosság ezt teszi. Erdősít – tette hozzá Szőcs László közbirtokossági elnök.

A következő csemeteültetést április 28-án, pénteken szervezik, tízezer védett gyökérzetű (földlabdás) örökzöld csemetével bővül a Csíkvacsárcsihoz tartozó Kőd-erdő. Az ültetés a helyi közösség önkéntes munkájával valósul meg, az ültetésen részt vesznek a korábban említett oktatási intézmények diákcsoportjai is, illetve a programot finanszírozó Pădurea de Mâine Alapítvány csapata és önkéntesei. Ugyanakkor a közbirtokosság szívesen lát mindenkit, aki részt venne az ültetési akcióban, munkájával hozzájárulna egy új erdő létrehozásához.

Cserevirág
A gyülekező a közbirtokosság székhelyénél lesz, on­nan a Kőd-erdőig a szállítás egyeztetés alapján biztosított. A megfelelő öltözet és vízálló lábbeli nagyon fontos. Aki teheti, vegyen részt az ültetésen! A szervezők szerint egy új erdő létrehozása nem mindennapi élmény.
www.cserevirag.ro (x)



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!