Hirdetés

Erdőtelepítés oktatási céllal

A Csíkvacsárcsi Közbirtokosság folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek révén fejlődhet és fejlesztheti a tulajdonában levő erdőket. Ennek érdekében idén tavasszal több közhasznú és figyelemre méltó programmal is készülnek.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Erdőtelepítés oktatási céllal
Novemberben jó hangulatban zajlott a csemeték ültetése Fotó: Cserevirág

A Csíkvacsárcsi Közbirtokosság elnökével, Szőcs Lászlóval és alelnökével, Fodor Zoltánnal beszélgettünk, akik részletesen beszámoltak arról, milyen programokkal készülnek idén tavasszal.
Fodor Zoltán elmondta: igyekeznek minél több lehetőséget megragadni, melyek a tulajdonukban levő erdők gyarapítását segíthetik. Ilyen lehetőség volt számukra a Pădurea de Mâine (A Holnap erdője) Alapítvány pályázati kiírása, amely 2022-ben összesen nyolc hasonló témájú projektet támogatott országszerte.
– Ez a közösség mindig ilyen irányba gondolkodik, mint erdősítés, képzés, fiatalok fejlesztése – foglalta össze Fodor Zoltán.
Ezen a pályázaton a közbirtokosság 292 ezer lejt pályázott meg és nyert el. Ehhez az értékhez társult a Csíkvacsárcsi Közbirtokosság 51 ezer lej önrésszel és egy gazdag programtervvel, amit 12 hónapos átfutási idővel valósíthat meg.
A finanszírozást nyert program rendkívül sokrétű, mindegyik fejezete közös célokat szolgál: bővíteni a zöld környezetet, az erdőinket, erősíteni a jövő generációjának tudását, elköteleződését a természeti környezetünk iránt és a környékbeli lakosoknak megmutatni, hogy milyen gazdag környezetünk élővilága. Ez a program a Cserevirág – Zöld Vidék nevet kapta, a Kőd-erdő mellett élő védett növény, a cserevirág után.
Az alelnök tájékoztatott: a folyamatban levő projekt alapötlete az volt, hogy annyi fát ültessenek el, ahány lakosa van Csíkvacsárcsinak. Kis faluról lévén szó, csupán hatszáz fő lakja, sikerként könyvelték el, hogy az első faültetésen közel száz személy vett részt. A csemetéket egy helyi cég, az Alias Forest biztosítja a közbirtokosság számára.

Cserevirág

Erdősítés

A program egyik fő pillére az erdősítés. Ennek keretében összesen tízezer csemetét ültet el a közbirtokosság a Kőd-erdő főként széldöntött részeire. Az ültetendő csemeték nagy része, 75 százaléka örökzöld fenyő, míg a maradék rész lombhullató: tölgy, bükk és juhar.
A vállalt ütemterv szerint tavaly november elején, helyi lakosok önkéntes munkájával, ezer darab lombhullató csemete már földbe is került, a többit idén tavasszal fogják elültetni. Az ültetés folyamatába szeretnék bevonni a lakosságot és a környékbeli iskolás gyermekeket is. 
Fodor Zoltán rámutatott: a Kőd-erdő azért érdekes, mert Középcsík és Felcsík között egyfajta védősávot képez. 
A fák egy részét az erdő melletti legelőterületen ültetik el, mert céljuk az erdő növelése. Szőcs László, a közbirtokosság elnöke elmondta: Csíkvacsárcsi az egyik legkisebb közbirtokosság a csíki térségben, a maga 265 hektár erdőjével, így nagyon fontos lenne gyarapítaniuk azt.
A földbe helyezett csemetéket természetes, lebomló anyagból készült védőhálóval biztosítják, amely nemcsak a fagytól és a ragadozóktól védi meg a fiatal fákat, hanem olyan mikroklímát biztosít, amely segíti fejlődésüket.
A közbirtokosság vezetői kiemelték: fontos, hogy olyan típusú csemetéket ültessenek az adott területen, amelyek nagy valószínűséggel meg tudnak maradni, megbírják a téli fagyot és a nyári szárazságot. Hogy milyen a föld összetétele, mely csemeték számára a legkedvezőbb, abban szakemberek segítenek, különböző talaj- és földtani vizsgálatok által. Jelenleg a Kőd-erdő 265 hektáron terül el, a tízezer csemete nagyjából 3-4 hektárt foglal majd el, tehát ennyivel fog növekedni.
– Főként ott próbálják gyarapítani az erdős felületeket, ahol sok kárt okoztak a széldöntések az elmúlt években – mutatott rá a Csíkvacsárcsi Közbirtokosság alelnöke.
A tavaszi önkéntes faültetés időpontja a Cserevirág – Zöld Vidék, Csíkvacsárcsi program közösségi oldalain is meg lesz hirdetve, bárki csatlakozhat.

Cserevirág

Oktatás

Mint Fodor Zoltán elmondta: kiemelten fontos, hogy a jövő nemzedéke értékként tekintsen erdőinkre és óvja, gyarapítsa, bővítse azokat. Ennek érdekében, a program meghatározó része a környékbeli iskolások oktatása, képzése. Animációs bemutató- és oktatófilmek készülnek, ugyanakkor első körben a közép- és felcsíki iskolákban szerveznek oktatási napokat, amelyek révén a diákok megtanulhatják, hogy mi az erdő, mekkora érték számunkra, hogyan tudjuk óvni, gondozni, illetve bővíteni azt. A program menetrendje szerint az első tanórákat tavasszal tartják.
– A cél az, hogy ne csak gyarapítsuk az erdőket, hanem a lakosságot is képezzük, hogy tudja értékelni azt a gazdagságot, amit az erdő jelent. Lényeges, hogy megértsék, hogy miért fontos ez nekünk és nekik is – mutatott rá az alelnök.
Mint megtudtuk, két kategóriában készülnek filmek: négy rövid, 1-2 perces animációs film lesz, amelyek témája az erdő; miért fontos a faültetés; az ültetés helyének kiválasztása és megtisztítása; az új ültetvény gondozása. Ugyanakkor egy hosszabb, tizenöt perces film is készül, amelynek témája hasonló, és bemutatja a csemetekertet, a fóliasátrat, ahol a csemeték nevelkednek, és azt is, hogy miként lesz a magból csemete. Mindkét kategóriában két nyelven lesz elérhető az anyag, amelyet helyi, székelyföldi vállalkozók készítenek. 
– Az iskolaigazgatókkal való egyeztetés során az derült ki, hogy nagy az érdeklődés, támogatják a kezdeményezést. Biztosak vagyunk benne, hogy a gyermekek kíváncsiak az ilyen programokra, szívesen fognak csatlakozni – foglalta össze Szőcs László.
Az előadásokat erdészeti szakemberek, illetve a korábban említett vállalkozás szakemberei fogják tartani, ők azok, akik legjobban tudnak erről beszélni. A programot úgy dolgozzák ki, hogy gyermekek számára érdekes legyen.
Az iskolai oktatás mellett tavasszal csemetekerti nyílt nap is lesz, ahol az érdeklődők megtekinthetik a helyi vállalkozó csemetekertjét.

Cserevirág
Az ültetés helyszíne. Kőd-erdő, Csíkvacsárcsi.


Tanösvény

A projekt harmadik pillére tematikus tanösvény kialakítása a Kőd-erdőben, pihenőhelyekkel, információs táblákkal, oktatóanyagokkal. A közbirtokosság vezetői tájékoztattak: a tanösvény nyomvonalán összesen tíz pihenőhely és tájékoztató tábla lesz, ahol információkat gyűjthetnek különböző állatokról, gombákról, gyógynövényekről, fákról. A táblák interaktív kapcsolatban fognak állni a weboldallal is, ahol további információk találhatók.
– A tanösvény az erdő mellett fog indulni és átmegy annak egy részén. Ilyen módon fogja összekapcsolni a már meglevő Kőd-erdőt az ezután elültetett résszel – jegyezte meg Szőcs László.
A kezdeményezők célja a tanösvénnyel az, hogy olyan kirándulóhely legyen, amely egy rövid séta által bemutatja az erdőt, annak növényzetét, lakóit és érdekességeit. Kiemelték: a tanösvény megvalósításánál figyelmet fordítanak arra, hogy a természeti környezetet a lehető legkisebb mértékben háborítsák. 
A Cserevirág – Zöld Vidék program által első körben ezt a három lépcsőfokot fogja megvalósítani a Csíkvacsárcsi Közbirtokosság, de azt szeretnék, ne álljon meg itt a projekt, tervben van az is, hogy a tanösvény mellett kialakítsanak egy kis kempinghelyet, illetve egy kilátót is telepítsenek a közelbe. Emellett egy erdei iskolát is szeretnének létrehozni, ahol gyermektáborokat, környezetvédelmi programokat tudnak majd szervezni. A programot a Pădurea de Mâine Alapítvány finanszírozza.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!