Hirdetés

Több ezer facsemetét ültetnek

Tavaly márciusban indult el Hargita Megye Tanácsa Életet jelentő fák Hargita megyében című kampánya, amelynek célja ötvenezer fenyő- és gyümölcsfacsemete ültetése Hargita megyében. 2030-ig összesen huszonötezer facsemete ültetését vállalta Hargita Megye Tanácsa, közösen a vidékfejlesztési egyesületével, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével és a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulással.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Több ezer facsemetét ültetnek
Fotó: SZGE

A faültetési programmal a Régiók Bizottsága kez­deményezéséhez csatlakoztak, amelynek célja, hogy a régiók és városok klímasemlegességére való áttérésre ösztönözze a lakosságot.

– Nagyon fontos volt számunkra ez a program, hiszen több célt is elértünk általa. A Hargita megyei lakosság, civil szervezetek és egyesületek közreműködésével a célunk ötvenezer fenyő- és gyümölcsfacsemete ültetése volt Hargita megyében. 2030-ig összesen huszonötezer facsemete ültetését vállaltuk, a program keretében bevállalt ötvenezer facsemetét sikeresen elültettük. Ezenkívül 2024-ben sikeresen elültettünk további 23 ezer facsemetét megyeszerte. Büszke vagyok arra, hogy intézményünk munkatársai, alárendelt intézményeink, egyesületeink, partnereink, együttműködő szervezeteink és a helyi iskolák, polgármesteri hivatalok és közbirtokosságok is mind hozzájárultak a projekt megvalósításához

– nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Mint megtudtuk, a következő ambiciózus céljuk, hogy a megyei utak mentén őshonos gyümölcsfákat ültessenek el, természetesen ott, ahol nem jelentenek veszélyt senkire, egyeztetve a rendőrséggel. A megyeelnök hozzáfűzte, hogy ez hosszú távú befektetés a jövőbe, a társadalom számára is csak kamatozni fog, és van értelme az erőfeszítéseiknek annak érdekében, hogy a fiatalokat bevonják és tudatosságra neveljék, természetközeliségre, a szülőföld szeretetére és szakmaiságra ösztönözzék a fiatalokat. 
A helyszíneken a diákok szakemberek segítségével megtanulták azt is, hogy miről szól a tudatos erdő­gazdálkodás. A facsemetéken kívül időkapszulákat is elültettek három helyszínen: Csíkkozmáson, Szépvízen és a Bucsin-tetőn. Így évtizedek múlva GPS-koordináta alapján az utódok felkereshetik majd az erdőt, amelyet a nagyszüleik ültettek. Az időkapszula az ültetésben részt vevő gyermekek névsorát és a Trees for Life együttműködési szerződést is tartalmazza.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!