Ha sokat markolsz…

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 2 perc

Pityókatermelő vidék révén megyénket nem annyira érinti a Gabona-gate, viszont az országban azért kavart egy kis vihart az ügy. A probléma kettős: egyrészt a hazai gabonatermelők nem akarták nyomott áron eladni a tavalyi terményt, másrészt az ukránok beszivárogtatták a román piacra az olcsó gabonájukat. És most áll a bál, de elég keményen.
Remek termés volt tavaly Romániában, ezért elég alacsony volt a gabonafélék ára, az okos farmer pedig nem akarta olcsón adni portékáját, hanem tárolta, és abban reménykedett, hogy télen majd az egekbe szökik a búza, a kukorica értéke. De nem így történt. Ugyanis az ukránok Románián keresztül szállították a gabonájukat Afrika felé, és valami csoda folytán az országba bejött és kiment termék között volt egy 30-40%-os különbség. Azaz elég nagy mennyiségű gabona maradt az országban, ami miatt a hazai termelők már nyomott áron sem tudták eladni terményeiket, mert a háborúzó szomszéd az olcsóbbnál is olcsóbban szivárogtatta a búzát és kukoricát Romániába. Egyes szakemberek szerint csak a lopott gabona volt olcsóbb az ukránnál.
A hazai termelők ennek ellenére értékesíthették volna a tavalyi terményt, ráadásul nem belföldön, hanem Európa nyugati országaiban, csak hát az általuk reméltnél jóval olcsóbban. De ők várták, hátha a háború a gabonafélék árát is a kozmosz szintjére emeli. Ez nem történt meg, így bármennyire is akartak sokat markolni, nemhogy keveset, de többen közülük semmit nem fogtak. Csak a fejüket, hogy miért nem adták el decemberben.
Persze a péksütemények és a kenyér árán nem érződik az ukrán gabona alacsony ára, mi több, szakemberek szerint erre a köznép ne is számítson, ahogyan arra sem, hogy a tavalyi román gabona egyhamar a piacra kerül. És mivel a tavalyi aszályos évhez képest – ami Nyugat-Európában főleg a gabonatermést érintette rosszul – idén pont a búzának és a kukoricának kedvez a csapadékos tavasz, a szakemberek pedig jó termést prognosztizálnak, elképzelhető, hogy ősszel még alacsonyabb lesz a gabonafélék ára. Így nemcsak a tavalyi, hanem az idei termés is a román termesztők nyakán maradhat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!