Hirdetés

Vigyázzunk magunkra!

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 3 perc

A Szuperligába, vagyis az első osztályba való jutásért rendeznek nagyon fontos mérkőzést ma Csíkszeredában, ahol a kétgólos hátrányban levő házigazda FK Csíkszereda a nagy múltú, fanatikus és végtelenül magyargyűlölő szurkolótáborral rendelkező Bukaresti Dinamót fogadja.
Az elmúlt években már volt FK – Dinamo meccs, ám közel sem volt ilyen körítés adva neki, mint az idén. A Dinamo szurkolótáborának magvát adó Peluza Cătălin Hâldan (PCH) ugyanis hatalmas tettre készül és 10 000 szurkolóval készül Csíkszeredába, amely negyede a megyei jogú város lakosságának. Mindezt annak ellenére, hogy alig százvalahány jegyet kaphatnak a törvény értelmében.
Ha igaz lesz, hogy a ma este 20 órától kezdődő meccsre megjelenik ennyi bukaresti szurkoló, és miért is ne, hisz más kiszállásokra is ezresével kísérték el a csapatot, akkor alapos figyelemre lesz szükség a megyeszékhely lakói részéről.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az elmúlt években rendezett összes magyar–román, valamint román–magyar mérkőzésen, mind Bukarestben, mind Budapesten – ez négy meccs összesen – volt szerencsém jelen lenni. 
És ez tetszik, nem tetszik, egy magyar–román meccs lesz, annak van titulálva, még akkor is, ha „csak egy” román bajnoki találkozó, amely nem kevesebbről szól, mint az első ligás tagságról.
A Dinamo szurkolói esetében fociultrákról, vagy épp huligánokról beszélgetünk, akik egy részének – tisztelet a kivétel – a meccs és a sport jellege másodlagos lesz. Állandóan a balhét fogják keresni, legyen szó gyerekről, ifjúról, vagy épp korosodó emberről. Volt részem benne, tudom miről beszélek, és sajnos azt is tudom, milyen az, amikor a könnygáz marja a torkunkat, marja a szemünket, nem kapunk levegőt. Pedig sajtósként voltam az említett meccseken, de pont belebotlottam az oszlatásba Bukarestben és Budapesten is. Különösen vigyázni kell napközben a városban. Csíkszereda békés, nyugodt lakossága nincs szokva ahhoz a típusú vandalizmushoz, amelyre képesek ezek az ultrák. Semmilyen provokációnak nem szabad felülni, távolról kerülni kell az ellenfél csapatának szurkolóival való kapcsolatot, kontaktust. Ellenkező esetben nem lesz jó vége, legalábbis fennáll a lehetősége. 
A Dinamo szurkolótáborának egy kicsi része, akárcsak a többi romániai csapat szurkolói csoportja, a kigyúrt, „izomagyú”, míg a nagy része sihederekből, semmitmondó kis ficsurokból áll. Akárcsak az Kolozsvári U, a FCSB, a Steaua, vagy épp a Rapid szurkolóinak nagy része. Ugyanakkor a szeretett csapatuk iránti elkötelezettség, megtoldva egy jó adag hazafi érzelemmel bunkóságra vezeti őket.
Nagyon remélem, hogy amennyiben valóban megérkezik 10 000 Dinamó-szurkoló Csíkszeredába, akkor a csendőrség és más hivatásos szervek is a helyzet magaslatán lesznek, és szavatolni tudják mindenki testi épségét és tulajdonát.
Vigyázni és körültekintőnek lenni a mai nap folyamán!





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!