Hirdetés

Ilyés Ferenc Felvidéken

A Magyar Kézilabda-szövetség pénteken megválasztott új vezetője, a székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc a helyszínen tekintette meg a dunaszerdahelyi kézilabdacsapat bravúros sikerét. Az új elnök első útja nem véletlenül vezetett Felvidékre.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 4 perc
Ilyés Ferenc Felvidéken
Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. Sport és összetartozás Fotó: Kibédi Péter

Kétszeresen is történelminek lehet nevezni a dunaszerdahelyi sportcsarnokban vasárnap este történteket: a helyi HC DAC felnőtt női kézilabdacsapata simán legyőzte Stomfát, s az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megszerezte a MOL Extraliga névre keresztelt cseh-szlovák közös bajnokság aranyérmét. Az élvonalba mindössze néhány éve feljutott, szinte teljes egészében magyar játékosok alkotta, Debre Viktor által edzett gárda túl van már két nemzetközi kupaidényen, de eddig a bajnokságban nem tudott előrébb végezni a harmadik helynél. Most viszont olyan rutinosabb együtteseket előzött meg, mint az évről évre a Bajnokok Ligájában szereplő Banik Most, a Iuventa Mihalovce, a Duslo Sala vagy a Slavia Prága. 
Mondhatni az sem volt megszokott eddig arrafelé, hogy a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke a helyszínen tekintsen meg bajnoki meccset, igaz, az egyéb teendői miatt igen elfoglalt korábbi elnököt leszámítva az MKSZ komplett vezetősége megfordult már a dunaszerdahelyi sportcsarnokban. Ilyés Ferenc számára sem ismeretlen a közeg, hiszen korábban a határon túli magyar kézilabdázásért felelős elnöki megbízottként, majd a határon túli magyar utánpótlás-kézilabdázás támogatására létrejött Együtt növünk fel! Alapítvány elnökeként többször járt már DAC-meccsen.

Kibédi Péter
Előttem az utódom. Kocsis Máté gratulál Ilyésnek


„Székelyföldről Magyarországra érkezve egyszerűen csak jó játékos akartam lenni, a magyar válogatottban szerepelni, de álmomban sem gondoltam, hogy egyszer az MKSZ elnöke lehetek. Hosszú út vezetett idáig, életem végéig emlékezni fogok arra, mennyire libabőrös lettem, amikor első válogatott meccsem előtt az öltöző ajtaján megláttam a „HUN” feliratot, vagy amikor először hallgattam a pályán a Himnuszt. Mindez eszembe jutott, amikor a pénteki küldöttgyűlés lezárásaként felcsendült nemzeti imánk, s tudtam, hogy a teremben ott van a családom is, köztük édesanyám, akinek – bár szép karriert befutott – esélye sem volt arra a hetvenes évek Romániájában, hogy magyar válogatott lehessen. Mondanom sem kell, nagyon elérzékenyültem” – nyilatkozta lapunknak Ilyés Ferenc.
A korábbi 229-szeres magyar válogatott kézilabdázó elnökké választása nem mellékesen sporttörténelmi esemény: korábban határon túli magyar személy még soha egyetlen magyarországi sportági szövetséget sem vezetett, Ilyés az első, akinek ez megadatott. A 41 éves sportvezető azonban hangsúlyozza: ez a pozíció csupán egy titulus számára, amelynek a lényege a sportág szolgálata. S mint dunaszerdahelyi látogatásával is üzente: a határon túli magyar kézilabda szolgálata is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!